Sałatki z nowalijkami

Czerwień rzodkiewek i pomidorów łączy się z różnymi odcieniami zieleni - szczypiorku, sałat, mięty i koperku. A wszystko aż kipi od witamin. Więc jak najszybciej, by ich nie uronić, pokrój warzywa i wymieszaj z sosami.
 Nowalijki Nowalijki Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z sałatą lodową, bazylią i miętą

Składniki:

1/2 główki sałaty lodowej

1 czerwona cebula

4 łodygi selera naciowego

2 dojrzałe pomidory

po 1/2 pęczka bazylii i mięty

4 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz, szczypta cukru

 

Sałatę lodową opłucz, otrząśnij dokładnie z wody, porwij na kawałki. Obraną cebulę i seler potnij w plasterki. Pomidory sparz, zdejmij skórę, pokrój w kostkę. Bazylię i miętę opłucz, osusz i posiekaj (nie za drobno). Składniki sałatki wymieszaj w misce. Oliwę utrzyj z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzu i cukru. Sosem polej sałatkę.

Zdjęcie Black Red White Komplet noży w bloku THK-047630 Zdjęcie DOMOCLIP - zestaw noży brązowy (2476725) Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE
Black Red White Komplet noży DOMOCLIP - zestaw noży
Gerpol Komplet noży ELEGANCE
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z rukkolą, szynką i kiełkami fasoli Sałatka z rukkolą, szynką i kiełkami fasoli Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z rukolą, szynką i kiełkami fasoli

Składniki:

2 garście rukoli

garść kiełków fasoli

5 pomidorków koktajlowych

150 g szynki

1/2 szklanki orzechów włoskich

1/2 pęczka koperku

4 łyżki oliwy

1 łyżka octu jabłkowego

1/2 łyżeczki musztardy

sól, pieprz

 

Umyj i osusz listki rukoli, oderwij od nich ogonki. Pomidorki pokrój na ćwiartki, orzechy grubo posiekaj, plasterki szynki pokrój w paseczki.

Oliwę roztrzep dokładnie z musztardą i octem jabłkowym, dopraw solą i pieprzem.

Ułóż rukolę w misce, dodaj cząstki pomidorków, plasterki szynki i koperek. Polej sosem, wymieszaj. Posyp orzechami i kiełkami fasoli.

Sałatka z sałatą, kozim serem i słonecznikiem

Składniki:

1 główka sałaty

2 łyżki nasion słonecznika

150 g koziego sera

1/2 pęczka posiekanego szczypiorku

1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek

 

Sos:

3 łyżki oliwy

2 łyżki octu balsamicznego

sól, pieprz

 

Przygotuj sos: ocet balsamiczny połącz z 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody, mieszając energicznie wlej oliwę, dopraw solą i pieprzem.

Liście sałaty umyj, dokładnie odsącz i porwij palcami na kawałki. Na suchej patelni upraż nasiona słonecznika, oliwki przekrój na pół, ser rozkrusz. Wymieszaj sałatę ze szczypiorkiem i oliwkami, polej sosem, wymieszaj. Posyp rozkruszonym serem i uprażonymi ziarnami słonecznika.

Sałatka z rzodkiewkami i radicchio Sałatka z rzodkiewkami i radicchio Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z rzodkiewkami i radicchio

Składniki:

2 pęczki rzodkiewek

2 dymki ze szczypiorem

2 jajka na twardo

1 ogórek

1/2 główki sałaty radicchio

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

 

Liście sałaty opłucz, osusz, podziel palcami na mniejsze części. Rzodkiewki pokrój w plasterki, ogórek obrany ze skóry - w półplasterki. Cebule ze szczypiorem pokrój drobno. Ułóż w salaterce rozdrobnione liście sałaty, dodaj rzodkiewkę, ogórek i dymkę ze szczypiorem. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, polej sosem sałatkę i całość delikatnie wymieszaj. Obierz jajka, podziel na ósemki i ułóż na sałatce.

 

Wykonanie i stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.