Składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
1 czerwona cebula
4 łodygi selera naciowego
2 dojrzałe pomidory
po 1/2 pęczka bazylii i mięty
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, szczypta cukru
Sałatę lodową opłucz, otrząśnij dokładnie z wody, porwij na kawałki. Obraną cebulę i seler potnij w plasterki. Pomidory sparz, zdejmij skórę, pokrój w kostkę. Bazylię i miętę opłucz, osusz i posiekaj (nie za drobno). Składniki sałatki wymieszaj w misce. Oliwę utrzyj z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzu i cukru. Sosem polej sałatkę.
Black Red White Komplet noży | DOMOCLIP - zestaw noży |
Gerpol Komplet noży ELEGANCE |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki:
2 garście rukoli
garść kiełków fasoli
5 pomidorków koktajlowych
150 g szynki
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 pęczka koperku
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
Umyj i osusz listki rukoli, oderwij od nich ogonki. Pomidorki pokrój na ćwiartki, orzechy grubo posiekaj, plasterki szynki pokrój w paseczki.
Oliwę roztrzep dokładnie z musztardą i octem jabłkowym, dopraw solą i pieprzem.
Ułóż rukolę w misce, dodaj cząstki pomidorków, plasterki szynki i koperek. Polej sosem, wymieszaj. Posyp orzechami i kiełkami fasoli.
Składniki:
1 główka sałaty
2 łyżki nasion słonecznika
150 g koziego sera
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
Sos:
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
Przygotuj sos: ocet balsamiczny połącz z 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody, mieszając energicznie wlej oliwę, dopraw solą i pieprzem.
Liście sałaty umyj, dokładnie odsącz i porwij palcami na kawałki. Na suchej patelni upraż nasiona słonecznika, oliwki przekrój na pół, ser rozkrusz. Wymieszaj sałatę ze szczypiorkiem i oliwkami, polej sosem, wymieszaj. Posyp rozkruszonym serem i uprażonymi ziarnami słonecznika.
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
2 dymki ze szczypiorem
2 jajka na twardo
1 ogórek
1/2 główki sałaty radicchio
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Liście sałaty opłucz, osusz, podziel palcami na mniejsze części. Rzodkiewki pokrój w plasterki, ogórek obrany ze skóry - w półplasterki. Cebule ze szczypiorem pokrój drobno. Ułóż w salaterce rozdrobnione liście sałaty, dodaj rzodkiewkę, ogórek i dymkę ze szczypiorem. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, polej sosem sałatkę i całość delikatnie wymieszaj. Obierz jajka, podziel na ósemki i ułóż na sałatce.
Wykonanie i stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki