Kotlety z kieszonką

Gdy spowszednieją ci pieczenie, sznycle, bitki, kotlety mielone oraz schabowe - ukryj w kawałkach mięsa smakowite pikantne niespodzianki.

Schabowe z serem pleśniowym, bazylią i czosnkiem

Składniki:

6 grubych kotletów schabowych (po 200 g)

200 g niebieskiego sera pleśniowego

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

1-2 ząbki czosnku

1/2 pęczka bazylii

3 łyżki oleju

sól, pieprz

 

Kotlety natnij głęboko ostrym nożem, tworząc jak największe kieszonki. Kieszonki natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z solą i pieprzem. Rozkrusz ser i wymieszaj z orzechami i listkami bazylii. Nadzieniem wypełnij kieszonki,  zepnij je wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju smaż kotlety 10 minut z każdej strony.

 Fot. Marcin Urban

Kotlety cielęce z cukinią i szynką

Składniki:

4 kotlety cielęce (po 200 g)

1/2 cukinii

4 plasterki ementalera

4 plasterki szynki

2 jajka

3 łyżki tartej bułki

3 łyżki mąki

1 łyżka musztardy

3 łyżki oleju

zioła prowansalskie

sól, pieprz

 

Kotlety natnij, tworząc w nich głębokie kieszenie, natrzyj je musztardą. Cukinię umyj, pokrój w grubsze plasterki i blanszuj 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Na plasterkach szynki ułóż po plasterku sera, złóż na pół, a do środka włóż po kilka plasterków cukinii. Do kieszeni w kotletach włóż nadzienie, zepnij wykałaczkami. Kotlety z nadzieniem posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju 6-7 minut z każdej strony.

 Fot. Marcin Urban

Kurczak z marchewką i fasolką szparagową

Składniki:

4 pojedyncze piersi kurczaka

3 marchewki

1/4 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (ok. 100 g)

3 łyżki oleju

1 łyżka masła

sól, pieprz, estragon

 

Piersi kurczaka umyj i osusz. Marchewki obierz i pokrój w słupki, fasolkę lekko rozmroź. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj masło, a gdy zacznie się pienić, wrzuć marchewkę oraz fasolkę, posól i popieprz, krótko przesmaż, mieszając (powinny zostać twardawe). Natnij ostrym nożem piersi kurczaka, by powstały głębokie kieszonki. Kieszonki natrzyj solą, pieprzem i estragonem. Wypełnij kieszonki warzywami, zepnij wykałaczkami i smaż na rozgrzanym pozostałym oleju około 10 minut z każdej strony, tak by były równomiernie zrumienione.

kotlety z nadzieniem kotlety z nadzieniem Fot. Marcin Urban

Kotlety z indyka ze szpinakiem i owczym serem

Składniki:

4 sznycle z piersi indyka

200 g owczego sera

200 g szpinaku

1 łyżka masła

3 łyżki oliwy

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Szpinak umyj, odsącz i przesmaż 3 minuty na rozgrzanym maśle. Odparuj nadmiar płynu, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser pokrój na 4 plastry. W każdym kotlecie zrób kieszonkę ostrym nożem. Oprósz mięso z wierzchu solą i pieprzem, do wewnątrz włóż szpinak do połowy kieszonki, następnie włóż plaster owczego sera i zepnij wykałaczkami. Smaż około 8 minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

 Fot. Marcin Urban

Kotlety z karkówki z papryką i żółtym serem

Składniki:

6 grubych kotletów z karkówki (po 200 g)

1 żółta papryka

200 g żółtego sera

1/2 pora

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy

sól, pieprz

 

W każdym kotlecie zrób ostrym nożem kieszonkę, natrzyj ją przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, umyj, osusz i pokrój w paski. Umyty por pokrój w plasterki. Na łyżce rozgrzanej oliwy przesmaż paprykę i por, dopraw solą i pieprzem. Ser pokrój w paski (wielkości pasków papryki). Do kieszonek w kotletach włóż paprykę z porem i paski żółtego sera. Zepnij brzegi wykałaczkami. Smaż kotlety na reszcie rozgrzanej oliwy po 10 minut z każdej strony.

 

Wykonanie i stylizacja: Aneta Kosiba, zdjęcia: Marcin Urban

Więcej o:
Copyright © Agora SA