Składniki:
6 grubych kotletów schabowych (po 200 g)
200 g niebieskiego sera pleśniowego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1-2 ząbki czosnku
1/2 pęczka bazylii
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Kotlety natnij głęboko ostrym nożem, tworząc jak największe kieszonki. Kieszonki natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z solą i pieprzem. Rozkrusz ser i wymieszaj z orzechami i listkami bazylii. Nadzieniem wypełnij kieszonki, zepnij je wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju smaż kotlety 10 minut z każdej strony.
Składniki:
4 kotlety cielęce (po 200 g)
1/2 cukinii
4 plasterki ementalera
4 plasterki szynki
2 jajka
3 łyżki tartej bułki
3 łyżki mąki
1 łyżka musztardy
3 łyżki oleju
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Kotlety natnij, tworząc w nich głębokie kieszenie, natrzyj je musztardą. Cukinię umyj, pokrój w grubsze plasterki i blanszuj 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Na plasterkach szynki ułóż po plasterku sera, złóż na pół, a do środka włóż po kilka plasterków cukinii. Do kieszeni w kotletach włóż nadzienie, zepnij wykałaczkami. Kotlety z nadzieniem posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju 6-7 minut z każdej strony.
Składniki:
4 pojedyncze piersi kurczaka
3 marchewki
1/4 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (ok. 100 g)
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz, estragon
Piersi kurczaka umyj i osusz. Marchewki obierz i pokrój w słupki, fasolkę lekko rozmroź. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj masło, a gdy zacznie się pienić, wrzuć marchewkę oraz fasolkę, posól i popieprz, krótko przesmaż, mieszając (powinny zostać twardawe). Natnij ostrym nożem piersi kurczaka, by powstały głębokie kieszonki. Kieszonki natrzyj solą, pieprzem i estragonem. Wypełnij kieszonki warzywami, zepnij wykałaczkami i smaż na rozgrzanym pozostałym oleju około 10 minut z każdej strony, tak by były równomiernie zrumienione.
Składniki:
4 sznycle z piersi indyka
200 g owczego sera
200 g szpinaku
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak umyj, odsącz i przesmaż 3 minuty na rozgrzanym maśle. Odparuj nadmiar płynu, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser pokrój na 4 plastry. W każdym kotlecie zrób kieszonkę ostrym nożem. Oprósz mięso z wierzchu solą i pieprzem, do wewnątrz włóż szpinak do połowy kieszonki, następnie włóż plaster owczego sera i zepnij wykałaczkami. Smaż około 8 minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
Składniki:
6 grubych kotletów z karkówki (po 200 g)
1 żółta papryka
200 g żółtego sera
1/2 pora
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
W każdym kotlecie zrób ostrym nożem kieszonkę, natrzyj ją przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, umyj, osusz i pokrój w paski. Umyty por pokrój w plasterki. Na łyżce rozgrzanej oliwy przesmaż paprykę i por, dopraw solą i pieprzem. Ser pokrój w paski (wielkości pasków papryki). Do kieszonek w kotletach włóż paprykę z porem i paski żółtego sera. Zepnij brzegi wykałaczkami. Smaż kotlety na reszcie rozgrzanej oliwy po 10 minut z każdej strony.
Wykonanie i stylizacja: Aneta Kosiba, zdjęcia: Marcin Urban