Składniki:
300 g makaronu (najlepiej wstążek)
1 nieduży oscypek
1 łyżka oliwy
sól
Sos:
1 i 1/2 szklanki listków natki pietruszki
1/2 szklanki świeżego tymianku
1/2 szklanki startego parmezanu
1/2 szklanki uprażonych orzechów piniowych lub włoskich (posiekanych)
1/2 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Zmiksuj na gładką pastę natkę pietruszki, tymianek, parmezan, orzechy i czosnek. Nie przerywając miksowania, powoli wlewaj oliwę. Gdy sos będzie gładki dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać około tygodnia w lodówce). Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedź, wymieszaj z sosem, posyp startym na grube wióry oscypkiem.
Alessi Garnek Mami do Makaronu | Lamart Garnek Ltss2417 24cm | Silit Garnek Vitaliano Nero... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Składniki:
700-800 g zielonych szparagów (oczyszczonych, obranych i przyciętych)
500 g krótkiego makaronu (np. rurki, kolanka)
3 łyżki masła
3/4 szklanki gęstej śmietany 36 proc.
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
1/4 szklanki soku z cytryny
sól
2-3 łyżki posiekanych listków natki
świeżo starty twardy ser do posypania (np. parmezan, oscypek)
Szparagi pokrój na kilkucentymetrowe kawałki i ugotuj (najlepiej na parze). Przełóż na sitko i przelej zimną wodą, a potem osącz. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.
Do rondla włóż masło i wlej śmietanę. Podgrzewaj, a gdy masło się stopi, dodaj skórkę i sok z cytryny, posól do smaku. Wymieszaj, zdejmij z ognia.
Do sosu włóż osączony makaron (dodaj też 2-3 łyżki wody, w której się gotował) oraz szparagi. Delikatnie wymieszaj i podgrzewaj około minuty na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Dodaj natkę, dopraw solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszaj. Przed podaniem posyp startym serem.
Russell Hobbs 19811-56 | Tescoma 630872 | Unold 68801 Nudelmeister |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
Składniki:
300 g zielonego makaronu wstążki
300 g piersi indyka
1 łyżka oliwy
1 fenkuł
1 obrana pomarańcza
1 łyżka orzeszków piniowych (lub innych)
2 łyżki posiekanego koperku
sól
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości posolonego wrzątku. Mięso opłucz, osusz, pokrój w paseczki i posól. W czasie, gdy makaron się gotuje, rozgrzej na patelni oliwę i usmaż mięso (5 minut). Dodaj oczyszczony fenkuł i duś, aż stanie się miękki (ewentualnie dodaj nieco soli). Fenkuł wyjmij, lekko przestudź, przekrój na pół, a potem wzdłuż na kilka kawałków. Pomarańczę pokrój w kostkę. Odcedzony makaron wymieszaj delikatnie z podsmażonym mięsem indyka, fenkułem i kawałkami pomarańczy. Posyp orzeszkami piniowymi i koperkiem.
BERLINGER HAUS Patelnia głę... | Fissler Patelnia Patelnia G... | Pentolpress Patelnia Głębok... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |