100 g botwinki
100 ml czerwonego wina
100 g malin
250 g piersi kurczaka
80 g sera z niebieską pleśnią
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu worcester
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
Umyte łodygi botwinki zalej winem, dodaj miód i odrobinę wody, ugotuj do miękkości. Wyjmij je z rondla i odstaw, by ostygły.
Odparuj pozostały w rondlu płyn do objętości 20 ml. Do sosu dodaj przetarte przez sito maliny, sos worcester i miód, krótko podgrzej.
Mięso oczyść z błon, rozbij tłuczkiem, natrzyj solą i pieprzem. Posyp pokruszonym serem i zwiń, formując roladkę. Ułóż na posmarowanej oliwą folii aluminiowej, zawiń, mocno skręcając końce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj 15-18 min. Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w plastry.
Ułóż na botwince, polej gorącym sosem malinowym.
Altom Valdinox Modern. Komp... | Tadar Komplet Garnków z Pok... | Ambition Komplet Garnków La... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
ciasto:
400 g mąki
1 jajko
sól
farsz:
500 g botwinki
200-250 g bryndzy
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
Przygotuj farsz: botwinkę dokładnie umyj, otrząśnij z wody i przełóż do miski. Sparz wrzątkiem, odciśnij z wody, posiekaj i wymieszaj z rozgniecioną widelcem bryndzą oraz ze szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto na pierogi: zagnieć mąkę z jajkiem, szczyptą soli i taką ilością ciepłej wody, aby powstało elastyczne, niezbyt miękkie ciasto. Rozwałkuj je cieniutko na posypanej mąka stolnicy i powycinaj szklanką kółka. Na każdym ułóż porcję farszu, sklej brzegi.
Ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.
Kuchenprofi zaciskacz do pi... | STOLNICA MATA SILIKONOWA | Practic Wykrawacz do Pierog... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
pęczek botwinki
1/2 pęczka szczypiorku
3-4 pomidory
1 gomółka (ok. 125 g) mozzarelli
1 żółta papryka
2 łyżki zielonych oliwek albo kaparów
2-3 łyżki naturalnego jogurtu
2-3 łyżki śmietany 18 proc.
sok z cytryny
sól
pieprz
Botwinkę dokładnie umyj i odsącz. Łodyżki i liście pokrój na kawałki. Małe buraczki pokrój w słupki i skrop sokiem z cytryny (albo odłóż na zupę). Posiekaj szczypiorek, pomidory pokrój na cząstki, mozzarellę pokrój w kostkę lub w cienkie plasterki. Oczyszczoną paprykę pokrój w kostkę, oliwki w plasterki. Połącz w misce składniki, dodaj jogurt wymieszany ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na pół godziny (sałatka nabierze pięknego koloru).
Luminarc Salaterka Arty OPT... | Lubiana Salaterka HEL 00043 | Glasmark Salaterka Malowana |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
farsz:
800 g botwinki
400 g naturalnego serka homogenizowanego
4 łyżki startego żółtego sera
2 jajka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
oliwa do posmarowania ciasta
Przygotuj farsz: botwinkę dokładnie umyj, odsącz, zalej niewielką ilością osolonego wrzątku i gotuj do miękkości (8-10 minut). Odcedź, ostudź i drobno pokrój. Wymieszaj z serkiem homogenizowanym, startym żółtym serem i jajkami, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotuj ciasto: z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odłóż 1/3 ciasta, resztę rozwałkuj, podsypując mąką, na placek nieco większy niż średnica formy i ułóż w formie (także na bokach), posmaruj oliwą. Resztę ciasta rozwałkuj i potnij na paseczki.
Wyłóż farsz na ciasto w formie, na farszu ułóż paseczki ciasta, posmaruj je oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym d 180 st.C 35-40 minut, aż paseczki ciasta nabiorą złocistego koloru.
BOSCH MUM 54251 | SENCOR STM 44 RD | Clatronic KM 3632 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |