1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
1 szklanka mleka
4 jajka
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
masło do wysmarowania foremek
cukier puder do posypania foremek
W rondelku zagotuj mleko z cukrem waniliowym i - bardzo gorącym - zalej pokruszoną czekoladę. Mieszaj do czasu, aż się rozpuści.
W drugim rondelku na małym ogniu roztop masło. Mieszając, wsypuj mąkę. Gotuj 2-3 minuty.
Do masła z mąką wlewaj rozpuszczoną w mleku czekoladę, cały czas mieszając. Doprowadź masę do wrzenia, zdejmij rondelek z ognia i zostaw do wystudzenia.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka, jedno po drugim, wmieszaj starannie do masy czekoladowej.
Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj do piany kakao. Delikatnie połącz ubite białka z masą czekoladową.
Sześć foremek do sufletów posmaruj masłem i posyp cukrem pudrem. Wypełnij je masą czekoladową (do 2/3 wysokości). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piecz około 10 minut (nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia). Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem.
Rada
Jajka powinny być świeże i o temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej przez sitko, będzie bardziej napowietrzona, a upieczone suflety jeszcze delikatniejsze.