Suflet czekoladowy

Ma opinię deseru kapryśnego. Ale jeśli zapewnisz właściwą temperaturę jajek, przesiejesz mąkę i nie otworzysz piekarnika w czasie pieczenia - wyrośnie lekki i puszysty.

Składniki:

1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady

1 szklanka mleka

4 jajka

4 łyżki masła

3 łyżki mąki

1 łyżka kakao

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki cukru pudru

masło do wysmarowania foremek

cukier puder do posypania foremek

Krok 1

W rondelku zagotuj mleko z cukrem waniliowym i - bardzo gorącym - zalej pokruszoną czekoladę. Mieszaj do czasu, aż się rozpuści.

Krok 2

W drugim rondelku na małym ogniu roztop masło. Mieszając, wsypuj mąkę. Gotuj 2-3 minuty.

Krok 3

Do masła z mąką wlewaj rozpuszczoną w mleku czekoladę, cały czas mieszając. Doprowadź masę do wrzenia, zdejmij rondelek z ognia i zostaw do wystudzenia.

Krok 4

Oddziel żółtka od białek. Żółtka, jedno po drugim, wmieszaj starannie do masy czekoladowej.

Krok 5

Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj do piany kakao. Delikatnie połącz ubite białka z masą czekoladową.

Krok 6

Sześć foremek do sufletów posmaruj masłem i posyp cukrem pudrem. Wypełnij je masą czekoladową (do 2/3 wysokości). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piecz około 10 minut (nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia). Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem.

 

Rada

Jajka powinny być świeże i o temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej przez sitko, będzie bardziej napowietrzona, a upieczone suflety jeszcze delikatniejsze.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.