5 łupinek z nasionkami kardamonu
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan (włoskich lub laskowych)
2 jajka
150 ml oleju słonecznikowego
2 marchewki starte na drobnej tarce
dekoracja:
150 ml śmietankowego serka mascarpone
skórka starta z 1 pomarańczy
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki cukru pudru
Wyjmij nasionka kardamonu z osłonek i rozbij w moździerzu.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, startą skórkę z pomarańczy, orzechy, imbir i kardamon. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.
W drugiej misce wymieszaj jajka z olejem, przelej do miski z mąką i jednocześnie dodaj startą marchewkę. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj dekorację: serek mascarpone, skórkę pomarańczową, sok z cytryny i cukier utrzyj mikserem na puszystą masę. Krem nałóż na wystudzone muffiny, udekoruj skórką z pomarańczy.
Rada: włoski śmietankowy serek mascarpone możesz zastąpić innym kremowym, tłustym serkiem śmietankowym.
(12 sztuk)
![]() |
![]() |
![]() |
Lurch FlexiLight 12 muffinó... | Ib Laursen Ceramiczna forem... | OXO Wykrawacz do muffinów G... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
1 duża czerwona papryka
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g sera feta
2 jajka
250 ml mleka
125 g masła
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i białe części, pokrój na spore kawałki i opiecz chwilę w piekarniku, aż skórka ściemnieje. Obierz paprykę ze skóry i pokrój na małe kawałki.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, kawałki papryki i pokruszony ser feta. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.
W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 20 minut.
(12 sztuk)
![]() |
![]() |
![]() |
BOSCH MUM57830 | Kenwood KMX50 | MPM MRK05 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g czarnych oliwek
35 g sera parmezan
1 łyżka świeżego rozmarynu
2 jajka
250 ml mleka
125 g masła
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, posiekane oliwki, drobno starty parmezan i posiekane igiełki rozmarynu. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.
W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 20 minut.
(12 sztuk)
![]() |
![]() |
![]() |
Tala Wałek do wycinania wst... | Kuchenprofi 0805800000 | Tala Narzędzia do modelowan... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 łyżeczki oleju
6 plasterków chudego boczku lub bekonu
1 duża cebula
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
2 jajka
250 ml mleka
125 g masła
Pokrój boczek w kosteczkę i przesmaż na patelni na oleju, aż boczek będzie chrupki. Przełóż na papierowe ręczniki i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę, aż będzie miękka i się lekko zrumieni. Odstaw do wystygnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.
W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło, wystudzoną cebulkę i boczek. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 20 minut.
(12 sztuk)
![]() |
![]() |
![]() |
ITATI Fartuch kuchenny SUPE... | Kela Tabea 11742 | Niecenzuralne Czapka Szefa ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
60 g suszonych śliwek
3 łyżki gorącej wody
1 łyżka brandy
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g masła
50 g brązowego cukru
1 jajko
lukier:
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
śliwki do dekoracji
Śliwki zmiksuj z gorącą wodą, dodaj brandy. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, a następnie mąkę i zmiksowane śliwki. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na sześć muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj lukier: wsyp cukier puder do rondelka, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i ostrożnie podgrzej, aż cukier się rozpuści. Polej nim wystudzone muffiny i udekoruj całą śliwką.
(6 sztuk)
![]() |
![]() |
![]() |
Ewax Patera 3902 | Iittala Patera Ultima Thule | Patera szklana trzypoziomow... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
115 g masła
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki suszonych kwiatków lawendy
2 jajka
2 łyżki mleka
lukier:
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody
1 łyżka soku z czarnej porzeczki
6 gałązek lawendy do dekoracji
Lawendę rozgnieć w moździerzu.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem i lawendą na puszystą masę, dodaj jajka, mąkę i na koniec mleko. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na sześć muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj lukier: wsyp cukier puder do rondelka, dodaj wodę i sok porzeczkowy (lukier nabierze ładnego koloru), wymieszaj i ostrożnie podgrzej. Polej nim wystudzone muffiny i udekoruj gałązkami lawendy.
(6 sztuk)
![]() |
![]() |
![]() |
Komplet: Porcelanowe Talerz... | Nuova R2S Komplet: 4 Talerz... | NUOVA R2S Zestaw 4 talerzy ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
115 g masła
pół szklanki cukru pudru
2 jajka
3 owoce marakui
krem:
3 owoce marakui
200 g serka mascarpone (włoski tłusty ser śmietankowy)
4 łyżki cukru pudru
Owoce marakui przetnij, wydrąż miąższ i przetrzyj go na sicie, by usunąć pestki. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajka, a następnie mąkę i sok z owoców marakui. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na sześć muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Odkrój wierzch z muffinów, przekrój go na pół, zachowaj.
Przygotuj krem: Za pomocą miksera ubij ser z cukrem i dodaj miąższ z pozostałych 3 owoców, tym razem nie usuwaj pestek.
Łyżeczką nakładaj krem na babeczkę, z dwóch połówek odkrojonych wierzchów ciasteczka uformuj skrzydełka.
(6 sztuk)
![]() |
![]() |
![]() |
BranQ MISKI DO MIESZANIA KP... | Kare Design Miski Network 3... | Silit Miski kuchenne ze sta... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
150 g dyni konserwowej krojonej
150 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki serka ricotta
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier i odsączoną z zalewy dynię. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.
W drugiej misce wymieszaj jajko z mlekiem, serkiem i ekstraktem waniliowym, przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej olej. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na sześć muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Udekoruj serkiem ricotta i skórką z pomarańczy.
Rada: włoski śmietankowy serek ricotta możesz zastąpić tłustym białym serem - ważne, żeby nie był kremowy, lecz granulkowaty.
(6 sztuk)
85 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
115 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki mączki migdałowej
2 łyżki wiśniówki
1/2 szklanki wiśni kandyzowanych
dekoracja:
100 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
1/2 szklanki bitej śmietany
1 łyżka wiśniówki
12 wiśni kandyzowanych
Czekoladę i łyżeczkę masła rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mączką migdałową. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj jajka, rozpuszczoną czekoladę, a następnie połączone suche składniki i na koniec wiśniówkę i wisienki. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj dekorację: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj wiśniówkę, ostudź. Na wystudzone muffiny nałóż polewę z rozpuszczonej czekolady, po łyżce bitej śmietany, dołóż wisienki i płatki tartej czekolady.
(10-12 sztuk)
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
szczypta soli
200 g białej czekolady
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
375 ml mleka
2 jajka
160 g masła
45 g płatków migdałowych
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, skórkę z cytryny i posiekaną czekoladę. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.
W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 25 minut.
(12 sztuk)
4 kruche cukierki krówki
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g masła
60 g brązowego cukru
1 jajko
1 dojrzały banan
do dekoracji:
1 dojrzały banan
2/3 szklanki bitej śmietany
3-4 łyżki gotowego kremu karmelowego
Krówki pokrusz. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, rozgniecionego banana, a następnie mąkę i na koniec pokruszone krówki. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na sześć muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Na wystudzone muffiny nałóż kleks bitej śmietany, łyżeczkę karmelu i po dwa plasterki banana.
(6 sztuk)
400 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży piwnych lub 2 łyżeczki suszonych
1 łyżeczka cukru pudru
225 ml wody
1 łyżeczka miękkiego masła
W małym rondelku podgrzej wodę (ale uważaj - nie może być gorąca). Zdejmij z ognia i rozpuść w wodzie drożdże.
Mąkę, sól i cukier puder przesiej do miski, uformuj dołek w kopczyku i wlej do niego rozpuszczone drożdże oraz rozpuszczone masło. Stopniowo zagarniaj do środka mąkę i dalej wyrabiaj ciasto. Kiedy już będzie odchodzić od ręki, przełóż na stolnicę lub blat podsypane mąką i dalej wyrabiaj, aż ciasto będzie bardzo gładkie i elastyczne. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. W ciągu godziny powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto przełóż z powrotem na blat i ponownie wyrób. Rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i szklanką lub miseczką o średnicy 7 cm wycinaj krążki. Układaj je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia - pamiętaj o zachowaniu odległości, bo muffiny będą rosły także podczas pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15-20 min.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz 15 minut, w połowie pieczenia przekręcając muffiny na drugą stronę.
(12 sztuk)
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki startej skórki z cytryny
185 ml maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
110 g masła
krem:
2 białka
3/4 szklanki cukru pudru
ew. skórka otarta z 1 cytryny
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.
W drugiej misce wymieszaj jajka z maślanką i ekstraktem waniliowym, przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 12-15 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj krem: ubij na sztywno pianę z białek z cukrem pudrem, dodaj skórkę z cytryny i udekoruj nią muffiny.
Rada: ekstrakt waniliowy kupisz w dobrych supermarketach lub sklepach z egzotyczną żywnością. Możesz go zastąpić opakowaniem cukru wanilinowego - wówczas odpowiednio zmniejsz ilość cukru, a sam cukier wymieszaj z mąką (nie dodawaj do "mokrych" składników).
(8-12 sztuk)
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g płatków owsianych
150 g cukru pudru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
torebka cukru wanilinowego
220 g wiśni ze słoika (zachowaj kilka do dekoracji)
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
150 g masła
polewa:
100 g białej czekolady
1 łyżka masła
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier puder, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek. Wiśnie odsącz z zalewy.
W drugiej misce wymieszaj jajka z jogurtem, przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło oraz dorzuć połowę wiśni. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Na wierzch ułóż pozostałe wiśnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj polewę: rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, dodaj masło, wymieszaj i polej nią muffiny. Udekoruj odłożonymi wiśniami.
Rada: zamiast wiśni w zalewie możesz użyć też wiśni mrożonych, kandyzowanych, a w sezonie - świeżych. Pamiętaj jednak, żeby były wydrylowane.
(12 sztuk)