10 truskawek
50 g popcornu
1 łyżeczka oleju
50 g cukru
Truskawki przekrój na połówki. W rondelku rozgrzej olej, wrzuć popcorn, zakryj pokrywką, odczekaj, aż popcorn zacznie strzelać. Na patelnię wsyp cukier i na małym ogniu rozpuść, aż powstanie karmel. Do gorącego karmelu wrzuć popcorn i zamieszaj. Gdy cały popcorn pokryje się karmelem, przerzuć go na blaszkę i pooddzielaj. W kieliszku układaj na przemian truskawki i popcorn.
(1 porcja)
Altom Valdinox Modern. Komp... | Tadar Komplet Garnków z Pok... | Home Delux Komplet Garnków ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Ciasto naleśnikowe:
1 łyżka mąki pszennej
100 ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka cukru
50 g szpinaku
1 łyżeczka oleju do smażenia
Mus waniliowo-truskawkowy:
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g serka mascarpone
4 truskawki
50 g ubitej śmietany
Z mąki, mleka, jajka i łyżeczki cukru zrób ciasto na naleśniki, dodaj zmiksowany szpinak, usmaż na oleju 2 naleśniki. Przygotuj mus waniliowo-truskawkowy: żółtko utrzyj z łyżeczką cukru wanilinowego, dodaj serek mascarpone, ubitą śmietanę i truskawki pokrojone w kostkę. Naleśniki zwiń z masą waniliowo-truskawkową w ruloniki. Następnie zawiń ruloniki w folię aluminiową i odstaw do lodówki na 1,5 godziny. Podawaj ukośnie pokrojone.
(1 porcja)
Tadar Patelnia do Naleśnikó... | Kela Patelnia do Naleśników... | Delimano Patelnia do naleśn... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
10 truskawek
100 ml śmietany 18 proc.
2 łyżeczki cukru
80 ml białego wina
5 g imbiru
Na małym ogniu odparuj wino z imbirem. Truskawki zmiksuj ze śmietaną i cukrem, dodaj zredukowane wino (bez imbiru). Przelej do plastikowego naczynia i włóż do zamrażalnika na ok. 3 godz.
(1 porcja)
Kenwood A 957 | Tescoma Della Casa Maszynka... | WESTMARK Łyżka do lodów |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
5 truskawek
białko z 1 jajka
50 g cukru pudru
szczypta soli
Ubij białko z cukrem i szczyptą soli. Do żaroodpornego porcelanowego naczynia włóż pokrojone truskawki i zakryj pianą z białka. Piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni.
(1 porcja)
Guardini 2szt foremki C0TC9A | Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 | STALGAST Elegantia Kokilki ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
50 g świeżego łososia
3 kawałki krojonej bagietki
50 g sera koziego
5 truskawek
10 liści szpinaku
5 g pistacji
olej z pestek dyni
Łososia ugrilluj. Na kawałkach bagietki ułóż kozi ser, łososia i pokrojone w plasterki truskawki. Zapiecz przez pięć minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. Na talerzu rozsyp umyte i osuszone liście szpinaku, posyp pistacjami, ułóż grzanki. Całość skrop olejem z pestek dyni.
(1 porcja)
Chasseur Patelnia Grillowa ... | Delimano Patelnia Grillowa ... | Greenpan Patelnia grillowa ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
5 truskawek
100 g sera z niebieską pleśnią
2 gałązki sosny
Na długie patyczki nabijaj połówki truskawek i kawałki sera. Na ruszcie ułóż gałązki sosny, nad nimi szaszłyki. Grilluj do momentu, aż ser zmięknie.
(1 porcja)
Karolina Serwis obiadowy CA... | KAROLINA HIRUNI Serwis obia... | ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVO... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
200 ml maślanki
7 truskawek
50 g ogórka
1 mała łyżeczka cukru
50 g ananasa
1 gwiazdka anyżu
listki mięty do dekoracji
50 ml maślanki zmiksuj z 2 truskawkami. Resztę truskawek pokrój w cienkie plasterki. Ananas pokrój w małą kosteczkę, zawiń w woreczek z anyżem na noc. Ogórek pokrój w cienkie paski. Wszystko wymieszaj z resztą maślanki i udekoruj całą truskawką i listkami mięty.
(1 porcja)
Ambition Porcelanowa waza F... | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L | Chodzież Waza Iwona 2w9900 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
10 truskawek
1 papryczka chili (mała)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
80 g ugotowanego makaronu spaghetti
20 g startego parmezanu
1/4 pęczka kolendry
truskawki do dekoracji
Na oliwie przesmaż pokrojoną papryczkę chili z pokrojonymi truskawkami. Dodaj ugotowany makaron, wsyp parmezan i posiekaną kolendrę, wymieszaj. Udekoruj truskawkami i listkami kolendry.
(1 porcja)
Gefu Pasta Perfetta Maszynk... | Tescoma 630873 | Gourmetmaxx Krajarka do Mak... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
3 truskawki
10 g serka ricotta
70 g wędzonego łososia
1 gwiazdka anyżu
100 ml soku z grejpfruta
1/4 pęczka szczypiorku
Truskawki pokrój w kosteczkę i wymieszaj z serkiem. Łososia zamarynuj w soku z grejpfruta z anyżem. Odstaw na godzinę. Serek z truskawkami zawiń w łososia tak, żeby postawy sakiewki. Ułóż na talerzu, posyp posiekanym szczypiorkiem.
(1 porcja)
Duni Talerz do przystawek M... | Creative Tops CERAMICZNY TA... | W.M. Bartleet & Sons W.M. B... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
10 dużych truskawek
100 ml likieru amaretto
100 g gorzkiej czekolady
30 ml mleka
10 g migdałów
100 ml śmietany 33 proc.
20 ml soku z limonki
listki mięty do dekoracji
Truskawki umyj, osusz, wyjmij szypułki, włóż do woreczka z amaretto, zawiń i zostaw na noc w lodówce. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj mleko. Truskawki zanurz w czekoladzie. Upraż migdały na suchej patelni. Śmietanę ubijaj powoli, dodając sok z limonki. Na talerzu rozłóż piankę z limonki, wokół ułóż truskawki, całość posyp migdałami, udekoruj świeżymi listkami mięty.
(1 porcja)
Alessi Rondelek do fondue Mami | Rondelek DELIGHT 16CM 1,6L ... | WMF Rondelek 0726166031 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |