Owocowe orzeźwienie

Czas na koktajle i smoothies rozpoczęty, więc blendery i miksery w dłoń i do dzieła! Wystarczy trochę owoców, maślanka, jogurt lub woda i zdrowy, sycący napój gotowy.
Smoothie orientalne Smoothie orientalne Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl

Smoothie orientalne

1/2 dojrzałego ananasa

1 mango

1 mały melon miodowy

1 szklanka soku pomarańczowego

pokruszony lód

 

Owoce obierz, miąższ podziel na części. Dodaj sok pomarańczowy, zmiksuj. Wymieszaj z pokruszonym lodem, rozlej do szklanek koktajlowych

Zdjęcie ADLER AD4107 Zdjęcie Bosch MES25C0 Zdjęcie Clatronic AE 3532
ADLER AD4107 Bosch MES25C0 Clatronic AE 3532
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowy Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl

Koktajl truskawkowy

1/2 kg truskawek

1 l jogurtu naturalnego (kefiru, maślanki, zsiadłego mleka)

 

Truskawki umyj kilka zostaw do dekoracji, pozostałe odszypułkuj. Zmiksuj truskawki z mocno schłodzonym jogurtem (kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem). Rozlej do szklanek, każdą udekoruj ćwiartkami truskawek z szypułkami.

Koktajl brzoskwiniowo-pomarańczowy

3 dojrzałe brzoskwinie

1 szklanka soku ze świeżych pomarańczy

1/2 banana

1 szklanka zimnego mleka

listki melisy do dekoracji

 

Brzoskwinie (bez skóry) podziel na części. Zmiksuj z pokrojonym bananem, sokiem pomarańczowym i mlekiem. Rozlej do szklanek, udekoruj listkami melisy.

Koktajl z owoców leśnych

po 250 g malin, jagód, poziomek

1 l jogurtu naturalnego (kefiru, maślanki zsiadłego mleka)

kilka listków mięty do dekoracji

 

Owoce oczyść i umyj, kilka jagód, malin i poziomek zostaw do dekoracji. Resztę owoców zmiksuj z zimnym jogurtem (kefirem, maślanką, zsiadłym mlekiem. Rozlej do wysokich szklanek, udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty.

 Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl

Smoothie orzeźwiające

4 dojrzałe kiwi

1 mały banan

1 i 1/2 szklanki zielonej herbaty

1 łyżka płynnego miodu

3/4 szklanki pokruszonego lodu

 

Owoce obierz, podziel na części, dodaj miód i ostudzoną herbatę, zmiksuj. Dodaj pokruszony lód, wymieszaj, rozlej do wysokich szklanek

 

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Alina Gajdamowicz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.