3-4 marchewki
2 jabłka
4 plastry ananasów z puszki
4 połówki brzoskwiń z puszki
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
listki mięty do dekoracji
Umyte marchewki i obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, od razu skrop sokiem z cytryny. Dodaj pokrojone w kostkę ananasy i brzoskwinie. Wlej oliwę, wsyp orzechy i wymieszaj (możesz wlać trochę syropu z ananasów i brzoskwiń). Wstaw na 10-15 minut do lodówki. Podawaj surówkę udekorowaną listkami mięty.
Kenwood KAH647PL | KitchenAid 5KFP1335E | KITCHEN AID 5KFP1644E ER |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
6-8 młodych marchewek
3 łyżki masła
1-2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
szczypiorek lub koperek do posypania
Marchewki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. W rondelku roztop masło na małym ogniu. Włóż marchewki i przesmaż je mieszając, by całe pokryły się masłem. Wlej gorącą wodę (tylko tyle, żeby marchewki były przykryte), wsyp szczyptę soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia około 20 minut (płyn powinien wyparować, jeśli tak nie jest zwiększ temperaturę, jeśli marchewki nie są jeszcze miękkie dolej wody i chwilę je pogotuj). Miękkie marchewki posyp cukrem i bardzo delikatnie mieszając przesmaż, aby pokryły się glazurą. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem albo koperkiem.
Le Creuset Patelnia Żeliwna... | Promis Patelnia Głęboka Gra... | Valdinox Patelnia Głęboka z... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 pęczek młodej marchewki
2 dojrzałe pomidory
1 i 1/2 bulionu warzywnego
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18 proc.
sól, pieprz, cukier
po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i gałki muszkatołowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Marchewkę dokładnie wyszoruj szczoteczką, osusz, pokrój w grube plasterki. Pomidory bez skórki pokrój na cząstki. W garnku rozgrzej masło, przesmaż marchewki. Gdy będą miękkie dodaj pomidory, wlej bulion warzywny (tyle, by przykrył warzywa), dopraw solą, pieprzem, cukrem, papryką i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Lekko przestudź zupę i zmiksuj. Ponownie postaw garnek na małym ogniu, jeśli trzeba dolej jeszcze bulionu i dopraw do smaku. Doprowadź zupę do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Podawaj posypaną natką (ewentualnie kolendrą, bazylią lub koperkiem).
Blender BOSCH MSM67140 | Blender Bosch MSM88190 | Blender BRAUN MQ 325 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
4 marchewki
1 jabłko
1 mały por
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki majonezu
sól, pieprz kajeński
Umyte marchewki i obrane ze skórki jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Dokładnie umyty i osuszony por pokrój w cienkie talarki. Połącz w misce marchewkę, jabłko i por. Dodaj majonez i chrzan, dopraw solą i pieprzem kajeńskim, wymieszaj.
Wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Marcin Urban
Gerpol Komplet noży SAKO | Komplet 5 noży w czerwonym ... | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |