Kruche babeczki

Składniki:
1/2 kg (ok. 2,5 szklanki) mąki pszennej
250 g miękkiego masła
150 g (1 szklanka) cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowy
3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo przetarte przez sito
1 żółtko surowe (dodatkowo)
bita śmietana do dekoracji
truskawki, maliny lub inne owoce sezonowe do dekoracji

Krok 1
Mąkę i cukier puder przesiej przez sitko do miski. Dodaj cukier wanilinowy, miękkie masło.

Krok 2
Przetrzyj do miski przez sitko żółtka ugotowane na twardo.

Krok 3
Zagnieć w misce ciasto. Jeżeli jest bardzo twarde, możesz dodać 1 surowe żółtko.

Krok 4
Z ciasta formować małe placuszki grubości ok. 1/2 cm i wylepiać nimi metalowe foremki do babeczek. Foremek nie trzeba dodatkowo natłuszczać, bo ciasto jest tłuste. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec do zrumienienia na złoty kolor, przez około 10 - 15 minut.

Krok 5
Gorące babeczki przełóż na deskę do góry dnem i lekko popukaj w foremkę, żeby wyjąć z niej babeczkę.

Krok 6
Po wystygnięciu napełnij i udekoruj tym, na co masz ochotę. Np. bitą śmietaną i owocami, kremem, owocami i galaretką, masą krówkową itp. Z podanych proporcji upieczesz ok. 30 babeczek.