250 g makaronu spaghetti
250 g szpinaku
1 drobno pokrojona cebula
1 posiekany ząbek czosnku
50 ml oliwy z oliwek
50 g soczewicy ugotowanej w bulionie
pomidorki koktajlowe
sól
pieprz
starty ser parmezan (opcjonalnie)
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.
Przygotuj sos: usmaż na oliwie posiekaną cebulę i ząbek czosnku, dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, liście szpinaku i soczewicę. Dopraw do smaku.
Dodaj do sosu ugotowany makaron, dodaj parmezan (opcjonalnie), wymieszaj i od razu podawaj.
Gefu Pasta Perfetta Maszynk... | Tescoma 630872 | Camry CR 4806w |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 opakowanie ciasta won ton
200 g mielonego mięsa z kurczaka
4 żółtka
1 białko
1 cm korzenia imbiru
jasny sos sojowy
sos rybny
papryczka chili
50 g świeżej kolendry
sól
pieprz
olej do smażenia w głębokim tłuszczu
sos:
1 cm posiekanego korzenia imbiru
50 ml jasnego sosu sojowego
kilka kropel sosu rybnego
mała posiekana papryczka chili
50 g świeżej kolendry
1 łodyżka posiekanej trawy cytrynowej
Mięso zmiel w maszynce, a następnie wymieszaj do konsystencji farszu z żółtkiem, solą, pieprzem i posiekanymi liśćmi kolendry. Ciasto na pierożki podziel na kwadraty o boku ok. 5 cm, pośrodku ułóż łyżkę farszu, brzegi posmaruj białkiem i sklej pierożki, zawijając wszystkie rogi do środka.
Smaż na rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmij i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Przygotuj sos do pierożków, mieszając dokładnie wszystkie jego składniki.
Usmażone pierożki podawaj z sosem.
Silit Wok Wuhan 0081603301 | Tefal Wok C2101952 | Vinzer WOK 89456 |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
8 jajek
100 g kolorowej papryki
2 małe cebule posiekane
2 ząbki czosnku posiekane
4 g kminu w proszku
3 cm korzenia imbiru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
kurkuma
chili
garam masala
200 ml mleka 2-proc.
Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Usmaż na oliwie posiekane czosnek i cebulę, dopraw kminem. Dodaj koncentrat pomidorowy, szczyptę kurkumy, starty na tarce o drobnych oczkach korzeń imbiru, po szczypcie chili i garam masali, posiekaną kolendrę i sól.
Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, dolej mleko i duś, aż warzywa będą miękkie.
Gdy curry będzie gotowe, przelej je do głębokich talerzy i dodaj jajka.
kilo Chochla JB8R | Abert Chochla HAPPY pomarań... | Chochla do zupy nc-7770 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 parówki lub inne kiełbaski na hot dogi
400 g ugotowanych ziemniaków
20 g masła
20 g śmietany
gałka muszkatołowa
keczup (proporcje na 80 g):
50 g dojrzałych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
30 g cebuli
1 łyżka brązowego cukru
10 g jagód
sól
pieprz
ocet winny
Przygotuj keczup: smaż na patelni na małym ogniu: cebulę, czosnek, pokrojone w kawałki pomidory, koncentrat i jagody, dolej odrobinę octu winnego. Duś na bardzo małym ogniu, mieszając, przez ok. 15 minut. Gotowy sos zmiksuj, dopraw cukrem, solą i pieprzem, ostudź.
Ugotuj ziemniaki, odlej i utłucz. Dodaj masło, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszaj.
Usmaż lub ugotuj parówki. Gotowe podawaj na talerzu z purée ziemniaczanym i domowym keczupem.
Blender TEFAL HB 850 | Blender Concept tm4730 | Blender MPM MBL-13 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
4 x 120 g pokrojonego w plastry schabu
4 plastry szynki
4 plastry sera żółtego typu ementaler
2 jajka
mąka i bułka tarta do panierowania
50 ml oliwy
50 g masła do smażenia
cytryna pokrojona w ćwiartki
sól
pieprz
Natnij kotlety wzdłuż, aby powstały "skrzydełka". Ale uwaga - nie rozcinaj do końca. Rozbij tłuczkiem. Na każdy kotlet ułóż po plasterku szynki i żółtego sera. Przykryj drugim "skrzydełkiem", przyciśnij ręką, aby się zespoiły, dopraw solą i pieprzem.
Obtocz w mące, następnie w roztrzepanych jajkach i na koniec w bułce tartej.
Na patelni rozpuść masło z oliwą. Smaż kotlety z obu stron, aż będą złocistobrązowe.
Podawaj z ziemniakami i kawałkami cytryny.
BERLINGERHAUS ZESTAW 3 PATE... | PETERHOF KOMPLET PATELNI 3E... | TEFAL Patelnia CHEF 24cm C6... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
400 g ziemniaków
1 ząbek czosnku
1 drobno pokrojona cebula
10 g posiekanego szczypiorku
50 g boczku
120 ml śmietany
40 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Ugotuj ziemniaki razem z czosnkiem. Odlej wodę, utłucz. W tym samym czasie usmaż na patelni pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Dodaj boczek do ziemniaków razem ze śmietaną, masłem i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
kilo Tłuczek M44 | Uutensil SPUDNIK Tłuczek do... | Practic Tłuczek do ziemniak... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
4 okrągłe bułki
4 plastry wędzonej szynki
4 x 120 g pokrojonego w plastry schabu
60 g majonezu
1 główka sałaty rzymskiej przekrojona na ćwiartki
1 łyżeczka musztardy dijon
1/4 papryczki chili
2 nieduże ogórki konserwowe
20 g posiekanych świeżych listków natki pietruszki i kolendry
80 g startego żółtego sera
4 banany
8 szparagów do dekoracji
olej do smażenia
marynata:
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
szczypta suszonego tymianku
szczypta imbiru w proszku
szczypta chili w proszku
Zamarynuj kotlety schabowe przez min. 20 minut. Następnie usmaż je na oleju (ok 4-5 min). Przygotuj sos do sałaty rzymskiej, mieszając majonez z musztardą, posiekaną papryczką chili, posiekanymi ogórkami konserwowymi, natką pietruszki i kolendrą. Obsmaż na oleju obrane banany i szparagi.
Na usmażonych kotletach ułóż po plasterku szynki i posyp tartym serem. Piecz do zbrązowienia w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st. C. Na talerzu ułóż liście sałaty rzymskiej, polej sosem. Obok ułóż przekrojoną na pół bułkę z zapieczonym schabem i szparagi. Dodaj pieczonego banana.
Cilio Serwetnik 500073 | Serwetnik łabędzie stare zł... | Ewax Serwetnik 9594 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
16 dużych pieczarek
1 posiekana duża cebula
2 ząbki czosnku
50 g natki pietruszki
50 g bułki tartej
50 g startego żółtego sera
50 g masła
olej
sól
pieprz
Pieczarki obierz, umyj, oddziel kapelusze od nóżek. Przygotuj farsz: zmiksuj czosnek, cebulę, nóżki pieczarek, a następnie przesmaż na oleju. Dodaj masło, bułkę tartą i dopraw do smaku. Każdy kapelusz napełnij farszem, posyp żółtym serem. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C z włączoną opcją grill na 7 minut (w zwykłym piekarniku ta sama temperatura, 10 minut).
Skeppshult Forma do zapieka... | Roemertopf Naczynie do piec... | Lubiana Naczynie do Tarty 0... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
200 g filetu z łososia bez skóry
150 g filetu z pstrąga bez skóry
1 trawa cytrynowa
150 g pora pokrojonego w plasterki
10 g posiekanego korzenia imbiru
1 żółtko
pasta curry:
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki garam masali
pieprz
jasny sos sojowy (kilka kropel do smaku)
sos rybny (kilka kropel do smaku)
100 ml mleka kokosowego
1 cm korzenia imbiru
1 cm trawy cytrynowej
200 g pora
Ryby oczyść i zmiksuj lub przepuść przez maszynkę do mięsa o niedużych oczkach. Przygotuj pastę: na patelni przesmaż posiekane cebulę i czosnek oraz dodaj pozostałe składniki pasty i wymieszaj. Do zmielonej ryby dodaj 2 łyżki pasty curry i uformuj kotlety o grubości ok. 2 cm. W ten sposób przygotowaną koftę nadziej na gałązki trawy cytrynowej i upiecz na grillu z dwóch stron. Do pozostałej części pasty curry dodaj mleko kokosowe i zagotuj. Przetrzyj przez sito. Ugrillowane kofty podawaj z sosem posypanym pokrojonym w plasterki porem, wyłóż koftę i wierzch posyp posiekanym imbirem.
Dekoria Fartuch szefa kuchn... | Dekoria Komplet kuchenny ła... | Dekoria Fartuszek Damski Su... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
250 g sera brie
200 g miękkiego masła
1 jajko
100 g orzechów laskowych lub włoskich
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
mąka do podsypania
Obierz ser ze skórki, przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę z masłem. Dodaj jajko, sól, posiekane orzechy, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrób ciasto, wyjmij, rozpłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wytnij ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 12-15 min.
Inmet Blacha do pieczenia B... | Florina Blacha do pieczenia... | Florina Blacha do Pieczenia... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 łyżki cukru
200 g serka mascarpone
80 ml ubitej śmietany
truskawki lub inne owoce sezonowe
ziarenka pieprzu rozbite w moździerzu
Ubij śmietanę w misce (do momentu, aż zgęstnieje), dodaj cukier i serek mascarpone. Delikatnie wymieszaj. Owoce umyj i pokrój na plasterki, ułóż na talerzu posyp pieprzem. Obok ułóż porcję kremowego serka
Rada: Zamiast truskawek możesz użyć innych owoców sezonowych, np. malin, brzoskwiń czy moreli.
ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALER... | ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALER... | Nuova R2S Talerze deserowe ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 obrane gruszki lub 2 jabłka pokrojone w plasterki
50 g cukru
szczypta cynamonu
2 żółtka
80 g marmolady z moreli
lody waniliowe - 1 kulka na osobę
Rozwałkuj ciasto (jeśli używasz mrożonego, rozmroź je przed użyciem). Posmaruj żółtkiem, ułóż na nich plasterki jabłek lub gruszek, posyp cukrem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 10-12 minut. Marmoladę z moreli wymieszaj z odrobiną wody i posmaruj wierzch tartaletek po wyjęciu z pieca.
Teka HR 750 | Amica EBR 7331WAA | SMEG SFP140 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |