200 g truskawek
200 g świeżego ogórka
1 łyżeczka posiekanej mięty
50 ml likieru Malibu
10 g miodu
sok z jednej limonki
Z ogórka wydrąż małe kuleczki. Truskawki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z ogórkiem. Dopraw posiekana miętą i likierem. Dodaj odrobinę miodu i soku z limonki. Przed podaniem odstaw na 30 min.
Rada: sałatka doskonale pasuje do pieczonej lub grillowanej ryby.
(Dla 4 osób, czas przygotowania: 45 min)
Duo Salaterka SILVER LINE 5... | Krosno Salaterka ELEGANCE 5... | Lubiana Salaterka HEL 00043 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
150 g koziego sera dojrzewającego
100 g truskawek
1 łyżka kremu balsamicznego
1 łyżeczka orzeszków sosnowych
6 cienkich grzanek z chleba pszennego lub żytniego
150 g kolorowej sałaty z ziołami
sos:
30 g rukoli
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
100 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
Przygotuj grzanki: ser pokrój ok. 2-cm kostkę i przełóż do miski. Dodaj uprażone na suchej patelni orzeszki sosnowe, delikatnie wymieszaj, a następnie ułóż na skropionych kremem balsamicznym i oliwą grzankach. Na samym końcu udekoruj ćwiartkami truskawek (odłóż kilka do dekoracji). Grzanki zapiecz w piecu rozgrzanym do 170 st. C przez ok. 5 min.
Przygotuj sos: rukolę zmiksuj z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Stopniowo dolewaj powoli oliwę, cały czas miksując.
Grzanki podawaj z sałatą i sosem z rukoli udekorowane truskawkami.
(Dla 4 osób, czas przygotowania: 20 min)
Baumalu Naczynie Żaroodporn... | Simax Naczynie Żaroodporne ... | Vogue Naczynie żaroodporne ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
200 g truskawek
100 g suszonych pomidorów
2 łyżki cukru
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml likieru Beherovka
30 g masła
1 limonka
2 piersi perliczki
oliwa
skórka otarta z cytryny
sól
pieprz
Perliczkę zamarynuj przez 15 min. w oliwie z dodatkiem skórki otartej z cytryny, a następnie usmaż na patelni na złoty kolor z każdej strony.
Na drugiej patelni upal cukier na złoty karmel. dolej wino i poczekaj, aż karmel się rozpuści. Dodaj likier Beherovka, sok z limonki, suszone pomidory pokrojone w paski i masło. Wymieszaj i gotuj do uzyskania zawiesistej konsystencji. Dodaj pokrojone w ćwiartki truskawki i podgrzewaj ok. 20 sekund na wolnym ogniu.
Usmażoną perliczkę ułóż na przygotowanych truskawkach z suszonymi pomidorami i polej powstałym sosem.
(Dla 2 osób, czas przygotowania: 40 min)
ĆMIELÓW Serwis obiadowy FES... | ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVO... | KAROLINA MAXIM Serwis obiad... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
200 g wątróbek drobiowych
150 g truskawek
50 ml octu balsamicznego
2 łyżki masła
1 szalotka
2 gałązki tymianku
1 łyżeczka cukru
100 g kolorowych sałat
sól
pieprz
oliwa
2-3 pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wątróbki drobiowe dokładnie oczyść i zamarynuj w pieprzu i oliwie przez 15 min., następnie obsmaż na patelni. Zdejmij wątróbki i na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w kostkę szalotkę. Zalej ją octem balsamicznym, dodaj gałązki tymianku i gotuj ok. 3 min na wolnym ogniu, aż odparuje połowa objętości octu. Dopraw cukrem i dodaj masło. Gotuj, aż całość zgęstnieje. Następnie dodaj wątróbki i pokrojone truskawki. Otocz dokładnie sosem i podawaj z kolorowymi sałatami.
(Dla 4 osób, czas przygotowania: 30 min)
Fissler Patelnia Patelnia G... | Valdinox Patelnia 79024 24cm | Wmf Patelnia 0570044291 27cm |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
1 kg filetu z łososia (ze skórą)
600 g soli
400 g cukru
80 ml whisky
2 cytryny
2 limonki
2 pomarańcze
150 ml białego wytrawnego wina chardonnay
3 łyżki posiekanego kopru
250 g truskawek
1 łyżeczka oliwy z oliwek
10 g zielonego pieprzu z zalewą
1/2 łyżeczki miodu
Dzień wcześniej oczyść łososia z ości i białych błonek. Sól wymieszaj z cukrem i część wysyp cienką warstwą na blachę. Ułóż na niej filet ryby skórą do dołu i zasyp pozostałą mieszaniną cukru z solą. Zetrzyj na nią skórkę z limonki, cytryny i pomarańczy. Dodaj na wierzch koper i przykryj całość papierowym ręcznikiem. Następnie wyciśnij na przykrytą koprem i ręcznikiem rybę whisky, sok z jednej cytryny, dwóch pomarańczy i limonki. skrop ręcznik winem i szczelnie okręć całość folią spożywczą. Odstaw do lodówki na 24 godziny (lub 36, jeżeli wolisz by łosoś był bardziej wysuszony).
Po tym czasie wyjmij rybę z marynaty, opłucz zimną wodą i osusz. pokrój w cienkie plastry.
Truskawki drobno pokrój w kosteczkę, dopraw oliwą, posiekanym zielonym pieprzem i miodem. dodaj sok z limonki i odstaw na 10 min.
Łososia podawaj na salsie z truskawek.
(Dla 6-7 osób, czas przygotowania: 20 min + marynowanie 24-36 godz.)
Eurofirany Obrus Helen Żółt... | Eurofirany Obrus Silver 2 1... | Obrus brązowy 150x220 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
250 g truskawek
150 ml zsiadłego mleka
100 ml kefiru
2 łyżki posiekanej melisy
sok z połowy limonki
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 ostra papryczka
Truskawki, zsiadłe mleko, kefir, oczyszczoną z gniazda nasiennego ostrą papryczkę, melisę i ocet balsamiczny dokładnie zmiksuj blenderem na gładką jednolitą masę. Dopraw sokiem z limonki i miodem. Przed podaniem odstaw na 1 godz. w chłodne miejsce.
(Dla 2 osób, czas przygotowania: 10 min + chłodzenie)
Alessi Mała miseczka Colomb... | Belldeco Miseczka C21067310KM | Leonardo Miseczka Optic 049441 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
spód sernika:
200 g suchego biszkoptu
60 g brązowego cukru
120 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cynamonu mielonego
masa serowa:
300 g mielonego białego sera
200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
sok z 2 pomarańczy
30 g żelatyny lub galaretki truskawkowej
6 łyżek cukru
Przygotuj spód sernika: biszkopt pokrusz i wymieszaj z cynamonem, dodaj rozpuszczone masło oraz cukier i dokładnie wszystko wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłóż folią spożywczą, na nią wyłóż przygotowaną masę. Brzegi tortownicy wyłóż pokrojonymi w plasterki truskawkami. Wstaw do lodówki na 30 min.
Przygotuj masę serową: śmietanę ubij z cukrem na sztywno i następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodawaj ser. Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę wymieszaną z sokiem z pomarańczy lub też galaretkę truskawkową i następnie wyłożyć do przygotowanej formy z biszkoptem i truskawkami (możesz zachować trochę galaretki do przybrania sernika). Na wierzch ułóż plasterki truskawek i wstaw sernik na min. 2 godz. do lodówki.
(Dla 4 osób, czas przygotowania: 50 min + chłodzenie)
5 jajek
40 g cukru pudru
50 ml kefiru
150 g ugotowanej na mleku kaszy gryczanej
50 g mąki pszennej
150 g niemielonego sera twarogowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 łyżeczka miodu
200 g truskawek
tłuszcz do smażenia
Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodaj kefir, ugotowana kaszę gryczaną oraz mąkę i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek.
Na patelni, na delikatnym tłuszczu, na wolnym ogniu usmaż małe okrągłe racuszki tak, by się dobrze wypiekły.
Rozkrusz widelcem ser twarogowy i dopraw miętą, miodem oraz jogurtem. Truskawki drobno pokrój.
Usmażone racuszki przekładać masa serową i posypywać cukrem pudrem, udekoruj pokrojonymi truskawkami.
(Dla 4 osób, czas przygotowania: 30 min)
200 g truskawek
600 g ciasta francuskiego
1 jajko
2 łyżki mleka
150 g niebieskiego sera pleśniowego
100 g posiekanych pistacji w miodzie
100 g masy migdałowej
Z ciasta francuskiego wytnij okręgi (lub kwadraty, jak wolisz). Każdy posmaruj jajem rozmąconym z mlekiem. Na środek każdego wyłóż rozwałkowaną w kształt okręgu masę migdałową. Pamiętaj, by od brzegu ciasta pozostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni.
Ułóż na masie kawałki sera pleśniowego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na ok. 10 min. Po tym czasie wyjmij tarty z piekarnika, ułóż na serze pokrojone truskawki i dopiecz w piekarniku jeszcze 5 min.
Podawaj na ciepło posypane pokruszonymi orzechami w modzie.
(Dla 4 osób, czas przygotowania: 25 min)
250 g truskawek
150 g melona pomarańczowego
1/2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżka posiekanej bazylii
4 łyżki cukru
1 limonka
0,5 l jogurtu naturalnego
Truskawki zmiksuj w blenderze w melonem i jogurtem. Dodaj cukier, sok z limonki, imbir oraz posiekaną bazylię i wymieszaj. Podawaj schłodzony z kostkami lodu.
Do dekoracji koktajlu użyj kulki z truskawek i melona nadziane na wykałaczki.
(Dla 4 osób, czas przygotowania: 15 min)
bezy:
6 białek
9 łyżek zwykłego cukru
9 łyżek cukru pudru
200 g truskawek
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
mus:
200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
100 g cukru
10 g żelatyny w listkach lub zwykłej
Białka jaja ubij z cukrem kryształem na puszystą masę, na koniec dodaj cukier puder oraz odrobinę zmiksowanych truskawek wymieszanych z mąka ziemniaczaną.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż małe bezy (pamiętaj, żeby zachować między nimi odległość, bo podczas pieczenia będą rosły). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na ok. 25 min., następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i susz bezy przez kolejne 30 min.
Gdy bezy już ostygną ubij śmietankę z cukrem na puszystą masę. Dodaj pokrojone w kostkę truskawki i połącz wszystko z namoczoną i rozpuszczoną żelatyną. Wyłóż mus truskawkowy na jedną beze i przykryj drugą.
(Dla 4 osób, czas przygotowania: 70 min)
6 żółtek
200 g truskawek
100 ml wina muscat
4 gałązki trawy żubrowej
50 ml białego wytrawnego wina
4 łyżki cukru
1 limonka
Żółtka ubij z cukrem i winem muscat, dodaj skórkę otartą z limonki.
Białe wino zagotuj w rondelku z dodatkiem trawy żubrowej i ostudź. Przecedź i dodaj do żółtek. Całość dokładnie ubijaj na parze, aż masa zwiększy swoja objętość i zgęstnieje.
Truskawki pokrój w ćwiartki i skrop sokiem z limonki. Przełóż je do szklanego żaroodpornego naczynia i zalej przygotowaną masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiecz na złoty kolor przez ok. 3 min. Lub - jeśli używasz szklanych pucharków, których nie możesz wstawić do piekarnika, wierzch deseru przypal specjalnym palnikiem (jak do creme brulee).
(Dla 4 osób, czas przygotowania: 20 min)