2 piersi kurczaka
16 pomidorków koktajlowych
1 zielona papryka
1 żółta papryka
5 łyżek oliwy
3 łyżki octu winnego
po łyżeczce oregano i słodkiej papryki
sól, pieprz
Mięso umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z octem winnym, dodaj oregano i paprykę, wsyp szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Do marynaty włóż kawałki kurczaka i wstaw do lodówki na 15-20 minut. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokrój w paski o szerokości około 2 cm, owiń nimi pomidorki koktajlowe. Na natłuszczone szpadki nadziewaj kolejno kawałki kurczaka, pomidorki owinięte w paski żółtej i zielonej papryki. Grilluj około 15 minut, obracając i skrapiając marynatą.
DANCOOK Grill ogrodowy 7500 | LotusGrill G-GR-34, Zielony... | Master Grill & Party Grill ... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
4 polędwiczki wieprzowe
250 g boczku
3 czerwone cebule
10-12 pomidorków koktajlowych
1 żółta papryka
marynata:
1/2 szklanki oliwy
1 łyżka wódki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
biały pieprz
sól
Czosnek drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. Umyte i oczyszczone z błon polędwiczki włóż do marynaty na 2-3 godziny (im dłużej poleżą w marynacie, tym bardziej będą kruche i aromatyczne). Po wyjęciu z marynaty pokrój polędwiczki na kwadraty. Na podobnej wielkości kwadraty pokrój także umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę oraz boczek, zanurz je w marynacie razem z pomidorkami koktajlowymi. Obrane cebule pokrój na spore kawałki. Na szpadki nadziewaj na przemian: kawałki cebuli i papryki, polędwiczki, boczek i pomidorki. Piecz na rozgrzanym grillu około 20 minut, stale obracając.
Campingaz Grill gazowy Comp... | Grill Steba VG 400 | Weber Grill elektryczny Q 1... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
400 g mieszanego mięsa mielonego
1-2 jajka
czerstwa bułka
1/2 szklanki mleka
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki musztardy
2 łyżki mąki
5 łyżek oleju
sól
pieprz
Namocz w mleku bułkę, posiekaj drobno natkę. Do miski z mięsem mielonym dodaj jajko, odciśniętą z mleka bułkę, natkę i musztardę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj (jeśli masa mięsna będzie zbyt sucha, dodaj drugie jajko i 1-2 łyżki przegotowanej wody). Z dobrze wymieszanej masy uformuj kulki trochę większe od orzecha włoskiego, obtocz w mące, skrop olejem i ułóż na tacce do grillowania. Piecz około 15 minut, często obracając. Gdy kulki będą już złociste, nabij je na patyczki i jeszcze kilka minut podpiecz. Podawaj z dipem np. jogurtowo-koperkowym lub czosnkowym.
Fissler Signum 8-częściowy ... | Gerlach 5 noży w bloku 991 ... | KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTT... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
2 młode cukinie
po 1 papryce żółtej i czerwonej
2 cebule (biała i czerwona)
10-15 małych pieczarek
10-15 pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
sól
pieprz
Pieczarki i warzywa umyj i osusz, z papryk usuń gniazda nasienne. Cukinie pokrój na grube plastry, cebule na cząstki, papryki na kwadraty. Na szpadki nadziewaj na przemian kawałki cukinii, papryki i cebuli, pieczarki i pomidorki. Wymieszaj bazylię i oregano z solą i pieprzem, mieszanką posyp warzywne szaszłyki. Skrop oliwą i piecz na grillu około 20 minut, często obracając.
JAN NIEZBĘDNY 3szt. Tacki d... | VACU VIN Barbecue Cooler 35... | Weber Ruszt górny do grilla... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
2 banany
2 jabłka
2 brzoskwinie
10-12 truskawek
pęczek melisy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, podziel na cząstki i od razu skrop sokiem z cytryny. Truskawki umyj, zdejmij z nich szypułki. Obrany banan pokrój w grube plastry, brzoskwinię pokrój na cząstki. Na szpadki nadziewaj kolejno truskawki i kawałki pozostałych owoców, przedzielając je listkami melisy. Piecz na ruszcie 10-15 minut, obracając (możesz posypać cukrem).
Campingaz Zestaw do grillow... | Cook&Co COOK zestaw do gril... | Master Grill&Party Zestaw a... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |