(Feta sto furno)
200 g sera feta
1 plaster pomidora
1 ostra papryczka pepperoni, najlepiej Pepperoni Macedońskie
1 krążek zielonej papryki
3 krążki czerwonej cebuli
oregano
oliwa z oliwek
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek, a następnie ułóż warstwy: plaster fety, plaster pomidora, krążki cebuli, pokrojoną papryczkę i zieloną paprykę. Posyp oregano i skrop oliwą. Wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj przez 15 minut.
Podawaj gorące jako przystawkę.
Przepis dla 1-2 osób
Roemertopf Naczynie do piec... | Vialli Design Naczynie do z... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
(Dolmadakia me trymeni Graviera)
słoik (450 g) liści winogron w zalewie
150 g mielonego mięsa wieprzowego
150 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 łyżki nieugotowanego ryżu
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna
50 g sera Graviera
sól
pieprz
Liście winogron odsącz z zalewy i przepłucz wrzątkiem.
Przygotuj farsz: cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. W misce wyrób na jednolitą masę mięsa mielone, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę, ryż, koperek, natkę, miętę, sól i pieprz do smaku.
Rozłóż liście winogron i nałóż na każdy ok. 1 płaskiej łyżki przygotowanego farszu. Zawiń brzegi liści jak gołąbki.
Na dno garnka wyłóż pozostałe liście winogron i kilka plasterków cytryny. Na nich ułóż ściśle pozawijane dolmadakia i obciąż talerzem, by nie wypłynęły podczas gotowania. Zalej wodą do wysokości 2 cm nad talerzem, dodaj 2 łyżki oliwy i gotuj do miękkości przez około 60 minut na wolnym ogniu.
Podawaj posypane tartym serem Graviera.
Przepis dla 4 osób
GEFU 17060 Wieszak na akces... | Stellar REVOLVIN Akcesoria ... | UUTENSIL Mieszadło do sosów... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
(Salata me tyganito kalamary kie liasti domata)
1 główka sałaty rzymskiej
200 g rukoli
300 g suszonych pomidorów w oleju
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanych listków bazylii
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
400 g oczyszczonych kalmarów
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
oliwa z oliwek do smażenia
2 łyżeczki różowego pieprzu
sól
różowy pieprz
Sałatę rzymską i rukolę - umyte i dokładnie osuszone - podziel palcami na mniejsze kawałki i wyłóż na talerze.
Przygotuj sos: zmiksuj na jednolitą masę suszone pomidory, szalotkę, czosnek, oliwę, bazylię, sól i pieprz.
Wymieszaj w misce mąkę i mieloną słodką paprykę. Umyte i osuszone kalmary pokrój w pierścienie i obtocz w panierce.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kalmary na złoty kolor. Wyłóż łyżką cedzakową na bibułę lub papier kuchenny, by odsączyć z nadmiaru oliwy.
Podawaj gorące, ułożone na sałacie. Skrop obficie przygotowanym sosem i posyp różowym pieprzem.
Przepis dla 4 osób
Lamart Patelnia K2640 Gb 26cm | Lamart Patelnia K2640 Mb 26cm | Ambition Patelnia Eco Cook ... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
(Bukia Fillo kroustas me thalasina kie lachanika)
450 g (1 opakowanie) ciasta Fillo Kroustas
oliwa z oliwek
1 op. (500 g) owoców morza
1/2 bakłażana
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 cukinia
1 marchew
1 pomidor
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka 60 ml Ouzo
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka świeżego estragonu
por - liście do związywania sakiewek
sól
pieprz
Pokrój warzywa w kostkę. Pomidora obierz ze skóry i zmiksuj.
Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij cebulę, dodaj posiekany czosnek i pozostałe warzywa. Podsmaż przez 2 minuty i ?zgaś?, dolewając Ouzo. Dodaj zmiksowanego pomidora, koncentrat pomidorowy, cukier. Sos zagotuj. Dodaj owoce morza oraz sól i pieprz do smaku. Kiedy sos się zredukuje do minimum, zdejmij garnek z ognia, przypraw estragonem, zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Rulon ciasta Fillo przekrój w poprzek na 2 kawałki, rozwiń arkusze i przekrój je jeszcze na połowę. Co drugi arkusz posmaruj oliwą i przełóż jeden na drugi, tworząc X. Przygotuj w ten sposób cztery sakiewki, nakładając na ich środek porcję farszu z owocami morza i warzywami. Brzegi ciasta zawiń i zwiąż kawałkiem pora.
Sakiewki ułóż na nasmarowanej oliwą blaszce, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 15 minut na złoty kolor.
Przepis dla 8 osób
HENDI 6 SZT RUSTIKA 786314 | Garneczki OKRĄGŁA RED 75241 | Mastrad OKRĄGŁA F96014 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
(Psaronefri me stafilia, meli tymarysjo, walsamiko, krasi kie freska mirodika)
600 g polędwicy wieprzowej
1 por (biała część)
200 g różowych winogron bez pestek
1 łyżka miodu tymiankowego
1 płaska łyżeczka świeżego rozmarynu
50 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
Oczyszczoną z błonek polędwicę pokrój w plastry grubości 1cm, a następnie oprósz solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanej oliwie z obydwu stron na złoty kolor.
Por pokrój w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodaj przekrojone na pół winogrona, rozdrobniony rozmaryn, miód i podsmażoną polędwicę. Wlej wino i ocet balsamiczny. Duś przez 8 minut, by sos się lekko zredukował.
Przepis dla 4 osób
Fartuch Jamie Oliver denim | Garneczki Fartuch kuchenny ... | Mavia ALEKSANDRA NOC I DZIE... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
(Rewithia sto furno me elies kie Feta)
300 g ciecierzycy
2 cebule szalotki
1 marchew
2 ząbki czosnku
400 g (1 puszka) pomidorów krojonych z sokiem
10 zielonych oliwek bez pestek
10 oliwek kalamata bez pestek
1 pomidor średniej wielkości
1 łyżeczka świeżego tymianku
100 g sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Dzień wcześniej zalej ciecierzycę dużą ilością wody i odstaw na 12 godzin, a następnie ugotuj al dente i odcedź.
Cebulę i marchew pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory zmiksuj wraz z sokiem.
W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i podsmażaj przez 1 minutę. Wlej zmiksowane pomidory, dodaj marchew oraz ugotowaną ciecierzycę i duś przez 5 minut pod przykryciem. Wsyp posiekany tymianek, pokrojone w plastry oliwki i dopraw solą oraz pieprzem. Przełóż do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułóż plasterki pomidora i posyp startym serem feta.
Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut na złoty kolor.
Danie podawaj posypane świeżym tymiankiem
Przepis dla 4 osób
Euromat Rękawice Kuchenne z... | Euromat Rękawice Kuchenne Z... | Euromat Rękawice Kuchenne z... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
(Kotopoulo me fakies, lachanika kie karamelomeno walsamiko)
600 g filetu z kurczaka
100 ml białego wytrawnego wina
1 cukinia
1 czerwona papryka
1/2 bakłażana
100 g pieczarek
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
200 g soczewicy
2 listki laurowe
1 l rosołu z kury
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżego tymianku
60 ml kremu balsamico
sól
pieprz
Filet z kurczaka i warzywa pokrój w kostkę.
Soczewicę z dodatkiem listka laurowego ugotuj na sypko w rosole z kury.
Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij cebulę, dodawaj kolejno rozdrobniony czosnek, cukinię, paprykę, bakłażana i pieczarki. Podsmaż przez 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, dopraw solą i pieprzem.
Na drugiej patelni, na reszcie oliwy podsmaż na złoty kolor pokrojony filet z kurczaka, oprósz solą i pieprzem, a następnie ?zgaś?, podlewając winem. Duś przez 5 minut, by sos się zredukował.
Danie podawaj posypane świeżym tymiankiem i obficie skropione kremem balsamicznym.
Przepis dla 4 osób
Berghoff - Noże ORION 8 czę... | Noże "7" (nowe) | Cilio PIAVE Noże do Sera |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
(Folitses Fillo krustas me kima, salca domatas kie Halloumi)
1 opakowanie (450) g ciasta Fillo Kroustas
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
300 g krojonych pomidorów z sokiem
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżka świeżej mięty
oliwa z oliwek
100 g sera Halloumi
sos pomidorowy
sól
pieprz do smaku
Szalotkę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Zmiksuj pomidory wraz z sokiem. Ser Hallumi pokrój w paski.
Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij szalotkę, dodaj czosnek, a następnie mięso. Podsmażaj, ciągle mieszając, przez 5 minut. Dodaj zmiksowane pomidory, dopraw solą i pieprzem.
Duś mięso przez kolejne 5 minut, a kiedy sos się zredukuje, dodaj posiekaną miętę i całość wymieszaj. Sos przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.
Posmaruj oliwą blachę do pieczenia. Rozwiń rulon ciasta Fillo. Z dwóch rulonów uformuj gniazdko i posmaruj je oliwą z oliwek. Podobnie przygotuj pozostałe ciasto Fillo.
Gniazdka ułóż na przygotowanej blaszce. Na każdym gniazdku ułóż porcję sosu mięsnego oraz paseczki sera Halloumi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj przez 15 min.
Podawaj z sosem pomidorowym.
Przepis dla 4 osób
Blender SENCOR SHB4355 | BLENDER HENDI | Blender Siemens MQ 67170 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
(Sufle Kataifi me manitaria, bekon kie dendroliwano)
1 opakowanie (450 g) ciasta kataifi
2 cebule szalotki
150 g wędzonego boczku
500 g pieczarek
400 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka
4 jajka
1 łyżka posiekanego rozmarynu
200 g sera Graviera
100 g sera Halloumi
oliwa z oliwek
pieprz biały mielony
Szalotki i boczek pokrój w kostkę, pieczarki pokrój w plasterki. Zetrzyj na tarce sery Graviera i Halloumi. Ubij mikserem jajka z zagęszczonym mlekiem i pieprzem (przez 5 minut).
Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij szalotki, dodaj boczek i pieczarki.
Podsmażaj przez 2 minuty i przełóż do miski. Dodaj starte sery i masę jajeczną oraz rozmaryn. Składniki dokładnie wymieszaj.
Ciasto kataifi podziel na dwie części i rozluźnij dłońmi.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek, wyłóż jedną część ciasta kataifi. Posmaruj obficie oliwą z oliwek i uciśnij dłońmi powierzchnię ciasta, by lekko się ubiło. Wyłóż równomiernie farsz, przykryj drugą warstwą ciasta kataifi i posmaruj oliwą. Ponownie lekko ubij. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 50 minut.
Ciasto kataifi - surowe zamrożone greckie ciasto Fillo w kształcie cienkich nitek, tzw. anielskie włosy. Nadaje się do wypieków wytrawnych i słodkich.
Przepis dla 6 osób
Kuchenprofi Miseczki żarood... | Alessi Naczynie żaroodporne... | Eva Solo Naczynie żaroodpor... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
(Garides me krytharaki, Krocus Kozanis kie Halloumi)
700 g surowych i oczyszczonych krewetek
400 g makaronu Orzo
2 cebulki szalotki
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 saszetka herbaty Krocus Kozanis z szafranem i cytryną
150 g sera Halloumi
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki boukowo (suszonej ostrej papryczki)
sól
pieprz
Makaron Orzo ugotuj al dente i odcedź.
Herbatę Krocus Kozanis zaparz w 50 ml wody.
Szalotkę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj rozdrobniony czosnek, a następnie krewetki i boukowo. Podsmażaj przez 5 min, a następnie ?zgaś?, dolewając napar herbaciany Krocus Kozanis. Dodaj makaron, dopraw solą i pieprzem.
Danie podawaj posypane serem Halloumi i natką pietruszki.
Przepis dla 4 osób
Royal Design Zestaw do owoc... | PPD Talerzyk do Ryb i Owocó... | Hendi Patera do owoców morz... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
(Sorbet peponi)
1 melon (ok. 1 i 1/2 kg)
2 szklanki wody
1/2 l świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
sok z 1 cytryny
250 g brązowego cukru
100 g cukru pudru
10 listków bazylii
Wykrój miąższ z melona, zmiksuj z wodą na jednolitą masę i lekko podgrzej na wolnym ogniu.
W drugim garnku na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając, sok z pomarańczy, sok z cytryny i brązowy cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj cukier puder. Przelej zawartość do garnka z masą melonową i doprowadź do wrzenia. Zestaw z ognia, dodaj listki bazylii i przelej do metalowego naczynia, a kiedy wystygnie, zamroź.
Po upływie 1 godziny sorbet dokładnie wymieszaj i ponownie zamroź. Powtarzaj czynność trzykrotnie w odstępach dwugodzinnych.
Kuchenprofi 0707004004 | Küchenprofi Kokilki PLUM | Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
(Folitses Kataifi me mus Manouri kie freska fruta)
1 opakowanie (450 g) ciasta kataifi
200 g sera Manouri
50 g jogurtu greckiego
50 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
oliwa z oliwek
50 g obranych orzechów laskowych
50 g obranych pistacji
200 g ciemnych winogron bez pestek
200 g czerwonych porzeczek
Zmiksuj ser Manouri, śmietankę, jogurt oraz cukier puder na jednolitą, kremową masę i wstaw do lodówki.
Blaszkę do pieczenia posmaruj oliwą. Ciasto kataifi rozluźnij dłońmi i uformuj małe gniazdka, które następnie ułóż na blaszce. Posmaruj je oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź.
Na ostudzone ciasteczka za pomocą łyżki do lodów lub szprycy cukierniczej nałóż porcje kremu.
Podawaj udekorowane porzeczkami, winogronami, orzechami laskowymi i pistacjami.
Przepis na 12 sztuk
KOHERSEN 8001 | Russell Hobbs 18511 | Kooper 2179470 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |