1 melon
1 ogórek
5 pomidorków koktajlowych
125 g małych kulek mozzarelli
1 pomarańcza
1/2 pęczka bazylii
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
cukier
Z miąższu melona wydrąż kulki specjalną łyżeczką. Ogórek obierz, przekrój na pół, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli przekrój na pól. Pomarańczę obierz, ostrym nożykiem wyjmij z osłonek fileciki miąższu. Tak przygotowane składniki sałatki włóż do miski. Z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i cukru przygotuj dressing. Polej nim sałatkę, wymieszaj i wstaw na 15 minut do lodówki.
Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
AMBITION SALATERKA SZKLANA ... | Lubiana Salaterka Victoria | Salaterka 87379 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 melon miodowy
2 banany
2 mandarynki
kiść winogron
1 jabłko
sok z cytryny
Melon pokrój na ćwiartki, obierz, usuń pestki, miąższ pokrój w dużą kostkę. W podobnej wielkości kostkę pokrój obrane jabłko i od razu skrop sokiem z cytryny. Banany obierz, pokrój w grube plasterki, winogrona przetnij na pół, usuń pestki, mandarynki obierz i podziel na cząstki.
Na patyki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałki owoców. Gotowe ułóż w szklanym szerokim dzbanie, by utworzyły bukiet.
1 melon
1 wędzona pierś kurczaka
1 gruszka
1 jabłko
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
2 łyżki majonezu
2 łyżki keczupu
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
cukier
Miąższ melona pokrój w kostkę. Jabłko i gruszkę obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i od razu skrop sokiem z cytryny. Cebulę ze szczypiorem drobno pokrój. Wymieszaj majonez z keczupem. Połącz składniki sałatki, wymieszaj z sosem majonezowo-keczupowym, dopraw solą i pieprzem (ewentualnie szczyptą cukru).
1 pierś indyka (ok. 700 g)
1/2 melona miodowego
2 duże dojrzałe twarde pomidory
100 g miękkiego żółtego sera
3 łyżki oleju
3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
sól, pieprz, oregano
Umyte i osuszone mięso indyka pokrój w płaty, każdy lekko rozbij, oprósz solą, pieprzem i oregano. Miąższ melona i ser pokrój w dość grube paski. Sparz pomidory, zdejmij z nich skórkę, przekrój na ćwiartki, usuń pestki, miąższ pokrój w paski. Na płatach indyka połóż po pasku melona, sera i kilka pasków pomidora, zwiń w rulon i zepnij. Obtocz w płatkach kukurydzianych i smaż roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Marcin Urban