Melon słodki i słony

Idealny na upalne dni - orzeźwiający, aromatyczny, soczysty, po prostu pyszny. Można go jeść do woli, bo jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy i składniki mineralne.
 Fot. Marcin Urban

Sałatka z melonem i mozzarellą

1 melon

1 ogórek

5 pomidorków koktajlowych

125 g małych kulek mozzarelli

1 pomarańcza

1/2 pęczka bazylii

3 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz

cukier

 

Z miąższu melona wydrąż kulki specjalną łyżeczką. Ogórek obierz, przekrój na pół, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli przekrój na pól. Pomarańczę obierz, ostrym nożykiem wyjmij z osłonek fileciki miąższu. Tak przygotowane składniki sałatki włóż do miski. Z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i cukru przygotuj dressing. Polej nim sałatkę, wymieszaj i wstaw na 15 minut do lodówki.

Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

Zdjęcie AMBITION SALATERKA SZKLANA TOKIO Zdjęcie Lubiana Salaterka Victoria Zdjęcie Salaterka 87379
AMBITION SALATERKA SZKLANA ... Lubiana Salaterka Victoria Salaterka 87379
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Szaszłyki z melonem

1 melon miodowy

2 banany

2 mandarynki

kiść winogron

1 jabłko

sok z cytryny

 

Melon pokrój na ćwiartki, obierz, usuń pestki, miąższ pokrój w dużą kostkę. W podobnej wielkości kostkę pokrój obrane jabłko i od razu skrop sokiem z cytryny. Banany obierz, pokrój w grube plasterki, winogrona przetnij na pół, usuń pestki, mandarynki obierz i podziel na cząstki.

Na patyki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałki owoców. Gotowe ułóż w szklanym szerokim dzbanie, by utworzyły bukiet.

Sałatka z melonem i wędzonym kurczakiem Sałatka z melonem i wędzonym kurczakiem Fot. Marcin Urban

Sałatka z melonem i wędzonym kurczakiem

1 melon

1 wędzona pierś kurczaka

1 gruszka

1 jabłko

1 cebula dymka ze szczypiorkiem

2 łyżki majonezu

2 łyżki keczupu

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz

cukier

 

Miąższ melona pokrój w kostkę. Jabłko i gruszkę obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i od razu skrop sokiem z cytryny. Cebulę ze szczypiorem drobno pokrój. Wymieszaj majonez z keczupem. Połącz składniki sałatki, wymieszaj z sosem majonezowo-keczupowym, dopraw solą i pieprzem (ewentualnie szczyptą cukru).

Roladki z indyka z melonem

1 pierś indyka (ok. 700 g)

1/2 melona miodowego

2 duże dojrzałe twarde pomidory

100 g miękkiego żółtego sera

3 łyżki oleju

3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych

sól, pieprz, oregano

 

Umyte i osuszone mięso indyka pokrój w płaty, każdy lekko rozbij, oprósz solą, pieprzem i oregano. Miąższ melona i ser pokrój w dość grube paski. Sparz pomidory, zdejmij z nich skórkę, przekrój na ćwiartki, usuń pestki, miąższ pokrój w paski. Na płatach indyka połóż po pasku melona, sera i kilka pasków pomidora, zwiń w rulon i zepnij. Obtocz w płatkach kukurydzianych i smaż roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

 

Wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Marcin Urban

Więcej o: