na 3-4 pizze
500 g mąki (najlepiej specjalnej do pizzy)
15 g drożdży piwnych
1 łyżeczka cukru
300 ml wody
2 łyżki oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
oliwa do smarowania
mąka do posypywania
sól
200 g przecieru pomidorowego
350 g mozzarelli
świeża bazylia
Rozpuść drożdże w 200 ml ciepłej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Do miski wsyp połowę mąki (250 g), dodaj szczyptę soli, pozostały cukier, wymieszaj i wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę, oliwę i 100 ml ciepłej wody. Wyrabiaj najpierw w misce, a potem na stolnicy lub blacie kuchennym, aż ciasto będzie elastyczne.
Podziel ciasto na 4 części, przełóż do osobnych misek, posmaruj delikatnie oliwą, natnij wierzch na krzyż, przykryj ściereczkami i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Każdą porcję ciasta rozwałkuj na jak najcieńszy okrągły placek.
Posmaruj placki oliwą, a następnie rozsmaruj na nich cienką warstwę przecieru pomidorowego.
Na pizzach poukładaj plastry mozzarelli i porwane listki bazylii. Ponownie skrop oliwą. Wstaw do pieca rozgrzanego do 230 st. C i piecz ok. 15 minut.
Rady: margherita to jedna z najpopularniejszych rodzajów pizzy, możesz też do niej użyć innych dodatków: oliwek, szynki, pepperoni, kaparów, anchois itp.