1 łyżka kawy rozpuszczalnej
350 g mączki migdałowej
220 g drobnego cukru
1-2 łyżki likieru kawowego
3 białka
20-25 ziarenek kawy do dekoracji
W dużej misce rozpuść kawę w trzech łyżkach (45 ml) gorącej wody. Dodaj mączkę migdałową, cukier, likier i ubite białka. Mieszaj, aż masa będzie zwarta.
Łyżką stołową nabieraj ciasto i formuj kulki. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszcz (zachowaj pomiędzy nimi odległość, bo ciasteczka będą rosły). Na każdym ułóż ziarenko kawy.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 min, aż będą złote.
Rada: Jeśli nie możesz kupić mączki migdałowej, wystarczy, że zmiksujesz całe (w przypadku tego przepisu obrane bądź bez skórki) migdały. Do dekoracji możesz też użyć czekoladowych ziarenek lub połówek migdałów.
(ok. 24 ciasteczek)
CAMRY CR4209 | CLATRONIC KM 3414 | Clatronic KM 3632 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
400 g sera mascarpone
4 łyżki drobnego cukru
4 jajka
ok. 150-180 ml mocnej kawy
3 łyżki likieru kawowego, wina marsala lub brandy (opcjonalnie)
ok. 20 szt. podłużnych biszkoptów
kakao i drobno zmielona kawa do posypania
Mikserem utrzyj żółtka z cukrem i stopniowo dodawaj ser. Ubij białka na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą serową.
Do kawy wlej alkohol (jeśli używasz). Zanurzaj każdy biszkopt w kawie i układaj w podłużnym naczyniu - po 10 sztuk na jedną warstwę.
Na biszkopty wyłóż połowę masy, a następnie ułóż drugą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Zakończ drugą warstwą sera. Opłukaj naczynie, żeby warstwy się wyrównały i wstaw do lodówki na min. 3 godziny.
Przed podaniem posyp wierzch deseru kakao wymieszanym z kawą.
Rada: Najlepiej jest przygotować ten deser dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
Eva Solo Naczynie żaroodpor... | Simax Naczynie Żaroodporne ... | THK Naczynie żaroodporne do... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
mus:
225 g (2 i 1/4 tabliczki) czekolady (min. 50 proc. kakao)
3 łyżki esencjonalnego espresso
25 g (1/4 kostki) masła
4 jajka
czekoladowe foremki:
200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
listki mięty do dekoracji
Przygotuj czekoladowe foremki: wytnij z mocnej folii aluminiowej cztery kwadraty o bokach ok. 15 cm. Pojedynczo obłóż nimi i przyciśnij szklankę lub filiżankę, następnie delikatnie zdejmij, zachowując kształt folii - w ten sposób otrzymasz cztery foremki.
Czekoladę rozpuść w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Płynną czekoladą delikatnie wysmaruj foremki czekoladowe, rozsmarowując ją od dołu ku górze. Nie przejmuj się nierównościami. Odstaw do wystygnięcia, potem możesz wstawić do lodówki, żeby stwardniały. Po tym czasie bardzo delikatnie zdejmij folię z czekoladowych foremek.
Przygotuj mus: Czekoladę rozpuść w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, dodaj espresso i wymieszaj. Następnie dodaj po kawałku, ciągle mieszając, masło. Zdejmij miskę z ognia, dodaj żółtka i wymieszaj.
Ubij białka ze szczyptą soli i dodaj do masy czekoladowej, delikatnie połącz składniki. Przełóż mus do miski i wstaw do lodówki na przynajmniej trzy godziny.
Przed podaniem delikatnie przełóż mus do czekoladowych foremek i udekoruj listkami mięty.
(4 porcje)
Ambition Forma do pieczenia... | Lekue Foremki do muffinów C... | Lurch FlexiLight 12 muffinó... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 białka
110 g drobnego cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
ok. 30 orzechów włoskich, pekan lub laskowych
Upraż orzechy na suchej patelni lub w piekarniku, wyjmij i ostudź. Wymieszaj kawę z łyżeczką gorącej wody.
Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Na koniec dodaj ostudzoną kawę i wymieszaj.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładaj małe beziki (zachowaj odległość, bo bezy będą rosły), do każdej wsadź po orzechu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz ok. 45-60 min.
Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i ostudź bezy w piekarniku
Rada: Do masy bezowej możesz dodać też likier kawowy (na podane proporcje ok. 2 łyżeczek)
(ok. 30 sztuk)
EWAX PATERA 3572 | Patera szklana 69893 | Patera szklana trzypoziomow... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |