1 kalafior
1 pietruszka
1 por (biała część)
1/4 selera
2 szklanki mleka
3 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
sól, biały pieprz
1 duży (100 g) topiony serek kremowy
2 łyżki posiekanego szczypiorku do posypania
Por pokrój w plasterki, pietruszkę i seler - w kostkę. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej masło i olej, włóż por, seler i pietruszkę, posyp imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Smaż warzywa 5-7 minut. Wlej mleko i bulion, doprowadź do wrzenia, dodaj kalafior podzielony na części. Gotuj na małym ogniu około 30 minut. Lekko przestudź i zmiksuj. Ponownie postaw na małym ogniu i dodaj serek topiony. Gdy się rozpuści, gotuj jeszcze 2-3 minuty, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Podawaj gorącą zupę posypaną szczypiorkiem.
Zelmer 491.5 | Philco PHHB 6610 | Mpm MBL-13 |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
1 mały kalafior
400 g makaronu świderki
70 g orzechów pinii
sos serowy:
4 łyżki startego parmezanu (lub innego żółtego sera)
1 szklanka śmietany 18 proc.
1 łyżka masła
sól
pieprz
cukier
Na suchej patelni zrumień orzeszki. W rondelku roztop masło z serem, cały czas mieszając, dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru, gotuj 1-2 minuty. W dużej ilości posolonego wrzątku ugotuj makaron al dente, w drugim garnku w mocno posolonej wodzie ugotuj różyczki kalafiora, by były lekko twardawe (5-7 minut).
Na odcedzonym gorącym makaronie ułóż różyczki kalafiora, polej gorącym sosem serowym, posyp orzeszkami pinii.
Lamart Garnek Ltss2417 24cm | Silit Garnek Passion Red 3,... | Kinghoff Garnek do Gotowani... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 mały kalafior
1 duże winne jabłko
1 pęczek dymki
100 g twardego koziego sera (lub prawdziwego oscypka owczego)
sól
pieprz
sos winegret:
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
2 łyżki kaparów do dekoracji
Kalafior umyj, włóż do mocno posolonego wrzątku, gotuj 5-10 minut, tak by po wystudzeniu był twardawy. Ostudź, podziel na różyczki i zalej sosem winegret przygotowanym z soku z cytryny, oliwy i cukru (sos powinien być słodko-kwaśny). Do kalafiora dodaj jabłko pokrojone w paseczki, posiekaną dymkę oraz pokrojony w drobną kostkę ser. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dopraw sałatkę solą i pieprzem, udekoruj kaparami.
Alessi Salaterka Programma 8 | AMBITION SALATERKA SZKLANA ... | Salaterka 115885 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 kalafior podzielony na różyczki
1 szklanka mąki besan z ciecierzycy lub mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej (lub drobno posiekany imbir wymieszany z roztartym czosnkiem)
1/2 łyżeczki chili
sól
ew. kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego
olej do smażenia
2 drobno pokrojone zielone papryczki chili
1 posiekana cebula
ziarenka kuminu i gorczycy
ew. listki curry
Różyczki kalafiora włóż do miski i zalej zimną osoloną wodą. Odstaw na 10 minut, a następnie wrzuć do wrzącej wody i gotuj 5 minut. Odcedź i odłóż do ostygnięcia.
Wymieszaj obie mąki ze szczyptą soli i pastą czosnkowo-imbirową, dodaj tyle wody, aby powstało raczej rzadkie ciasto. Dodaj barwnik spożywczy, wymieszaj.
Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście, smaż w głębokim oleju na brązowy kolor.
Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Dodaj gorczycę, kumin, ew. listki curry. Wrzuć posiekane zielone papryczki chili i cebulę, smaż minutę, stale mieszając. Dodaj usmażony kalafior, szybko wymieszaj i od razu podawaj.
Lecreuset Patelnia Żeliwna ... | Pentole Agnelli Patelnia gr... | Olympia Patelnia żeliwna z ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |