500 g mieszanych filetów rybnych
1 por
4 malinowe pomidory bez skórki
100 g świeżego szpinaku
9 żółtek
sól
pieprz
oregano
ciasto:
500 g mąki
520 g masła
50 ml mleka
sól
sos:
100 g botwiny
200 g wiejskiego twarogu
1/2 litra kwaśnej śmietany 36-proc.
posiekany koperek
masło do wysmarowania formy
mąka do jej posypania
pergamin
suchy ryż
Z mąki, masła, mleka i soli wyrób jednolite, gładkie ciasto. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm i średnicy o blisko 10 cm większej niż forma. Ułóż je w formie, wywijając końcówki ciasta na jej brzeg, przykryj pergaminem i rozsyp na wierzchu suchy ryż (jako obciążenie). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut. Po podpieczeniu wysyp ryż (ale go zachowaj, bo ryżu można użyć kilkakrotnie). Na podpieczonym cieście ułóż podduszony szpinak, odciśnięte kawałki ryb, pomidory pokrojone w kostkę i por w plasterki. Ze śmietany i żółtek jaj zrób zalewę do zapieczenia, miksując je razem i doprawiając solą, pieprzem oraz oregano. Wylej zalewę na ciasto, uważając, by nie przekroczyła 3/4 wysokości formy (zapiekanka znacznie urośnie podczas pieczenia). Piecz 20-25 minut w temperaturze 160 st. C. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj sos: rozdrobniony twaróg wymieszaj ze sparzoną botwiną i kwaśną śmietaną. Całość dopraw posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Podawaj z twarogiem wymieszanym ze sparzoną botwiną i kwaśną śmietaną. Całość dopraw świeżym koprem, solą i pieprzem. Zapiekankę można jeść także na zimno.
Eva Solo Naczynie do serwow... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Vialli Design Naczynie do z... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4 solone filety matiasa
1 cebula
1/2 pęczka koperku
300 g ziemniaków
100 ml gęstego naturalnego jogurtu
50 g ziarnistej musztardy
1 cytryna 200 ml
octu jabłkowego
3 łyżki miodu
1 świeży ogórek
10 plastrów wędzonego boczku
Filety namocz w wodzie przez 6 godzin. Ocet jabłkowy wymieszaj z miodem. Do powstałej słodko-kwaśnej zalewy włóż wyjęte z wody i osuszone śledzie i obłóż je gałązkami koperku. Wstaw na 6 godz. do lodówki. Ziemniaki wyszoruj, potem upiecz w piekarniku w folii, tak by były miękkie, ale żeby się nie rozpadały. Po ostudzeniu pokrój je w plastry o grubości 0,5 cm. Ogórka umyj i razem ze skórą pokrój wzdłuż na cienkie plasterki, a następnie zwiń je w ruloniki.
Boczek upiecz, osusz i porwij na małe kawałki.
Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z musztardą, kilkoma kroplami soku z cytryny i miodem. Zamarynowane filety wyjmij, pokrój. Na talerzach układaj po kilka plastrów upieczonego boczku i ziemniaków, na nich ruloniki z ogórka, a na wierzchu dzwonka śledzia. Podawaj z porcją sosu, posypane świeżo posiekaną cebulą z koprem.
1 (ok. 200 g) świeży niesolony śledź
30 g suszonych śliwek
kilka gałązek świeżego majeranku
2 jabłka
100 g pora
2 łyżki oleju słonecznikowego
20 g pestek słonecznika
cukier
sól
pieprz
sok z 1 cytryny
1 cebula
3 łyżki kwaśnej śmietany
sałata do dekoracji
jabłko do dekoracji
Śledzie oczyść, wyfiletuj i obierz ze skóry, następnie pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pokrojonymi w taką samą kostkę suszonymi śliwkami i posiekanym świeżym majerankiem. Skrop sokiem z cytryny, dodaj sól, pieprz, odrobinę cukru oraz olej słonecznikowy i odstaw do lodówki na godzinę. Umyj jabłka, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w centymetrową kostkę, wymieszaj z posiekanym porem oraz uprażonymi pestkami słonecznika. Dopraw odrobiną soku z cytryny, cukrem oraz kwaśną śmietaną.
Tatara podawaj z drobno posiekaną cebulą i świeżym majerankiem, ułożonego na plastrach jabłka.
4 steki z łososia bałtyckiego
2 pieczone buraki
100 g pęczaku
1 cebula
1 pęczek świeżej kolendry
2 cytryny
3 łyżki miodu
3 łyżki chrzanu
2 duże jabłka
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
50 g masła
4 łyżeczki oleju
1/2 l bulionu warzywnego
Łososia posyp solą, pieprzem, listkami świeżej kolendry oraz otartą skórką z cytryny i odstaw na godzinę. Pęczak przepłucz i przesmaż na oleju wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Zalej bulionem warzywnym, zagotuj, przykryj garnek i odstaw w ciepłe miejsce, aby kasza się uprażyła. Jabłka obierz, wydrąż, pokrój w kostkę i przesmaż na miodzie, dodaj sok z 1 cytryny. Uprażone jabłka zmiksuj na gładką masę, dodaj jogurt naturalny i odciśnięty chrzan, wymieszaj. Pęczak dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodaj odrobinę masła i świeżo posiekaną kolendrę. Przygotuj buraki: umyte, nieobrane buraki zawiń każdy osobno w folię aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz przez 1,5-2 godziny. Upieczone obierz ze skórki i pokrój w 0,5 cm plastry. Łososia grilluj ok. 6 minut.
Podawaj na plastrach upieczonych buraków z pęczakiem oraz sosem z prażonego jabłka i chrzanu.
100 g suszonych prawdziwków
200 g marchewki
1/2 cebuli
100 g ziemniaków
1/2 l warzywnego bulionu
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
50 ml śmietany
18-proc. suszony majeranek
sól
pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
Namocz prawdziwki w wodzie przez ok. 1 godzinę, warzywa oczyść i pokrój w kostkę. Warzywa przesmaż w rondlu na rozgrzanym oleju razem z odcedzonymi grzybami, a następnie zalej bulionem oraz wodą, w której moczyły się grzyby. Gotuj do miękkości, potem zmiksuj. Do zmiksowanej zupy dodaj pokrojone w drobną kostkę suszone owoce i ponownie zagotuj, dopraw solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem.
Podawaj ze śmietaną.
300 g świeżych kurek
1 cebula
1 l bulionu warzywnego
100 ml słodkiej śmietanki 36-proc.
200 g plastrów wędzonego halibuta
koperek
skórka z 1/2 cytryny
sól
pieprz
1 pomidor obrany ze skórki
olej z pestek z dyni
Kurki dokładnie wypłucz i sparz, następnie przesmaż na oleju na mocno rozgrzanej patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Zalej bulionem warzywnym i chwilę gotuj. Dopraw solą i pieprzem, otartą skórką z połówki sparzonej wcześniej cytryny oraz śmietanką. Na talerzu ułóż plastry wędzonego halibuta, posyp je kostką z miąższu pomidora oraz posiekanym koperkiem, zalej wywarem kurkowym i skrop kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.
200 g halibuta
50 g kaszy jęczmiennej
100 g świeżych kurek
1 cebula
1 marchewka
6 liści kapusty
200 ml pomidorów z puszki
sól
pieprz
skórka z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
2 jaja
1/2 l bulionu rybnego
100 g masła
3 łyżki oliwy
Halibuta zmiel, wymieszaj ze startą marchewką, przesmażoną cebulą z kurkami oraz kaszą jęczmienną. Dopraw solą i pieprzem oraz otartą skórką z cytryny. Przygotowany farsz zawiń w sparzone liście kapusty, ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem, dodaj masło. Zapiekaj w temperaturze 160 st. C przez ok. 50 minut. Pomidory ugotuj z czosnkiem, zmiksuj, dopraw do smaku i dodaj oliwę.
Uduszoną kapustę podaj na sosie pomidorowym i świeżych ziołach.
4 steki z dorsza
100 g kaszy gryczanej
2 jaja
40 g mąki
1 pęczek świeżego majeranku
100 g marynowanej dyni
100 g malin
4 łyżeczki miodu
1 cytryna
100 ml oleju
sól
pieprz
50 g masła
listki majeranku do dekoracji
Dorsza oprósz solą, pieprzem oraz świeżym majerankiem. Dynię odsącz i przesmażaj z malinami na miodzie na wolnym ogniu, aż do momentu powstania konfitury. Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości, wymieszaj z jajem oraz odrobiną mąki, tak aby powstało ciasto na placuszki. Smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Dorsza włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 8 minut, dodając na wierzch odrobinę masła.
Upieczonego dorsza podawaj z placuszkami gryczanymi posmarowanymi konfiturą malinowo-dyniową i listkami świeżego majeranku.
1/2 kg filetów z łososia
1/2 kg młodej włoszczyzny z nacią
1/2 l rybnego bulionu
2 łyżeczki śmietany 36-proc.
2 cytryny 50 g masła
50 ml oleju
1 łodyżka trawy cytrynowej
sól
pieprz
Warzywa oczyść, pokrój w grubą kostkę, przesmaż i zalej bulionem rybnym, dodając rozgniecioną trawę cytrynową, i duś. Kiedy będą już miękkie, dodaj odrobinę słodkiej śmietany i redukuj do momentu uzyskania zawiesistego sosu. Łososia pokrój w grubą kostkę, oprósz otartą skórką z cytryny, solą i pieprzem. Warzywa razem z łososiem przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15 minut.
Podawaj z grubo siekaną natką pietruszki i świeżo otartą skórką z wcześniej sparzonej cytryny.
2 piersi kaczki
3 łyżki miodu
2 jabłka
3 jaja
mąka
mleko
100 g mieszanych orzechów
4 łyżeczki octu balsamicznego
sól
pieprz
1 laska cynamonu
100 ml oleju
Piersi kaczki oczyść, natnij skórkę w kratkę, oprósz solą i pieprzem, potem obsmaż na złoty kolor, kładąc mięso na zimną patelnię bez dodatku tłuszczu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 st. C i piecz ok. 1 godzinę. Jabłka pokrój w cząstki. Z mąki, żółtek oraz mleka zrób gęste ciasto naleśnikowe, dodaj posiekane orzechy, a na koniec ubitą pianę z białek. Jabłka obtocz w cieście, ułóż na pergaminie i piecz w piekarniku ok. 5 minut w 160 st. C. Do rondelka wlej ocet balsamiczny, dodaj miód i laskę cynamonu. Zagotuj i podgrzewaj dalej na małym ogniu, aż płyn zredukuje swoją objętość.
Upieczone piersi kaczki posmaruj sosem miodowo-octowym, pokrój w cienkie plastry i podawaj z jabłkami w cieście.