100 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
100 g cukru pudru
100 g kaszy manny
3 jajka
60 g masła
60 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Syrop i dekoracja:
3-4 łyżki cukru
2 łyżki masła
1/2 pęczka mięty
100 g malin
słoik konfitur malinowych
2 łyżki cukru pudru
Przygotuj ciasto: połam czekoladę na kawałki, dodaj masło (trochę zostaw na posmarowanie tortownicy) i rozpuść w kąpieli wodnej. Ubij jajka z cukrem pudrem, dodaj kaszę mannę, migdały i proszek do pieczenia. Dolej przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Tortownicę posmaruj masłem i napełnij ciastem. Wstaw do pieca rozgrzanego do 160 st. C i piecz około 40 minut. Przygotuj syrop: zagotuj szklankę wody z cukrem, masłem i miętą. Odstaw na 5 minut, przecedź i przestudź. Nasącz ciasto syropem i wstaw je na 2 godz. do lodówki. Konfitury rozłóż równomiernie na cieście.
Udekoruj malinami obtoczonymi w cukrze pudrze.
Affek Design Komplet 2 tale... | Chodzież Komplet talerzy Ak... | Ćmielów i Chodzież Komplet ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
500 g malin
2 szklanki wody
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
cukier
bita śmietana do dekoracji
Maliny zalej wodą, dodaj cukier do smaku i gotuj, aż owoce się rozpadną (jeśli chcesz, by kisiel był klarowniejszy, przetrzyj owoce przez gęste sitko). Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością wody, wlej do malin i podgrzewaj, stale mieszając, aż kisiel się zagotuje. Przelej do pucharków wypłukanych zimną wodą i kiedy kisiel przestygnie, odstaw do lodówki do stężenia.
Kisiel podawaj ozdobiony bitą śmietaną.
Bormioli Rocco Ypsilon Puch... | Vialli Design Livio 5901638... | Vialli Design Livio 5901638... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie)
250 g serka mascarpone (lub innego tłustego serka śmietankowego)
skórka otarta z 1 cytryny
60-70 g startej gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
Sos malinowy:
400 g malin
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier do smaku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Maliny wymieszaj z cukrem i odstaw, aby puściły sok, następnie zmiksuj je i przetrzyj przez sitko. Przecier zagotuj, dodaj mąkę wymieszaną z 2-3 łyżkami wody i sok z cytryny i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj minutę na małym ogniu. Przykryj i ostudź. Formę keksową wyłóż przezroczystą folią (powinna wystawać ok. 5 cm poza brzegi formy) i wstaw do zamrażalnika. Utrzyj żółtka z cukrami, dodaj skórkę z cytryny i ucieraj, aż powstanie gładka masa. Dodaj ser, wymieszaj i delikatnie połącz masę z ubitymi białkami. Połowę masy przełóż do oziębionej formy keksowej, posyp czekoladą i przykryj pozostałą masą. Wyrównaj powierzchnię, przykryj wystającymi brzegami folii. Wstaw na noc do zamrażalnika. Gotowe semifreddo wyjmij z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem.
Deser pokrój w plastry, podawaj skropiony sosem malinowym i udekorowany malinami.
Inmet Keksówka KOPERTOWA 35... | Silit Keksówka zamykana 637... | Tadar Keksówka silikonowa Z... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
600 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki soku malinowego
konfitury malinowe do przełożenia ciasteczek
cukier puder do posypania
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i posiekaj z kawałkami schłodzonego masła. Dodaj żółtka, cukier puder i sok malinowy, szybko wyrób ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij szklanką kółka. W połowie kółek wytnij kieliszkiem środek tak, by powstały krążki. Ułóż ciasteczka na blasze i piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Uwaga! Ciasteczka są różowe i łatwo przeoczyć moment, gdy się zarumienią, trzeba je sprawdzać w czasie pieczenia.
Wystudzone kółeczka posmaruj konfiturami, przykryj krążkami, lekko dociśnij i posyp cukrem pudrem.
Wykonanie i stylizacja: Aneta Kosiba, zdjęcia: Jacek Ura
Baseballowy Wałek do Ciasta | PRACTIC Wałek do ciasta na ... | Silit Wałek stożkowy 769691 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |