Piernikowe ciasta

Sernik orzechowy na piernikowym spodzie
spód:
250 g pierniczków (cienkich, kruchych lub ciasteczek korzennych)
100 g płatków migdałowych
1/4 szklanki brązowego cukru
70 g roztopionego masła lub margaryny
masa:
2 opakowania (900 g) kremowego białego serka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietanki 30 proc.
1 łyżeczka esencji waniliowej
4 jajka
pralinka orzechowa (patrz przepis poniżej)
pralinka orzechowa:
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
1 szklanka orzechów laskowych uprażonych na suchej patelni i obranych ze skórki.
Przygotuj pralinkę orzechową: W rondlu o grubym dnie wymieszaj cukier i wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zwiększ gaz i podgrzewaj, aż cukier będzie złocisty i zacznie się karmelizować. Dodaj orzechy w całości i mieszaj garnkiem, tak aby całe pokryły się karmelem. Ostrożnie wylej masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do zastygnięcia. Wystudzony karmel połam na mniejsze kawałki, przełóż do grubej plastikowej torebki i rozkrusz wałkiem.
Przygotuj spód: Pierniczki rozdrobnij wałkiem lub zmiksuj w blenderze z migdałami i brązowym cukrem, do masy dodaj roztopione masło lub margarynę i wymieszaj. Masą wylep dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 15 min. Wyjmij z pieca i wystudź bez wyjmowania z formy. Następnie tortownicę owiń podwójną warstwą folii aluminiowej, bo sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej.
Przygotuj masę: Odłóż około 1/2 szklanki pralinki orzechowej, pozostałą część zmiksuj na proszek. Serek ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę, śmietankę i esencję, całość dokładnie ubij. Nie przerywając ubijania, pojedynczo dodaj jajka. Na koniec dodaj zmiksowaną pralinkę i delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż na podpieczony spód, tortownicę zabezpieczoną folią aluminiową wstaw do większego naczynia i wlej tyle wrzątku, aby woda sięgała połowy wysokości tortownicy. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 1 godz. 20 min, uzupełniając wodę, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Po upieczeniu ciasto wystudź, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 6 godz. (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posyp sernik odłożoną pralinką.
Zobacz także inne przepisy świąteczne:

Pierniczki na choinkę
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki płynnego miodu
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do wałkowania
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszysty krem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli jest bardzo klejące, dosyp więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na jakieś 30 min.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy, w razie potrzeby podsypując mąką. Foremkami wycinaj pierniczki - jeśli mają być na choinkę, pamiętaj o wycięciu dziurki do zawiązania wstążki (ja używam plastikowych rurek do picia).
Gotowe pierniczki układaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępu, bo pierniczki rosną podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 8-10 min, aż będą złocistobrązowe. Po wyjęciu z pieca pierniczki są miękkie - twardnieją w miarę stygnięcia (sprawdzą się też jako spód do świątecznego piernika).
Wystudzone pierniczki udekoruj według własnego uznania - możesz je polukrować, oblać polewą czekoladową, użyć kolorowych spożywczych pisaków i posypek.
![]() |
![]() |
![]() |
Lekue Gingerman 0210200R01 | Smolik Foremki / Wykrawacze... | Tadar Foremki do Ciastek i ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Miękkie pierniczki orzechowe
1 szklanka brązowego cukru
3/4 szklanki płynnego miodu
50 g miękkiego masła lub margaryny
2 jajka
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki orzechów laskowych
3/4 szklanki płatków migdałowych
3 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych lub utłuczonych goździków
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej lub drobno posiekanych suszonych moreli
Orzechy laskowe i płatki migdałowe zmiksuj na proszek lub zmiel w maszynce. W dużej misce wymieszaj mąkę z orzechami, kakao, cynamonem, imbirem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Miękkie masło lub margarynę ubij mikserem z cukrem i miodem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodaj stopniowo po jajku. Zmniejsz obroty miksera i porcjami wsypuj przygotowaną mąkę z przyprawami. Na koniec dodaj skórkę pomarańczową.
Wilgotną dłonią formuj z masy kulki i układaj je, lekko spłaszczając, na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 15 min, a następnie wystudź. Ostudzone pierniczki możesz polukrować lub oblać polewą czekoladową.
Rada: cynamon, imbir i goździki możesz zastąpić gotową mieszanką do pierników
![]() |
![]() |
![]() |
Curver Miska kuchenna kompl... | Tadar Miska WYSOKA 75127 | THERMOHAUSER Miska kuchenna... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Piernik
115 g miękkiego masła lub margaryny
2/3 szklanki melasy lub płynnego miodu gryczanego
2/3 szklanki brązowego cukru
2 jajka
2 łyżki startego świeżego korzenia imbiru
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki gorącej wody
masło lub margaryna do natłuszczenia foremki
150 g dżemu pomarańczowego
2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
W misce wymieszaj mąkę z sodą, cynamonem, zielem angielskim i solą.
Miękkie masło lub margarynę ubij mikserem z melasą (lub miodem) i brązowym cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodaj stopniowo po jednym jajku, na koniec dodaj starty imbir. Zmniejsz prędkość miksera i porcjami wsypuj przygotowaną mąkę, aż masa będzie jednolita. Następnie dodaj gorącą wodę i ponownie ubij (uwaga - masa może wyglądać jak zważona). Przełóż płynne ciasto do kwadratowej formy o boku 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 35-40 min, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i wystudź na kratce.
Podgrzej śmietankę i cały czas mieszając rozpuść w niej połamaną czekoladę. Piernik przekrój i przełóż dżemem. Gotową przestudzoną polewą posmaruj piernik i udekoruj posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.
Przepisy i wykonanie Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Sławomir Smolarek
![]() |
![]() |
![]() |
Eldom WRK1100 | Kenwood KMX97 | Severin KM 3890 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |