15 sztuk
250 g mąki
20 g drożdży
50 g cukru
50 ml ciepłego mleka
skórka otarta z 1 cytryny
skórka otarta z 1 pomarańczy
100 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
80 g kandyzowanych owoców
50 ml rumu
80 g rodzynek
80 g płatków migdałowych
4 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiej do miski i w środku zrób dołek. Drożdże pokrusz i wymieszaj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, wlej do mąki, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową, resztę cukru, masło, jajko i żółtka. Wszystko zagnieć tak, by powstało elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Kandyzowane owoce drobno posiekaj, razem z rodzynkami zalej je rumem i podgrzej, a następnie pozostaw do nasiąknięcia. Płatki migdałowe upraż na złoty kolor, oprósz je cukrem pudrem i skarmelizuj.
Foremki sufletowe wyłóż papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał ponad foremkę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. C.
Zagnieć ciasto z kandyzowanymi owocami, rodzynkami i migdałami. Z ciasta uformuj kulki i wkładaj do foremek. Pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia. Piecz 45 minut.
Silikomart Foremki silikono... | Tescoma Delicia 623222 | TESCOMA DELICIA PAPILOTKI 6... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
25-30 sztuk
225 g miękkiego masła
55 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka wódki
350 g maki pszennej
115 g mielonych migdałów
cukier puder do posypania
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, ucierając dodaj żółtko, wódkę, mąkę i migdały (powinno powstać miękkie, sprężyste ciasto). Z ciasta odrywaj kawałki i formuj kształt przypominający kiełbaskę długości około 7 cm. Palcami uformuj księżyc i delikatnie spłaszcz. Ułóż ciastka na blasze do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasteczka piecz przez 15 minut, aż stwardnieją i się zarumienią.
Na dużą blachę przesiej przez sito warstwę cukru pudru. Kiedy ciastka trochę przestygną, ułóż je na cukrze bardzo ciasno i obficie posyp z góry. odstaw na 4 godziny.
Obsyp ciasteczka cukrem pudrem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku.
Berghoff Earthchef 3600534 | Domotti Sitko MARCEL 96595 | Nuova R2S PUSZKA NA CIASTKA... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
20 sztuk
200 g mąki migdałowej
100 g cukru pudru
2 łyżki kaszy manny
1 rozmącone jajko
kilka kropli aromatu pomarańczowego
20 całych goździków
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 150 st. C.
W misce połącz mąkę migdałową, cukier puder i kaszę mannę. Mieszając, dodaj jajko i aromat pomarańczowy. Wyrób na gładką masę.
Urywaj kawałki masy wielkości orzecha włoskiego, formuj kulki, a następnie nadawaj im kształt gruszki. W każdą gruszkę wbij goździk tak, aby przypominał ogonek, a następnie ułóż na blasze do pieczenia.
Piecz gruszki 20 minut, aż delikatnie zmienią kolor.
Bluw szklany kubek do odmie... | Snb forma blacha fakturowan... | ZAK Designs Miska 62079 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
około 20 sztuk
400 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do pierników
150 ml oliwy
75 g cukru
drobno otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
2 łyżki wódki
Do posypania:
25g mielonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Syrop:
180 g miodu
125 ml wody
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
Mąkę połącz z przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
W misce utrzyj oliwę z cukrem, dodaj skórkę pomarańczową i sok, cały czas ucierając, stopniowo dodawaj mąkę z dodatkami. Masę wyłóż na stolnicę, oprósz mąką i zagnieć na gładkie ciasto.
Z kawałków ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszcz je. Ułóż na blasze do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia na 10 minut.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C. Ciastka piecz około 20 minut na złoty kolor, odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj syrop: miód i wodę wlej do rondla, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Zestaw z ognia, dodaj sok z pomarańczy i cytryny.
Kiedy ciastka wystygną, zanurzaj je w gorącym syropie przez około minutę, przełóż ponownie na blachę do pieczenia i posyp mieszanką orzechów włoskich z cynamonem.
Możesz pominąć etap moczenia w syropie.
Electrolux COTRGR-AP blacha... | Papilotki niebieskie 50 mm ... | PLAST TEAM WYCISKACZ DO CYT... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
12 całych suszonych fig
150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
6 łyżek stołowych miodu
40 g drobno siekanych pistacji
25 g suszonych moreli drobno posiekanych
1 łyżka ziaren sezamu
Do rondla wlej sok pomarańczowy i miód, podgrzewaj na małym ogniu, aż miód się rozpuści. Wrzuć figi i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż zmiękną. Zestaw z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Figi wyjmij z syropu, zachowaj płyn z gotowania. Natnij każdą figę od łodyżki w dół, nałóż do środka jedną łyżeczkę nadzienia, zamknij nacięcie i ułóż figi w żaroodpornym naczyniu, zalewając pozostałym płynem.
Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. opiekaj figi około 10 minut. Następnie przełóż do słoiczka i zalej pozostałym płynem, jeżeli to będzie konieczne dopełnij miodem. Można je również zapakować bez miodu.
Dobrym prezentem będą też zalane miodem orzechy lub migdały.
Garneczki Słoik BASIC 12040 | Kela rondel CAILIN 10964 | Spinwar Blacha do pieczenia... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
30 sztuk
1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej
1/2 tabliczki (50 g) czekolady gorzkiej min. 70 proc. kakao
1/2 kostki i 1 łyżka (125 g) miękkiego masła
125 g cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki (20 ml) wiśniówki
kakao do obtoczenia
Czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do miski i roztop czekoladę w kąpieli wodnej (ustaw miskę nad garnkiem z delikatnie wrzącą wodą, dno miski nie może dotykać powierzchni wody). Zdejmij z kąpieli.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę i, nie przerywając ucierania, powoli dodaj czekoladę. Na koniec dodaj wiśniówkę i kakao. Masę wstaw do lodówki na 20 minut.
Następnie łyżeczką do herbaty odcinaj małe porcje masy czekoladowej i dłońmi oprószonymi kakao formuj kulki. Na koniec obtocz je w kakao i włóż do małych papierowych foremek. Przechowuj do dwóch tygodni w lodówce.
300 ml wody
300 g cukru pudru
1-2 pomarańcze (w zależności, ile chcemy uzyskać plasterków)
100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
Pomarańcze sparz, pokrój na plasterki grubości 5 mm. Wodę zagotuj z cukrem i włóż do niej plasterki pomarańczy. Gotuj na małym ogniu około pół godziny. Plasterki pomarańczy powinny być szkliste, a skórka miękka. Pomarańcze wyjmij na pergamin i wystudź.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, plasterki pomarańczy zanurzaj w niej do połowy i odkładaj na pergamin do zastygnięcia czekolady. Jeżeli użyjesz więcej niż 2 pomarańczy, musisz pamiętać o zwiększeniu ilości czekolady.
1 litr soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
50 g korzenia imbiru obranego i pokrojonego w paski
500 g cukru żelującego 3:1
Imbir obierz i pokrój w paski.
Wyciśnij sok z pomarańczy - potrzebujesz 1 litr. Przelej go do rondelka, dodaj imbir i doprowadź do
wrzenia. Gotuj 15-20 minut, aż imbir zmięknie.
Do soku dodaj cukier żelujący, rozpuść go i całość gotuj na małym ogniu 5 minut.
Gorącą galaretkę rozlej do sterylnych, suchych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Z podanych proporcji otrzymasz ok. 1/2 litra galaretki.
Przepisy, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba www.anetakosiba.com, zdjęcia Marcin Urban www.marcinurban.pl