Śledzie marynowane na trzy sposoby
1. Zielone w gremolacie
duży pęczek natki pietruszki
1 cytryna
1 ząbek czosnku
tacka śledzi
Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na drobnej tarce, a z połowy otartej cytryny wyciśnij sok. Natkę drobno posiekaj razem ze skórką cytrynową i czosnkiem.
W takiej gremolacie wytarzaj pokrojonego i odsączonego śledzia i od razu podawaj polanego sokiem z cytryny.
2. Cytrusowe
1/2 grejpfruta
1/2 limonki
2 łyżki gorczycy w ziarnach
tacka śledzi
olej do zalania śledzi
Grejpfrut obierz ze skóry, i osłonek, starając się nie uszkodzić cząstek. Limonkę umyj, sparz wrzątkiem, pokrój na cienkie plasterki. Owoce posyp gorczycą.
Śledzie odsącz, pokrój na małe kawałki i w słoiku układaj naprzemiennie z owocami. Zalej olejem, odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
3. Korzenne
1 cebula czerwona lub biała
skórka otarta z 1/2 cytryny
pieprz kolorowy
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
tacka śledzi
olej do zalania śledzi
Śledzie odsącz, posyp przyprawami, pokrój cebulę na cienkie półplasterki, dodaj skórkę z cytryny, wymieszaj, zalej olejem w słoiku, odstaw.
Rady: tak przygotowane śledzie cytrusowe i korzenne możesz przechowywać do tygodnia w lodówce. Śledzie w gremolacie, jeżeli chcesz je przechowywać dłużej (w lodówce do tygodnia), umieść w słoiku i zalej sokiem cytrynowym, a następnie oliwą lub olejem w takiej ilości, żeby były dokładnie przykryte.
Zobacz także inne przepisy świąteczne:
![]() |
![]() |
![]() |
Home& You Komplet Noży ... | Komplet 5 noży w czerwonym ... | Tadar Tokio Modern Komplet ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Wywar z warzyw
Baza do barszczu, karpia w galarecie, zupy grzybowej
2 pęczki włoszczyzny (minimalnie: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 1 por, ew. kilka gałązek selera naciowego)
2 cebule
pieprz
sól
ziele angielskie
listek laurowy
Włoszczyznę umyj i obierz. Cebulę obierz i wbitą na widelec opiecz nad ogniem. Warzywa i cebule zalej 3-4 litrami wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godziny. Wywar odcedź.
Ugotowane warzywa wykorzystaj do dekoracji potraw (karpia w galarecie, zupy grzybowej) lub do sałatki warzywnej.
Barszcz czerwony
ok. 1 litra wywaru warzywnego
barszcz w kartonie
świeży majeranek
Wywar warzywny wymieszaj z barszczem z kartonu, podgrzej, nie gotuj. Podawaj z uszkami i zielonym majerankiem.
![]() |
![]() |
![]() |
ĆMIELÓW YVONNE KORNELIA Waz... | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L | LUBIANA VICTORIA Waza 2.7 L... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
3/4-1 litr wywaru warzywnego
1 ugotowana marchewka
1 karp (1-1,5 kg)
5 łyżeczek żelatyny
1/2 cytryny
mała puszka zielonego groszku
sól
pieprz
świeży majeranek
Dokładnie oczyszczonego i obranego z ości karpia w całości lub pokrojonego w dzwonka dodaj do wywaru z warzyw. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Wyjmij, osącz.
Na półmisku ułóż rybę, plasterki marchewki i groszek. Dwie szklanki wywaru rybno-warzywnego przecedź, a następnie wymieszaj z żelatyną. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zalej karpia, a kiedy całość ostygnie, wstaw półmisek do lodówki. Trzymaj go w lodówce, dopóki galareta nie stężeje. Przed podaniem udekoruj gałązkami majeranku.
![]() |
![]() |
![]() |
Maxwell & Williams Półmiski... | Steel-Function 65253 | Villeroy & Boch Flow 10-342... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Wywar z grzybów i ugotowane grzyby
Baza do zupy grzybowej, smażonych grzybów, kapusty z grzybami, uszek i pierogów
2 opakowania (po 40-50 g) suszonych grzybów, np. kapeluszy podgrzybków lub borowików
Grzyby dokładnie umyj i wypłucz, namocz na 8 godzin lub na noc. Następnie ugotuj do miękkości.
Kiedy całość ostygnie, wyjmij grzyby i delikatnie zlej wywar, uważając, aby resztki piasku z grzybów, które osiadły na dnie, pozostały w garnku.
Wywar wykorzystaj do zupy grzybowej.
Grzyby podziel na porcje: kilka odłóż do zupy, część posiekaj do uszek, a najładniejsze odcedzone kapelusze przygotuj do smażenia - ułóż na talerzu lub deseczce i przyciśnij np. drugą deseczką, aby je rozpłaszczyć i osuszyć.
Zupa grzybowa z łazankami
kilka ugotowanych kapeluszy grzybów
1/2 opakowania łazanek
1 litr wywaru warzywnego
1 litr wywaru z grzybów
śmietana
koperek
Wywar grzybowy wymieszaj z wywarem warzywnym i zagotuj. W oddzielnym garnku ugotuj łazanki. Kapelusze grzybowe i ugotowaną marchew pokrój na małe kawałki.
Na talerzach układaj łazanki, kawałki grzybów i marchewki. Zalej gorącą mieszanką wywarów. Do każdego talerza dodaj po łyżeczce śmietany i posyp koperkiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Marcato Elektryczna maszynk... | Maszynka do makaronu - ręczna | Tescoma 630872 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
10-15 ugotowanych i odciśniętych kapeluszy suszonych grzybów
pęczek dymki
olej i masło do smażenia
Do panierowania:
2 jajka
pół szklanki bułki tartej
Na grubej dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Dodaj drobno pokrojone w piórka cebulki z dymki i smaż 3 minuty. Odstaw w ciepłe miejsce.
Osuszone i odciśnięte kapelusze grzybów obtaczaj najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Podawaj grzyby gorące z podsmażoną cebulką i chlebem. Przed podaniem posyp grzyby grubą solą, świeżo zmielonym pieprzem i siekanym szczypiorem z dymki.
![]() |
![]() |
![]() |
Fissler Patelnia Patelnia G... | Mpm Patelnia Mpg-24/1cb 24cm | Tescoma Patelnia Presto 594... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
główka kapusty słodkiej i / lub 1/2 kg kapusty kiszonej
2 cebule
kilka grzybów suszonych, ugotowanych
3-4 łyżki oleju
Główkę kapusty potnij na ćwiartki, ugotuj na miękko. W drugim garnku ugotuj kapustę kiszoną. Kapusty odciśnij, potem drobno poszatkuj
Na głębokiej patelni na oleju zeszklij posiekaną cebulę i wrzuć poszatkowane kapusty oraz grzyby, wymieszaj i duś, aż kapusta będzie rumiana. Popieprz, posól, możesz przyprawić kminkiem lub majerankiem.
Rada: tak przygotowana kapusta nadaje się również do nadziewania wigilijnych pierogów.
![]() |
![]() |
![]() |
Garneczki Gar kamionkowy ZA... | Garneczki Garnek Prosiaczek... | Schulte-Ufer Garnek Profi-L... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ciasto pierogowe
Baza na uszka i pierogi
1/2 kg mąki
łyżka masła
szklanka bardzo ciepłej wody prawie gorącej
pół łyżeczki soli
Do miski wsyp mąkę, zrób w niej dołek, dodaj masło i sól, zalej gorącą wodą, długo wyrabiaj w misce, jak będzie za rzadkie dosyp jeszcze trochę mąki. Ciepłą kulę ciasta przykryj pokrywką i dopiero zacznij robić farsz. Ciasto od razu po wyrobieniu ciężko się wałkuje, jest za twarde, lepiej odczekać, żeby przestygło.
Uszka z grzybami
ciasto - baza
Farsz:
mała cebulka
kilka grzybów z wywaru grzybowego odsączonych i odciśniętych
sól
pieprz
olej lub masło do smażenia
Grzyby drobno posiekaj. Cebulę posiekaj, zeszklij na złoto na maśle lub oleju, dodaj grzyby, podsmaż Ciasto wyrób, rozwałkuj, potnij na kwadraty, nakładaj farsz i sklejaj uszka lub sakiewki. Wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną. Odcedzone uszka wyłóż na półmisek, dodaj odrobinę masła i wymieszaj.
![]() |
![]() |
![]() |
Lekue Wałek do ciasta 02008... | Practic Wałek do ciasta 98 | THK Silikonowy wałek do cia... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
ciasto - baza
Farsz:
garść ugotowanych grzybów suszonych
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty białej
2 cebule
sól
pieprz
majeranek
Ugotuj każdą kapustę oddzielnie. Odciśnięte z wody kapusty i odsączone grzyby zmiel w maszynce do mięsa lub drobno poszatkuj. Cebulę drobno pokrój, usmaż na oleju na złoto, dodaj zmielone lub poszatkowane
kapusty z grzybami, całość podsmażaj jeszcze kilka minut, aż dobrze się wymiesza. Ostudź.
Wyrobione ciasto rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka, nakładaj farsz i sklejaj pierogi. Pierogi wrzuć do osolonego wrzątku, poczekaj, aż wypłyną, i gotuj jeszcze minutę. Podawaj z roztopionym masłem.
Rady: pierogi na Wigilię możesz przygotować wcześniej i zamrozić rozłożone na tacach wyłożonych folią spożywczą tak, żeby się nie stykały. Przed podaniem wystarczy wrzucić je na chwilę do wrzątku.
![]() |
![]() |
![]() |
Brytfanna żeliwna z pokrywk... | Granchio Natura Olivia 88517 | THK Brytfanna Culinaria OPT... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Mak:
1 puszka masy makowej
dowolne bakalie
3 łyżki śmietany
ew. kieliszek (100 ml) rumu lub likieru amaretto
ew. łyżka cukru waniliowego
Ciasto:
30 dag mąki
1/2 kostki masła miękkiego
10 dag cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
cukier i białko do przybrania
Z puszki maku odłóż 2-3 łyżki (dodasz je do klusek z makiem). Pozostały mak wymieszaj z bakaliami i śmietaną (ew. rumem) i przełóż do małych foremek do 3/4 wysokości.
Z podanych składników zagnieć szybko ciasto i wstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj papier do pieczenia, rozwałkuj na nim ciasto na grubość ok. 5 mm. Nożyczkami wytnij razem z papierem nieco większe niż foremki z makiem "przykrywki". Wytnij w nich wzorki foremkami do pierników.
Rozłóż na foremkach z ciastem papierem do góry i pomagając sobie nożem, zdejmij papier. Ciasto dociśnij do brzegów foremek. Posmaruj białkiem, oprósz grubym cukrem. Upiecz na złoty kolor - ok. 15 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Cookut Kokilka 2szt RAM9VE2 | Guardini 2szt foremki C0TC9A | LUBIANA AMERYKA Naczynie do... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
opakowanie makaronu tagliatelle
2-3 łyżki masy makowej z puszki
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
płatki migdałowe
żurawiny suszone lub kilka świeżych do dekoracji
Mak przesmaż na łyżce masła, dopraw miodem. Ewentualnie możesz dodać bakalie wymoczone we wrzątku lub alkoholu. Na suchej patelni upraż na złoto płatki migdałowe.
Ugotuj makaron, odsącz i jeszcze ciepły wymieszaj z makiem. Posyp uprażonymi płatkami migdałowymi i żurawiną.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Mała miseczka Colomb... | Koziol, Miseczka oliwka | Leonardo Miseczka Optic 049441 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
1/2 kg mąki
3 jajka
1/3 szklanki mleka
200 g masła
1/2 łyżeczki płaskiej soli
2 łyżki cukru
40 g drożdży świeżych lub torebka suszonych
1 szklanka dowolnych bakalii i /lub skórki pomarańczowej
Masło roztop i odstaw do ostygnięcia. Drożdże utrzyj (suszone wystarczy wymieszać) z cukrem i ciepłym mlekiem. Dwa jajka rozkłóć widelcem, jedno zostaw do posmarowania ciasta.
Do mąki dodaj drożdże i jajka, zamieszaj, połącz z letnim roztopionym masłem, wyrób ciasto, dodaj bakalie, ponownie wyrób (powinno być dość luźne) i pozostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia na pół godziny.
W tym czasie przygotuj blachy - wyściel je papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 190 st. C.
Z ciasta uformuj bułeczki lub rogaliki albo włóż je w całości do tortownicy i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 180 st. C 20-30 minut, w zależności od wielkości ciasta, aż się zarumieni.
![]() |
![]() |
![]() |
CAMRY CR4209 | CLATRONIC KM 3350 | Clatronic KM 3632 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
suszone owoce: śliwki, morele, gruszki, jabłka, żurawina
przyprawy, np. goździki, cynamon, kardamon
ew. cukier do smaku
Mieszankę kompotową zalej wrzącą wodą, zagotuj i zostaw na noc. Rano spróbuj i ewentualnie trochę posłódź i podgotuj na wolnym ogniu. Odstaw do wystygnięcia. W przygotowanym w ten sposób kompocie owoce zachowują jędrność.
Przepisy, wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska
![]() |
![]() |
![]() |
Altom Dzbanek FRIENDS 79012 | Altom Dzbanek Giza 0103009100 | Crystal Julia Dzbanek 2574 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |