Wieczerza wigilijna

Dwanaście dań w czasie jednej kolacji? To wyzwanie, które często przerasta zarówno panią domu, jak i gości. Może lepiej przyrządzić mniej potraw? W spokoju, bez stresu?

Śledzie w śmietanie z jabłkiem Śledzie w śmietanie z jabłkiem FOT. BBS

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

6 płatów śledziowych
cebula
2 kwaśne jabłka
4 łyżki gęstej śmietany
pieprz


Płaty śledziowe osączamy. Kroimy w poprzek na 1,5-cm paski. Cebulę siekamy. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko i cebulę mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem. Śledzia wykładamy na mały półmisek i przykrywamy warstwą cebuli z jabłkami w śmietanie.

Rada: Filety śledziowe są zazwyczaj bardzo słone. Aby pozbyć się nadmiaru soli, trzeba je moczyć 2-3 godziny, często zmieniając wodę.

Zobacz także inne przepisy świąteczne:

Sernik królewski

Pierogi z kapustą i grzybami

Ryba po grecku

Zakwas na barszcz czerwony

Kaczka z jabłkami jak u babci

Śledź pod pierzynką

Karp w galarecie

Sałatka śledziowa

Zupa grzybowa

Zdjęcie Alessi Półmisek 5032 Zdjęcie Półmisek japoński Zdjęcie Stelton - Półmisek średni
Alessi Półmisek 5032 Półmisek japoński Stelton - Półmisek średni
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa grzybowa Zupa grzybowa Fot. Lukasz Zandecki / AG

Zupa grzybowa

2 głowy karpia
pęczek włoszczyzny
kilka suszonych grzybów
kilka mrożonych prawdziwków
50 g masła
łyżka mąki
100 g łazanek
natka
sól, pieprz


Gotujemy wywar z ryb i włoszczyzny, przecedzamy do innego garnka. Suszone grzyby namaczamy parę godzin wcześniej, a następnie gotujemy. Wywar przecedzamy i łączymy z bulionem rybnym. Wlewamy tyle wody, aby otrzymać 2 l zupy. Rozpuszczamy masło, dusimy na nim pokrojone w plasterki rozmrożone prawdziwki. Dodajemy do zupy, a masło, w którym się dusiły, oprószamy mąką, zasmażamy na złoty kolor i również mieszamy z zupą. Zagotowujemy. Do gorącej zupy wkładamy przed podaniem ugotowane łazanki i posypujemy natką.

Łazanki z kapustą i grzybami Łazanki z kapustą i grzybami FOT. BBS

Łazanki z kapustą i grzybami

200 g łazanek
500 g pieczarek
cebula
1 kg kiszonej kapusty
sól pieprz
olej do smażenia
łyżka masła


Łazanki gotujemy. Obsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Mieszamy z kapustą. Podlewamy wodą i gotujemy pół godziny. Doprawiamy. Mieszamy z łazankami, przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Zapiekamy pół godziny w 180°C.

Rada: Wigilijne łazanki można przygotować z kapustą kiszoną, albo białą, a także z mieszanką ich obu.

Karp na złoto Karp na złoto FOT. BBS

Karp na złoto

6 dzwonek karpia
sól
1/2 szklanki mąki
sklarowane masło do smażenia


Dzwonka oprószamy solą, odstawiamy na pół godziny. Obtaczamy w mące i smażymy na niedużym ogniu na złoto.
Podsmażone kawałki wkładamy w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego piekarnika. Trzymamy w cieple do momentu podania na stół.

Kompot z suszonych owoców Kompot z suszonych owoców Fot. Łukasz Zandecki / AG

Kompot z suszonych owoców

po 200 g suszonych śliwek, suszonych moreli i rodzynek
100 g suszonych fig
1,5-2 l wody
4 łyżki cukru
3 goździki
łyżeczka cynamonu


Suszone owoce myjemy, wrzucamy do garnka z wodą, słodzimy, dodajemy goździki, odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać), a płyn lekko zgęstnieje. Usuwamy goździki, doprawiamy cynamonem.
Uwaga: do przygotowania kompotu możemy użyć też innych suszonych owoców: jabłek, gruszek, bananów. Obowiązkowym składnikiem są jedynie suszone śliwki, nadające napojowi charakterystyczny smak.

Rada: Najzdrowsze i najsmaczniejsze są owoce naturalnie suszone, najlepiej niesiarkowane.

POPULARNE
NAJNOWSZE