6 płatów śledziowych
cebula
2 kwaśne jabłka
4 łyżki gęstej śmietany
pieprz
Płaty śledziowe osączamy. Kroimy w poprzek na 1,5-cm paski. Cebulę siekamy. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko i cebulę mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem. Śledzia wykładamy na mały półmisek i przykrywamy warstwą cebuli z jabłkami w śmietanie.
Rada: Filety śledziowe są zazwyczaj bardzo słone. Aby pozbyć się nadmiaru soli, trzeba je moczyć 2-3 godziny, często zmieniając wodę.
Zobacz także inne przepisy świąteczne:
Alessi Półmisek 5032 | Półmisek japoński | Stelton - Półmisek średni |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 głowy karpia
pęczek włoszczyzny
kilka suszonych grzybów
kilka mrożonych prawdziwków
50 g masła
łyżka mąki
100 g łazanek
natka
sól, pieprz
Gotujemy wywar z ryb i włoszczyzny, przecedzamy do innego garnka. Suszone grzyby namaczamy parę godzin wcześniej, a następnie gotujemy. Wywar przecedzamy i łączymy z bulionem rybnym. Wlewamy tyle wody, aby otrzymać 2 l zupy. Rozpuszczamy masło, dusimy na nim pokrojone w plasterki rozmrożone prawdziwki. Dodajemy do zupy, a masło, w którym się dusiły, oprószamy mąką, zasmażamy na złoty kolor i również mieszamy z zupą. Zagotowujemy. Do gorącej zupy wkładamy przed podaniem ugotowane łazanki i posypujemy natką.
200 g łazanek
500 g pieczarek
cebula
1 kg kiszonej kapusty
sól pieprz
olej do smażenia
łyżka masła
Łazanki gotujemy. Obsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Mieszamy z kapustą. Podlewamy wodą i gotujemy pół godziny. Doprawiamy. Mieszamy z łazankami, przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Zapiekamy pół godziny w 180°C.
Rada: Wigilijne łazanki można przygotować z kapustą kiszoną, albo białą, a także z mieszanką ich obu.
6 dzwonek karpia
sól
1/2 szklanki mąki
sklarowane masło do smażenia
Dzwonka oprószamy solą, odstawiamy na pół godziny. Obtaczamy w mące i smażymy na niedużym ogniu na złoto.
Podsmażone kawałki wkładamy w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego piekarnika. Trzymamy w cieple do momentu podania na stół.
po 200 g suszonych śliwek, suszonych moreli i rodzynek
100 g suszonych fig
1,5-2 l wody
4 łyżki cukru
3 goździki
łyżeczka cynamonu
Suszone owoce myjemy, wrzucamy do garnka z wodą, słodzimy, dodajemy goździki, odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać), a płyn lekko zgęstnieje. Usuwamy goździki, doprawiamy cynamonem.
Uwaga: do przygotowania kompotu możemy użyć też innych suszonych owoców: jabłek, gruszek, bananów. Obowiązkowym składnikiem są jedynie suszone śliwki, nadające napojowi charakterystyczny smak.
Rada: Najzdrowsze i najsmaczniejsze są owoce naturalnie suszone, najlepiej niesiarkowane.