2 gruszki
3 łyżki soku z cytryny
500 g czerwonej kapusty
2 marchewki
100 g rodzynek
2 szalotki
Sos:
5 łyżek oleju
2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
łyżka octu winnego
zmiażdżony ząbek czosnku
wyciśnięty sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
łyżeczka cukru
sól
pieprz
Olej ucieramy z musztardą, octem i czosnkiem, doprawiamy sokiem i skórką z pomarańczy, cukrem, solą i pieprzem. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Kapustę drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Cebulki kroimy w kostkę. Do miski wkładamy gruszki, kapustę, marchewkę, rodzynki oraz szalotki. Nie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę lekko podgrzanym sosem i mieszamy.
Tadar Tokio Modern Komplet ... | Gerpol Komplet noży ELEGANCE | Komplet 5 noży w czerwonym ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
duża cebula
2 kg kiszonej kapusty
80 ml oliwy
10 ziaren jałowca
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
4 liście laurowe
4 ząbki czosnku
70 g suszonych grzybów (namoczonych)
150 g suszonych śliwek
70 g rodzynek
szklanka miodu pitnego lub czerwonego wina
po szczypcie soli, cukru i pieprzu
Cebulę siekamy. Kapustę odciskamy, zachowujemy sok. W garnku na oliwie rumienimy cebulę. Wkładamy kapustę, zalewamy szklanką wody i podgrzewamy. Dodajemy przyprawy, nacięte ząbki czosnku i posiekane grzyby. Dusimy na małym ogniu godzinę. Odstawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy, dodajemy śliwki, rodzynki i miód pitny lub wino. Dusimy kolejną godzinę. Jeżeli w garnku jest dużo płynu, dusimy kapustę bez przykrywki, a jeśli mało - uzupełniamy wodą lub kwaśnym sokiem z kapusty. Studzimy. Kolejnego dnia znów podgrzewamy i doprawiamy. Kapusta powinna być ciemna, gęsta i esencjonalna.
Fissler Garnek Luno 5611624... | Garneczki Garnek Prosiaczek... | Zwilling Garnek 66064-240 24cm |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
średnia główka czerwonej kapusty
100 ml octu balsamicznego
200 g rodzynek
200 g majonezu
100 g miodu
sól
pieprz
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do gotującej się wody na 10 minut. Odcedzamy i studzimy, skrapiamy octem i dodajemy rodzynki. Majonez łączymy z miodem. Dokładnie mieszamy z kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy na zimno lub na ciepło - jako dodatek do innych potraw albo jako samodzielną przekąskę.
Ciemnoczerwone liście kapusty zawierają antocyjany - przeciwutleniacze, chroniące organizm przed działaniem wolnych rodników.
Chodzież Serwis obiadowy Iw... | KAROLINA HIRUNI Serwis obia... | THK serwis obiadowy Loreno ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |