600 g filetów rybnych
porcja włoszczyzny
ziemniak
liść laurowy
szklanka śmietany 18%
kawałek korzenia chrzanu
łyżka mąki
pieprz
sól
posiekana natka pietruszki
Do podania:
grzanki z chleba
Filety myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka, dodajemy oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, obranego i pokrojonego ziemniaka, wrzucamy liść laurowy. Zalewamy zimną wodą (ok. 1 i 1/2 l), doprowadzamy do wrzenia, gotujemy zupę na małym ogniu, aż składniki będą całkiem miękkie. Przecedzamy wywar do drugiego garnka, a jarzyny i rybę przecieramy przez sitko i łączymy z wywarem. Śmietanę łączymy z chrzanem i mąką, mieszając, powoli wlewamy do garnka z zupą. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką. Podajemy ze zrumienionymi na sklarowanym maśle grzankami z ciemnego chleba.
Zobacz także:
Zupa grzybowa
500 g dowolnej ryby słodkowodnej
4 średnie ziemniaki
2 zielone papryki
włoszczyzna
łyżeczka masła
łyżka mielonej papryki
1/2 szklanki śmietany 18%
sok z cytryny
sól
Rybę czyścimy, kroimy na kawałki. Ziemniaki, zieloną paprykę i włoszczyznę obieramy, kroimy w talarki lub kostkę i rumienimy na maśle. Zdejmujemy z ognia, posypujemy mieloną papryką, podlewamy litrem wody i gotujemy. Wkładamy do wywaru kawałki ryby i gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed podaniem zupę zagęszczamy śmietaną i zakwaszamy sokiem z cytryny.
1 szklanka grochu
garść wędzonych śliwek
1-2 łyżki masła
1 łyżka mąki
warzywna przyprawa do zup
natka albo świeża kolendra
Do podania:
grzanki lub ziemniaki
Groch namaczamy, następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy umyte śliwki, gotujemy, aż zmiękną. przygotowujemy jasną zasmażkę z masła i mąki, do smaku dodajemy szczyptę jarzynki. Wlewamy do zasmażki kilka łyżek ostudzonej zupy, mieszamy, wlewamy do pozostałej zupy, zagotowujemy. Posypujemy natką lub kolendrą, podajemy z grzankami lub z pokrojonymi w kostkę i ugotowanymi ziemniakami.