6 jajek
1,5 szklanki cukru
300 g masła
500 g miodu (najlepiej gryczanego)
350 g mąki pszennej + 2-3 łyżki do obtoczenia bakalii
300 g mąki żytniej typ 720
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do piernika
2 szklanki zsiadłego mleka
500 g mieszanych ulubionych bakalii
Polewa czekoladowa:
4 łyżki masła
8 łyżek cukru
4 łyżki naturalnego kakao
4 łyżki kwaśnej śmietany 22%
Ubijamy jajka z cukrem na kogel-mogel. Roztapiamy masło, dodajemy miód i podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści. Gdy ostygnie, mieszamy z jajkami. Mąkę łączymy z sodą i przyprawami. Do mieszaniny jajek, miodu i masła dodajemy po łyżce - na zmianę - mąkę oraz kwaśne mleko. Stale mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto (można mikserem na niskich obrotach). Bakalie mieszamy z 2-3 łyżkami mąki, przekładamy na sitko, aby usunąć nadmiar mąki, a następnie dodajemy do ciasta piernikowego, delikatnie mieszając - chodzi o to, aby bakalie dobrze rozłożyły się w cieście, inaczej opadną na dno podczas pieczenia.
Dwie keksówki smarujemy masłem, wyściełamy pergaminem, napełniamy ciastem. Nożem rysujemy rowek (wzdłuż, przez środek każdej porcji ciasta) - podczas pieczenia ciasto rośnie i jeśli go nie nadkroimy, popęka nierównomiernie i nieładnie. Pieczemy w 170°C przez 45-50 minut. Patyczek wetknięty w ciasto powinien po wyjęciu być suchy. Upieczone pierniki studzimy przez kilka minut w formie, wyjmujemy i studzimy całkowicie. Przygotowujemy polewę. Masło, cukier i kakao podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, mieszamy, aż powstanie gładka polewa. Lekko studzimy, rozsmarowujemy na piernikach. Można udekorować całymi obranymi migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub żurawinami. Czekamy, aż polewa zastygnie, kroimy na porcje. Możemy ułatwić sobie pracę, robiąc polewę ze stopionej czekolady. Aby taka polewa nie zmatowiała po ponownym zastudzeniu, najlepiej stopić tabliczkę czekolady na parze, a do roztopionej dodać drugą tabliczkę - tym razem startą na drobnej tarce. Mieszamy, aż obie czekolady się połączą.
Florina Keksówka SYNTHIA 32... | Silit Keksówka zamykana 637... | Tadar Keksówka silikonowa F... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
500 g mąki
100 g nieskrystalizowanego miodu
100 g maku
100 g cukru
100 g masła
4 żółtka
szczypta soli
mak do posypania
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy miód i pozostałe składniki, szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, niekoniecznie równe, i jedną z nich odkładamy. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkowujemy i nożem, radełkiem lub foremkami wykrawamy z niego różne ciasteczka. Z odłożonego ciasta toczymy cienkie wałeczki i formujemy z nich precelki. Układamy ciasteczka na wyścielonej pergaminem do pieczenia blasze, każde nakłuwamy wykałaczką. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Wystudzone ciasteczka możemy polukrować i zaraz potem posypać makiem.
Adler AD 4210 | Bosch MUM58920 | Clatronic KM 3632 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
400 g marchwi
4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 szklanki i 2 łyżki mąki do tortownicy
3/4 łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do pierników
masło do tortownicy
Marchew obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej. Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę mieszamy i przesiewamy. Łączymy z jajkami. Dodajemy marchew i mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Pieczemy godzinę w 180°C.
Ciasto z marchewką robi się dużo szybciej niż klasyczny piernik. Jeśli dodamy do niego przyprawę do piernika, będzie smakowało podobnie.
Chodzież Serwis obiadowy Iw... | KAROLINA HIRUNI Serwis obia... | THK serwis obiadowy Loreno ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |