Śledzie na święta

Śledzie w kapuście
około 750 g filetów zielonych (tj. świeżych surowych) śledzi
łyżka pikantnej musztardy
pieprz
sól
mała główka białej kapusty
2 winne jabłka
2 średnie cebule
sok z cytryny
łyżka oliwy
mielony kminek
suszony tymianek
szklanka wywaru z włoszczyzny
2 łyżki sklarowanego masła
Filety myjemy, osuszamy, smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i solą, układamy w misce, przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do lodówki. Główkę kapusty kroimy na ćwiartki, szatkujemy, płuczemy, osączamy i lekko solimy. Jabłka i cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i szklimy na rozgrzanej w rondlu oliwie. Dokładamy kapustę i chwilę smażymy, mieszając, a następnie doprawiamy do smaku kminkiem, tymiankiem i pieprzem. Wlewamy wrzący wywar z włoszczyzny, szybko zagotowujemy, po czym dusimy 15 minut na małym ogniu. Jeśli kapusta będzie zbyt rzadka, podgrzewamy ją odkrytą, by nadmiar płynu odparował. Następnie przekładamy zawartość rondla do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, na wierzchu rozkładamy filety śledziowe, polewamy je stopionym masłem, wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy około 50 minut. Podajemy z posypanymi kminkiem pieczonymi ziemniakami.
![]() |
![]() |
![]() |
Talerz ozdobny | Talerz ozdobny | THK Ozdobny talerz głęboki |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Śledź marynowany z miodem
800 g solonych filetów ze śledzia
300 ml wody z kiszonych ogórków
100 g masła
5 twardych gruszek
100 g płynnego miodu lipowego
Śledzie zalewamy wodą i moczymy 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie wkładamy je na 2-3 godziny do wody z kiszonych ogórków. Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki gruszki, dusimy je na maleńkim ogniu 2-3 minuty. Dodajemy miód (nie podgrzewamy, ponieważ miód straci walory odżywcze). Śledzie wyjmujemy z wody z kiszonych ogórków, osączamy i podajemy na gruszkach.

Imbirowe śledzie z orzechami
500 g solonych śledzi
3 szklanki mleka
Zalewa:
szklanka oleju słonecznikowego
łyżeczka posiekanego kłącza imbiru
kawałek kory cynamonu
6-8 ziarenek pieprzu
4-5 goździków
2 ziarenka ziela angielskiego
Sos orzechowy:
2 łyżki miodu gryczanego
2 łyżki winnego octu ziołowego
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
250 g posiekanych orzechów włoskich
250 g ususzonego piernika (startego na tarce)
Do dekoracji:
kilka połówek orzechów włoskich
natka pietruszki
Śledzie zalewamy mlekiem, odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie płuczemy je, osuszamy, usuwamy skórę i ości, kroimy na dzwonka. Zagotowujemy olej z imbirem i przyprawami. Kawałki śledzi układamy w słoju, zalewamy wystudzoną zalewą, przykrywamy i na 2-3 dni wstawiamy do lodówki. Na dzień przed podaniem przygotowujemy sos orzechowy. Miód mieszamy z octem, imbirem, piernikiem i orzechami. Śledzie wyjmujemy z zalewy, układamy na półmisku, obkładamy sosem, przykrywamy folią i na 2-3 godziny wstawiamy do lodówki. Podajemy udekorowane orzechami i natką.

Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
2 szklanki ugotowanej (nierozgotowanej) drobnej perłowej fasoli
szczypta suszonego cząbru
2-3 łyżki oleju
2 średniej wielkości cebule
sok z cytryny
pieprz
sól
3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
4 filety z matiasa
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
Fasolę posypujemy startym na proszek cząbrem, skrapiamy olejem. Cebule kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy olejem. Filety kroimy w kostkę. Wrzucamy tak przygotowane składniki do salaterki, polewamy resztą oleju, mieszamy, przykrywamy folią i na 2-3 godziny wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy sałatkę szczypiorkiem.

Śledzie po szwedzku
500 g solonych śledzi
3/4 szklanki mleka
250 g mrożonych śliwek węgierek
łyżka cukru
2 łyżki migdałów
3-4 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
pieprz
sok z cytryny
Śledzie filetujemy, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 6 godzin, osuszamy, kroimy na kawałki. Wydrylowane śliwki wkładamy do rondelka, dodajemy łyżkę wody, cukier i dusimy. Gdy będą miękkie, przecieramy przez sito, mieszamy z posiekanymi migdałami i oliwą, przyprawiamy pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy do śledzi.
Porcję śledzi można podać również mniej tradycyjnie, na przykład w pucharku.

Śledzie z suszonymi śliwkami i migdałami
200 g suszonych śliwek bez pestek
20 migdałów
cukier
pieprz
olej
sok z cytryny
500 g filetów śledzi (z beczki lub w oleju)
Śliwki namaczamy w wodzie i rozgotowujemy na gęstą papkę. Następnie przecieramy je przez sito lub miksujemy. Migdały zalewamy wrzącą wodą, odczekujemy chwilę i obieramy. Kroimy je w piórka i dodajemy do przetartych śliwek. Sos doprawiamy cukrem i pieprzem, dodajemy kilka łyżek oleju. Jeśli jest za mało kwaśny, dodajemy sok z cytryny. Śledzie z beczki (solone) namaczamy w mleku przez noc. Następnie dzielimy filety na porcje (około 4 cm). Układamy ciasno w słoiku, przekładając sosem śliwkowym. Wstawiamy do lodówki, najlepsze będą po 2-3 dniach od przygotowania.