Pierniczkowe szaleństwo

Te ciasteczka robi się i jada prawie wyłącznie w tym czasie. Szkoda, bo jest mnóstwo przepisów do wypróbowania, a pierniczki mogą różnić się nie tylko kształtem, ale i smakiem. Dekorowanie ich to prawdziwa przyjemność - sprawdziliśmy!
Lukrowane gwiazdki Lukrowane gwiazdki ŁUKASZ KOZYRA

Lukrowane gwiazdki

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka kakao
2 opakowania przyprawy do pierników
2 jajka
250 g masła
250 g cukru
słoik (350 ml) płynnego miodu
1/4 szklanki mleka

Do dekoracji:
orzechy włoskie
płatki migdałowe
rodzynki
drobno posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa

Lukier:
2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny


Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do pierników. Dodajemy jajka, stopione masło, cukier, miód i mieszamy. Zagniatamy ciasto, dolewając porcjami mleko i, jeśli trzeba, podsypując mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy (porcjami) na placki o grubości 4-5 mm, po czym foremką wykrawamy ciasteczka. Układamy je w odstępach na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy 8-10 minut. Wystudzone pierniczki smarujemy lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i takiej ilości przegotowanej ciepłej wody, aby lukier miał konsystencję gęstej śmietany (wodę dodajemy malutkimi porcjami, najlepiej po łyżce). Świeżo polukrowane ciasteczka dekorujemy płatkami migdałowymi, grubo posiekanymi orzechami i skórką pomarańczową.

Miękkie pierniczki orzechowe Miękkie pierniczki orzechowe SŁAWOMIR SMOLAREK

Miękkie pierniczki orzechowe

3/4 szklanki orzechów laskowych
3/4 szklanki płatków migdałowych
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
łyżka cynamonu
łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych lub utłuczonych goździków
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g miękkiego masła
3/4 szklanki płynnego miodu
szklanka brązowego cukru
2 jajka


Orzechy laskowe i płatki migdałowe miksujemy na proszek lub mielemy w maszynce. W misce mieszamy mąkę z orzechami, kakao, cynamonem, imbirem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Miękkie masło lub margarynę ubijamy mikserem z cukrem i miodem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodajemy stopniowo po jajku. Zmniejszamy obroty miksera i porcjami wsypujemy przygotowaną mąkę z przyprawami. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Wilgotną dłonią formujemy z masy kulki i układamy je, lekko spłaszczając, na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 15 minut, a następnie studzimy. Pierniczki możemy polukrować lub oblać polewą czekoladową.

Cynamonowe z kardamonem Cynamonowe z kardamonem BOGDAN BIAŁY

Cynamonowe z kardamonem

120 g miodu
250 g mąki pszennej
70 g masła
50 g cukru pudru
1-2 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
5 ziarenek kardamonu utłuczonych w moździerzu
6 goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Do dekoracji:
cynamon
cukier puder


Roztapiamy miód. Dodajemy mąkę, masło i cukier puder. Wbijamy jajka, dodajemy sodę z przyprawami. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy foremkami dowolne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 15 minut. Po ostudzeniu posypujemy cynamonem zmieszanym z cukrem pudrem.

Korzenno-migdałowe Korzenno-migdałowe BBS

Korzenno-migdałowe

170 g masła
350 g mąki
jajko
płaska łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
łyżeczka sody oczyszczonej
kandyzowana skórka pomarańczowa
garść orzechów włoskich

Lukier:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2-3 krople aromatu migdałowego

Do dekoracji:
płatki migdałowe


Masło roztapiamy, studzimy i mieszamy z mąką. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawę korzenną, sodę wymieszaną z łyżką wody oraz drobno posiekane skórkę pomarańczową i orzechy. Starannie zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je na placek o grubości 0,5 cm, foremkami wycinamy dowolnego kształtu pierniczki. Układamy je na natłuszczonej blasze i pieczemy około 15 minut w temperaturze około 200°C. Tymczasem przygotowujemy lukier. Cukier wsypujemy do małego garnka, wlewamy wodę, mieszamy, gotujemy kilka minut bez przykrycia. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, dodajemy aromat migdałowy, mieszamy i ucieramy biały lukier. Upieczone i przestudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy płatkami migdałowymi.

Więcej o: