Śledź na nowo

Ta ryba smakuje nie tylko w oleju i śmietanie. Świetnie sprawdza się także w roli drugoplanowej.
Babeczki śledziowe Babeczki śledziowe MARCIN KLABAN

Babeczki śledziowe

3 solone filety śledziowe
3/4 l mleka
500 g ugotowanych ziemniaków
100 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
pieprz
masło do podania
mąka i tłuszcz do foremek


Śledzie moczymy w mleku, najlepiej przez noc. Po wyjęciu z mleka osuszamy je, czyścimy z ości i zdejmujemy skórę. Filety bardzo drobno siekamy. Ziemniaki ucieramy na purée, łączymy je ze śledziami, dodajemy śmietanę i jajka. Przyprawiamy pieprzem. Masę wlewamy do natłuszczonych i wysypanych mąką foremek. Pieczemy około 30 minut w 200°C. Babeczki podajemy gorące, polane roztopionym masłem.

Śledzik w ziemniaku Śledzik w ziemniaku ARTUR ROGALSKI

Śledzik w ziemniaku

2 duże solone płaty śledzia
8 ziemniaków
cebula
150 g masła
250 g jogurtu greckiego
pieprz
2 łyżki startego żółtego sera

Marynata:
125 ml octu spirytusowego
4-6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe


Śledzie moczymy, zmieniając 2-3 razy wodę. Składniki marynaty zagotowujemy ze szklanką wody. Śledzie zalewamy ostudzoną marynatą, na wierzchu kładziemy posiekaną cebulą, przykrywamy i wstawiamy na dobę do lodówki. Na godzinę przed podaniem osączamy, kroimy na kawałeczki, dodajemy kilka łyżek jogurtu doprawionego pieprzem. Ziemniaki myjemy, gotujemy 15 minut, odcedzamy. Owijamy każdy folią. Pieczemy 30 minut w 200°C. Upieczone nacinamy, wkładamy do środka porcję śledzi z jogurtem. Posypujemy z wierzchu startym serem.

Sałatka śledziowa z grzybami Sałatka śledziowa z grzybami MARCIN KLABAN

Sałatka śledziowa z grzybami

8 suszonych kapeluszy borowików
4 solone filety śledziowe
2 szklanki mleka
2 garści łuskanych orzechów laskowych
2 duże białe cebule
2-3 szare renety lub inne twarde i kwaśne jabłka
100 ml oleju lub sklarowanego masła
100 ml miodu
łyżka cukru
25 ml calvadosu
sok wyciśnięty z połowy cytryny


Borowiki namaczamy w niedużej ilości wody, następnie gotujemy, kroimy w paski. Filety kroimy w grubą kostkę, zalewamy mlekiem, odstawiamy na 3 godziny. Orzechy zalewamy wrzątkiem, studzimy, obieramy. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebule, dodajemy orzechy, grzyby, miód i cukier. Gdy składniki nabiorą brązowej barwy, dodajemy odcedzone z mleka śledzie. Chwilę smażymy, mieszając. Podlewamy calvadosem i dokładamy jabłka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny, jeszcze raz mieszamy, przekładamy do salaterki i chłodzimy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA