Zakwas:
kilka buraków
przegotowana woda
kromka razowca
Oraz:
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
4 obrane i pokrojone w plastry buraki
sól, cukier
10 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
60-80 g suszonych prawdziwków
1 ząbek czosnku
kieliszek wytrawnego czerwonego wina
Przygotowujemy zakwas: buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy taką ilością wody, aby były przykryte. Wkładamy razowiec, zostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu. Usuwamy pianę z wierzchu, zakwas przecedzamy przez gazę. Gotujemy wywar z włoszczyzny i buraczków oraz przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego. W oddzielnym garnku gotujemy (w 2 szklankach wody) suszone grzyby. Przecedzamy i łączymy oba wywary (prawdziwki można wykorzystać do pierogów).
Dodajemy zakwas (1/2 l zakwasu na 1,5 l wywaru) i przekrojony na pół ząbek czosnku. Barszcz podgrzewamy prawie do wrzenia, ale nie gotujemy. Przyprawiamy solą i cukrem, zakwaszamy winem (lub sokiem z cytryny, ale nie octem).
Zobacz także inne przepisy świąteczne:
Duo Waza do zupy WHITE | Hendi 780732 | Pickman Imperio 150 Anivers... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 duża cebula
2 kg kiszonej kapusty
80 ml oliwy
po 10 ziarenek jałowca, ziela angielskiego i pieprzu
4 liście laurowe
4 ząbki czosnku
70 g suszonych grzybów (namoczonych)
150 g suszonych śliwek
70 g rodzynków
1 szklanka miodu pitnego trójniaka lub czerwonego wina
po szczypcie soli cukru i pieprzu
Cebulę siekamy. Kapustę odciskamy, sok zachowujemy. W garnku na oliwie rumienimy cebulę. Wkładamy kapustę, zalewamy 1 szklanką wody i podgrzewamy chwilę. Dodajemy jałowiec, ziele, pieprz, liście laurowe, nacięte ząbki czosnku i posiekane grzyby. Dusimy na małym ogniu jakąś godzinę. Odstawiamy na noc.
Następnego dnia zagotowujemy, dodajemy śliwki, rodzynki i miód pitny lub wino. Dusimy około godziny. Jeżeli w garnku jest dużo płynu, dusimy kapustę bez przykrywki, a jeśli mało, uzupełniamy wodą lub kwaśnym sokiem z kapusty. Studzimy. Kolejnego dnia znów podgrzewamy i doprawiamy. Kapusta powinna być ciemna, gęsta i esencjonalna.
Bolesławiec Gar kamionkowy ... | Emalia Silesia Rybnik Garne... | Garneczki Gar kamionkowy SW... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ciasto:
200 g masła
400 g mąki pszennej
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
1 jajko do smarowania
Farsz:
1 kg mrożonych podgrzybków
oliwa do smażenia
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Z podanych składników (bez jajka) zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na co najmniej 40 minut. Przygotowujemy farsz. Rozmrożone podgrzybki drobno siekamy. Na oliwie szklimy cebule pokrojone w półplasterki, dodajemy grzyby, posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dusimy ok. 20 minut, studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, wałkujemy ciasto na grubość 2 mm. Wycinamy 10 prostokątów o wymiarach 8 x 4 cm. Na każdy prostokąt nakładamy łyżkę farszu. Przykrywamy drugim prostokątem. Mocno łączymy brzegi.
Paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika.
Collezione Vittore Conforto... | Dekoria Talerz deserowy Spi... | Dekoria Zestaw obiadowo-kaw... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
po 200 g suszonych śliwek, suszonych moreli i rodzynek
100 g suszonych fig
1,5-2 l wody
4 łyżki cukru
3 goździki
1 łyżeczka cynamonu
Suszone owoce myjemy, wrzucamy do garnka z wodą, słodzimy, dodajemy goździki, odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać), a płyn lekko zgęstnieje.
Usuwamy goździki, doprawiamy cynamonem.
Uwaga: do przygotowania kompotu możemy użyć też innych suszonych owoców: jabłek, gruszek, bananów. Obowiązkowym składnikiem są jedynie suszone śliwki, nadające napojowi charakterystyczny smak.
Kompot dobrze zrobić poprzedniego dnia, aby owoce się zmacerowały. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.
ARC international Szklanki ... | Krosno Szklanki Tumblers X | Zak! design SWIRL 1358-0071 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |