1,5 kg (podzielonego na dzwonka) karpia
butelka wytrawnego białego wina
sól i pieprz
1/4 szklanki mąki
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
4 łyżki oliwy
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 mały liść laurowy
1 ziarno ziela angielskiego
Karpia umieszczamy w naczyniu i zalewamy winem, pozostawiając około 1 szklanki trunku. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet na cały dzień. Następnie wino wylewamy, a rybę osączamy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w piórka, selera w drobną kostkę. Smażymy na oliwie cebulę z czosnkiem (do miękkości). Dodajemy selera i smażymy jeszcze przez kilka minut. Wyjmujemy warzywa z patelni, pozostawiając tłuszcz. Smażymy na nim rybę z obydwu stron na złoty kolor. Ponownie wrzucamy warzywa i zalewamy je odstawionym winem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy 30 minut pod przykryciem.
Zobacz także inne przepisy świąteczne:
Luminarc ARTY AZUR Serwis o... | LUMINARC ARTY SERWIS OBIADO... | Maxwell&Williams Zastaw... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Na smak:
1 pęczek włoszczyzny
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
1 goździk
1 plasterek imbiru
1 (ok. 1,5 kg) karp
sól
Sos:
2 łyżki masła
4 łyżki miodu
1 1/2 szklanki tartego piernika
2 szklanki wywaru z ryby
3 łyżki rodzynków
1 cytryna
3 łyżki migdałów
sól
cukier
Oczyszczonego i nasolonego karpia gotujemy w całości lub pokrajanego w dzwonka w wywarze z jarzyn i korzeni. Gdy jest już na wpół ugotowany, wyjmujemy go, a na wywarze robimy szary sos. W małym rondelku stapiamy masło i miód, dodajemy utarty na tarce piernik, wlewamy 2 szklanki wywaru z ryby i gotujemy ok. 7 minut na małym ogniu. Dodajemy rodzynki, sok z cytryny, sparzone i obrane ze skórki migdały, przyprawiamy solą i cukrem. Do sosu wkładamy karpia i dalej dusimy, aż będzie zupełnie miękki.
Ambition Komplet garnków IN... | Meyerhoff Komplet garnków 6... | Vinzer Komplet garnków 89037 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
1 posiekana cebula
1 pokrojona w kostkę papryka
1 pokrojona w kostkę marchew
1 pokrojona łodyga selera naciowego
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
3 obrane i posiekane pomidory
250 ml sosu pomidorowego
250 ml wywaru rybnego
50 g posiekanej natki
2 liście laurowe
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka białego pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chilli
1 kg karpia
Pokrojone jarzyny (oprócz pomidorów) smażymy 5 minut na oliwie. Dodajemy pomidory, sos pomidorowy, wywar rybny, natkę i przyprawy. Dusimy, aż pomidory się rozgotują, a sos odparuje. Oczyszczonego karpia dodajemy w całości i dusimy z jarzynami lub smażymy go oddzielnie (ze skórą). Podajemy z sosem.
Russell Hobbs Cook Home 197... | Tefal SK 5005 UNIFLEX | Brabantia Szybkowar Vision ... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |