Król karp

Niektórzy unikają tych ryb, z powodu specyficznego zapachu, inni z powodu warunków, w jakich są trzymane w sklepach. Są jednak smakosze, którzy bez karpia nie wyobrażają sobie kolacji wigilijnej. To właśnie dla nich wybraliśmy trzy przepisy na świątecznego karpia.
Karp w winie Karp w winie Fot. MSHEV / SHUTTERSTOCK

Karp w winie

1,5 kg (podzielonego na dzwonka) karpia
butelka wytrawnego białego wina
sól i pieprz
1/4 szklanki mąki
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
4 łyżki oliwy
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 mały liść laurowy
1 ziarno ziela angielskiego


Karpia umieszczamy w naczyniu i zalewamy winem, pozostawiając około 1 szklanki trunku. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet na cały dzień. Następnie wino wylewamy, a rybę osączamy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w piórka, selera w drobną kostkę. Smażymy na oliwie cebulę z czosnkiem (do miękkości). Dodajemy selera i smażymy jeszcze przez kilka minut. Wyjmujemy warzywa z patelni, pozostawiając tłuszcz. Smażymy na nim rybę z obydwu stron na złoty kolor. Ponownie wrzucamy warzywa i zalewamy je odstawionym winem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy 30 minut pod przykryciem.

Zobacz także inne przepisy świąteczne:

Sernik królewski

Pierogi z kapustą i grzybami

Ryba po grecku

Zakwas na barszcz czerwony

Kaczka z jabłkami jak u babci

Śledź pod pierzynką

Karp w galarecie

Sałatka śledziowa

Zupa grzybowa

Zdjęcie Luminarc ARTY AZUR Serwis obiadowy OPT14569 Zdjęcie LUMINARC ARTY SERWIS OBIADOWY CZERWONY 19el H7775 Zdjęcie Maxwell&Williams Zastawa stołowa 12el
Luminarc ARTY AZUR Serwis o... LUMINARC ARTY SERWIS OBIADO... Maxwell&Williams Zastaw...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Karp na szaro Karp na szaro LUKASZ ZANDECKI

Karp na szaro

Na smak:
1 pęczek włoszczyzny
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
1 goździk
1 plasterek imbiru
1 (ok. 1,5 kg) karp
sól

Sos:

2 łyżki masła
4 łyżki miodu
1 1/2 szklanki tartego piernika
2 szklanki wywaru z ryby
3 łyżki rodzynków
1 cytryna
3 łyżki migdałów
sól
cukier


Oczyszczonego i nasolonego karpia gotujemy w całości lub pokrajanego w dzwonka w wywarze z jarzyn i korzeni. Gdy jest już na wpół ugotowany, wyjmujemy go, a na wywarze robimy szary sos. W małym rondelku stapiamy masło i miód, dodajemy utarty na tarce piernik, wlewamy 2 szklanki wywaru z ryby i gotujemy ok. 7 minut na małym ogniu. Dodajemy rodzynki, sok z cytryny, sparzone i obrane ze skórki migdały, przyprawiamy solą i cukrem. Do sosu wkładamy karpia i dalej dusimy, aż będzie zupełnie miękki.

Zdjęcie Ambition Komplet garnków INTELIGENT 59621 Zdjęcie Meyerhoff Komplet garnków 66598 Zdjęcie Vinzer Komplet garnków 89037
Ambition Komplet garnków IN... Meyerhoff Komplet garnków 6... Vinzer Komplet garnków 89037
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Jambalaja z karpia Jambalaja z karpia LUKASZ ZANDECKI

Jambalaja z karpia

1 posiekana cebula
1 pokrojona w kostkę papryka
1 pokrojona w kostkę marchew
1 pokrojona łodyga selera naciowego
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
3 obrane i posiekane pomidory
250 ml sosu pomidorowego
250 ml wywaru rybnego
50 g posiekanej natki
2 liście laurowe
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka białego pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chilli
1 kg karpia


Pokrojone jarzyny (oprócz pomidorów) smażymy 5 minut na oliwie. Dodajemy pomidory, sos pomidorowy, wywar rybny, natkę i przyprawy. Dusimy, aż pomidory się rozgotują, a sos odparuje. Oczyszczonego karpia dodajemy w całości i dusimy z jarzynami lub smażymy go oddzielnie (ze skórą). Podajemy z sosem.

Zdjęcie Russell Hobbs Cook Home 19790-56 Zdjęcie Tefal SK 5005 UNIFLEX Zdjęcie Brabantia Szybkowar Vision 30002184
Russell Hobbs Cook Home 197... Tefal SK 5005 UNIFLEX Brabantia Szybkowar Vision ...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: