Ciasto:
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
9 łyżek posiekanego zimnego masła
1 żółtko
Masa:
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
sól
1/2 l mleka
2 łyżki rumu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3,5 łyżki zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
1 szklanka wiórków kokosowych
Wierzch:
1 szklanka bardzo zimnej śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka rumu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
grube wiórki kokosowe
Robimy spód: mąkę, sól i cukier miksujemy pulsacyjnie z masłem. Dodajemy żółtko, miksujemy, aż składniki zaczną się kleić. Ciastem wylepiamy wyściełaną pergaminem formę na tartę. Schładzamy. Pieczemy 30 minut w 190°C. Studzimy.
Robimy masę: ucieramy żółtka z cukrem, mąką kukurydzianą i solą. Wlewamy gorące mleko, ucierając. Stawiamy na ogniu i gotujemy, mieszając około 2 minuty od zagotowania. Gdy zgęstnieje, odstawiamy. Łączymy z rumem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy kawałki zimnego masła i wiórki kokosowe. Przykrywamy folią, a gdy masa ostygnie, wkładamy ją do lodówki.
Kończymy ciasto: masę kokosową wyjmujemy z lodówki, miksujemy, wypełniamy nią kruchy spód. Smarujemy śmietanką ubitą z cukrem pudrem, rumem i ekstraktem, ozdabiamy wiórkami kokosowymi.
Zobacz także inne przepisy świąteczne:
Zelmer 481.6 Symbio | SENCOR SHM 5201 WH | WMF Lono 416210061 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Spód:
300 g pokruszonych razowych herbatników
100 g brązowego cukru
150 g stopionego i schłodzonego masła
Masa serowa:
135 g posiekanej białej czekolady
135 g jogurtu
2 jajka
1 laska wanilii
skórka otarta z cytryny
400 g twarogu (trzykrotnie zmielonego; można zastąpić kremowym serkiem śmietankowym)
90 g cukru
Wierzch:
100 g białej czekolady
350 g kwaśnej śmietany 22%
120 g śmietanki tortowej 36%
Robimy spód: składniki mieszamy, rozkładamy na dnie tortownicy. Pieczemy przez 10 minut w 160°C.
Robimy masę serową: czekoladę i jogurt wkładamy do miseczki. Wstawiamy do naczynia z wrzącą wodą, mieszamy. Ubijamy jajka z ziarenkami z laski wanilii i skórką cytryny. Miksujemy twaróg z cukrem. Dodajemy ciepłą czekoladę, zwiększamy obroty, ucieramy 3 minuty. Dodajemy masę jajeczną, ucieramy dalej. Wylewamy masę na upieczony spód. Formę owijamy folią aluminiową, stawiamy na głębokiej blasze z gorącą wodą (woda powinna sięgać mniej więcej do 3/4 wysokości tortownicy). Pieczemy 40 minut w 160°C.
Robimy wierzch sernika: czekoladę rozpuszczamy, ciepłą miksujemy z oboma rodzajami śmietany. Smarujemy sernik, znowu wstawiamy do piekarnika, pieczemy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu studzimy i wkładamy do lodówki. Zimny kroimy na porcje.
Forma GWIAZDA | Tadar 75829 | STOVMON Forma SERCE |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Biszkopt:
masło do formy
5 jajek
150 g cukru
sól
100 g mąki tortowej
Masa:
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1/2 l kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 g wiórków kokosowych
Polewa:
100 g białej czekolady
200 g śmietanki 36%
100 g płatków migdałowych
Pieczemy biszkopt na roladę: blachę (33 x 36 cm) smarujemy masłem i wyściełamy papierem do pieczenia. Ubijamy na sztywno białka z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy żółtka, miksując na najniższych obrotach.Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto rozsmarowujemy na blasze, pieczemy 25 minut w 180°C. Zsuwamy z blachy, gorące zwijamy wraz z papierem wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w folię aluminiową, czekamy, aż wystygnie.
Robimy masę: żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, dolewamy wrzątek do objętości pół szklanki, mieszamy do rozpuszczenia. Miksujemy śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy. Cienkim strumyczkiem wlewamy gorącą żelatynę, miksujemy (jeśli trzeba, można dosłodzić cukrem pudrem), mieszamy z wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Biszkopt rozwijamy z folii, usuwamy papier, smarujemy tężejącą masą, znowu zwijamy w rulon, zawijamy w folię aluminiową, schładzamy.
Robimy polewę: czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy śmietankę, podgrzewamy, mieszając. Roladę rozwijamy z folii, oblewamy gorącą polewą i posypujemy płatkami migdałowymi. Kroimy po ostudzeniu.
Duo Talerze PORTO 50516 | Nuova R2S KOMPLET: TALERZE ... | Veroni Porcelana i Ceramika... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 szklanka miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 szklanki cukru pudru
2 1/2 szklanki mąki
szczypta soli do smaku
Na blasze rozsypujemy płatki migdałowe, prażymy 5-6 minut w 180°C, studzimy, drobno mielemy. Obniżamy temperaturę piekarnika do 160°C. Masło ucieramy na pianę, stopniowo dodając ekstrakt waniliowy i szklankę cukru pudru. Mieszamy mąkę z solą i migdałami, dodajemy po łyżce do masy maślanej, miksując na niskich obrotach. Z ciasta lepimy kulki (2 cm średnicy), układamy je na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy 12-15 minut. Wyjmujemy, zostawiamy 2 minuty na blasze, potem studzimy kilka minut na kratce. Obtaczamy w reszcie cukru pudru.
ELECTROLUX Blacha do piecze... | Kaiser La Forme Plus Blacha... | SNB Blacha do pieczenia CIA... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |