na formę o średnicy 24 cm
Ciasto:
250 g mąki krupczatki
70-80 g cukru pudru
szczypta soli
125 g zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
1 żółtko
2 łyżki lodowatej wody
Karmelizowane pomarańcze:
150 g cukru pudru
1 pomarańcza, pokrojona w cienkie plastry
Wypełnienie:
240 g ricotty
200 g mascarpone
100 g cukru pudru
3 jajka
starta skórka i sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
300 ml śmietanki kremówki
Przygotowujemy ciasto: mąkę, cukier, sól i masło miksujemy w malakserze, aż mieszanina będzie miała konsystencję bułki tartej. Dodajemy żółtko, miksujemy, wlewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Karmelizujemy pomarańcze: cukier puder mieszamy ze 160 ml wody i podgrzewamy na dużej patelni na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8-10 minut, aż karmel będzie miał złoty kolor. Wówczas wkładamy na patelnię plastry pomarańczy i gotujemy 2-3 minuty, aż dobrze pokryją się karmelem. Przekładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i studzimy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 3 mm i średnicy 26 cm (powinien być nieco większy niż forma). Wylepiamy plackiem formę na tartę, kształtujemy brzegi, odkrawamy nadmiar ciasta. Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut. Wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą albo specjalnymi kulkami ceramicznymi. Pieczemy 8 minut w 180°C, ściągamy papier wraz z obciążeniami pieczemy spód jeszcze 3-5 minut, aż ciasto się zezłoci. Lekko studzimy.
Robimy krem: miksujemy ricottę, mascarpone, cukier, jajka oraz skórkę i sok z pomarańczy. Przekładamy krem na wystudzony kruchy spód i zapiekamy 30 minut.Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dekorujemy nią tartę, układamy plastry pomarańczy w karmelu.
AMBITION FORMA NA TARTE 26 ... | Kuchenprofi - Forma do Tart... | Sagaform Season SF-5015821 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Ciasto:
1 torebka (7 g) drożdży instant
skórka otarta z 1 pomarańczy
180 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła + masło do posmarowania miski
500 g mąki
Nadzienie:
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Lukier:
120 g cukru pudru
2 łyżki soku pomarańczowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Robimy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 125ml ciepłej wody, odstawiamy na chwilę, dodajemy skórkę i lekko podgrzany sok z pomarańczy, cukier, sól, jajko, masło i połowę mąki. Mieszamy składniki, dodajemy resztę mąki i zagniatamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej masłem miski, przykrywamy przezroczystą folią do żywności lub ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
Przekładamy ciasto na stolnicę wyłożoną pergaminem i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35 x 20 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Zwijamy w roladę od dłuższego boku, kroimy na 16 plastrów. Ślimaczki układamy na wyściełanej pergaminem blasze, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną - około godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przykrywamy ciastka folią aluminiową, pieczemy 15-30 minut, studzimy.
Robimy lukier, ucierając wszystkie jego składniki. Smarujemy lub skrapiamy lukrem ostudzone bułeczki.
Curver Miska kuchenna GRAND... | Curver Miska kuchenna kompl... | Garneczki Miska WYSOKA 75122 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
olej roślinny do posmarowania formy
100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
180 g mąki pszennej typ 480
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
120 g cukru trzcinowego
2 pomarańcze
75 ml oleju z pestek dyni
80 g jogurtu naturalnego + 100 g do podania
100 g daktyli bez pestek
280 g drobno startych marchewek
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, natłuszczamy keksówkę. Przesiewamy oba rodzaje mąki z proszkiem, solą i cynamonem. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, miksujemy ze skórką otartą z 1 pomarańczy oraz 50 ml soku, następnie z olejem z pestek dyni i jogurtem. Daktyle bardzo drobno siekamy lub miksujemy w malakserze. Łączymy z marchewką, a potem z mieszanką suchych składników. Dodajemy masę jajeczną i dokładnie mieszamy.
Wlewamy do foremki i pieczemy 60-80 minut, aż brzegi ciasta zaczną odchodzić od boków formy. Chlebek będzie dość wilgotny, ale wykałaczka wbita w ciasto nie powinna po wyciągnięciu być oblepiona ciastem. Z drugiej pomarańczy ocieramy skórkę, potem obieramy ją i wykrawamy z niej fileciki. Skórkę mieszamy z jogurtem. Ostudzony chlebek kroimy na grube kromki, podajemy z kleksem jogurtu i cząstkami pomarańczy.
Warto wiedzieć!
Obierając owoce cytrusowe, lepiej nie usuwać zupełnie białej skórki, tzw. albedo. To właśnie w niej znajduje się znaczna ilość witaminy C oraz pektyn, które wspomagają oczyszczanie organizmu oraz zmniejszają szybkość wchłaniania glukozy.
Sok z cytrusów dobrze zastępuje ocet dodawany do dressingów. Można też z niego przygotować domową lemoniadę.
Eta 31509 | REDMOND RMB-M1907-E | Zelmer ZBM0900W WH |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |