Ciasta i ciasteczka z pomarańczami

Połóż je na stole - od razu zrobi się weselej. A potem obierz, podziel na ćwiartki, wyciśnij z nich pyszny sok albo dodaj do ciasta lub ciasteczek.
Tarta z kremem pomarańczowym i karmelizowanymi pomarańczami Tarta z kremem pomarańczowym i karmelizowanymi pomarańczami MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Tarta z kremem pomarańczowym i karmelizowanymi pomarańczami

na formę o średnicy 24 cm

Ciasto:
250 g mąki krupczatki
70-80 g cukru pudru
szczypta soli
125 g zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
1 żółtko
2 łyżki lodowatej wody

Karmelizowane pomarańcze:
150 g cukru pudru
1 pomarańcza, pokrojona w cienkie plastry

Wypełnienie:
240 g ricotty
200 g mascarpone
100 g cukru pudru
3 jajka
starta skórka i sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
300 ml śmietanki kremówki


Przygotowujemy ciasto: mąkę, cukier, sól i masło miksujemy w malakserze, aż mieszanina będzie miała konsystencję bułki tartej. Dodajemy żółtko, miksujemy, wlewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Karmelizujemy pomarańcze: cukier puder mieszamy ze 160 ml wody i podgrzewamy na dużej patelni na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8-10 minut, aż karmel będzie miał złoty kolor. Wówczas wkładamy na patelnię plastry pomarańczy i gotujemy 2-3 minuty, aż dobrze pokryją się karmelem. Przekładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i studzimy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 3 mm i średnicy 26 cm (powinien być nieco większy niż forma). Wylepiamy plackiem formę na tartę, kształtujemy brzegi, odkrawamy nadmiar ciasta. Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut. Wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą albo specjalnymi kulkami ceramicznymi. Pieczemy 8 minut w 180°C, ściągamy papier wraz z obciążeniami pieczemy spód jeszcze 3-5 minut, aż ciasto się zezłoci. Lekko studzimy.
Robimy krem: miksujemy ricottę, mascarpone, cukier, jajka oraz skórkę i sok z pomarańczy. Przekładamy krem na wystudzony kruchy spód i zapiekamy 30 minut.Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dekorujemy nią tartę, układamy plastry pomarańczy w karmelu.

Zdjęcie AMBITION FORMA NA TARTE 26 CM 74825 Zdjęcie Kuchenprofi - Forma do Tarty 28 cm - Zielona Zdjęcie Sagaform Season SF-5015821
AMBITION FORMA NA TARTE 26 ... Kuchenprofi - Forma do Tart... Sagaform Season SF-5015821
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Ślimaczki pomarańczowe Ślimaczki pomarańczowe MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Ślimaczki pomarańczowe

Ciasto:
1 torebka (7 g) drożdży instant
skórka otarta z 1 pomarańczy
180 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła + masło do posmarowania miski
500 g mąki

Nadzienie:
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu

Lukier:
120 g cukru pudru
2 łyżki soku pomarańczowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Robimy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 125ml ciepłej wody, odstawiamy na chwilę, dodajemy skórkę i lekko podgrzany sok z pomarańczy, cukier, sól, jajko, masło i połowę mąki. Mieszamy składniki, dodajemy resztę mąki i zagniatamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej masłem miski, przykrywamy przezroczystą folią do żywności lub ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
Przekładamy ciasto na stolnicę wyłożoną pergaminem i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35 x 20 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Zwijamy w roladę od dłuższego boku, kroimy na 16 plastrów. Ślimaczki układamy na wyściełanej pergaminem blasze, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną - około godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przykrywamy ciastka folią aluminiową, pieczemy 15-30 minut, studzimy.
Robimy lukier, ucierając wszystkie jego składniki. Smarujemy lub skrapiamy lukrem ostudzone bułeczki.

Zdjęcie Curver Miska kuchenna GRAND CHEF 1,8L 00549 Zdjęcie Curver Miska kuchenna komplet 3szt 3411 Zdjęcie Garneczki Miska WYSOKA 75122
Curver Miska kuchenna GRAND... Curver Miska kuchenna kompl... Garneczki Miska WYSOKA 75122
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Chlebek marchewkowo-pomarańczowo-daktylowy Chlebek marchewkowo-pomarańczowo-daktylowy MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Chlebek marchewkowo-pomarańczowo-daktylowy

olej roślinny do posmarowania formy
100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
180 g mąki pszennej typ 480
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
120 g cukru trzcinowego
2 pomarańcze
75 ml oleju z pestek dyni
80 g jogurtu naturalnego + 100 g do podania
100 g daktyli bez pestek
280 g drobno startych marchewek


Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, natłuszczamy keksówkę. Przesiewamy oba rodzaje mąki z proszkiem, solą i cynamonem. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, miksujemy ze skórką otartą z 1 pomarańczy oraz 50 ml soku, następnie z olejem z pestek dyni i jogurtem. Daktyle bardzo drobno siekamy lub miksujemy w malakserze. Łączymy z marchewką, a potem z mieszanką suchych składników. Dodajemy masę jajeczną i dokładnie mieszamy.
Wlewamy do foremki i pieczemy 60-80 minut, aż brzegi ciasta zaczną odchodzić od boków formy. Chlebek będzie dość wilgotny, ale wykałaczka wbita w ciasto nie powinna po wyciągnięciu być oblepiona ciastem. Z drugiej pomarańczy ocieramy skórkę, potem obieramy ją i wykrawamy z niej fileciki. Skórkę mieszamy z jogurtem. Ostudzony chlebek kroimy na grube kromki, podajemy z kleksem jogurtu i cząstkami pomarańczy.



Warto wiedzieć!
Obierając owoce cytrusowe, lepiej nie usuwać zupełnie białej skórki, tzw. albedo. To właśnie w niej znajduje się znaczna ilość witaminy C oraz pektyn, które wspomagają oczyszczanie organizmu oraz zmniejszają szybkość wchłaniania glukozy.

Sok z cytrusów dobrze zastępuje ocet dodawany do dressingów. Można też z niego przygotować domową lemoniadę.

Zdjęcie Eta 31509 Zdjęcie REDMOND RMB-M1907-E Zdjęcie Zelmer ZBM0900W WH
Eta 31509 REDMOND RMB-M1907-E Zelmer ZBM0900W WH
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.