1/2 kg miodu
400 g cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
Przyprawy:
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonego anyżu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Miód, cukier i masło podgrzewamy prawie do zagotowania. Studzimy. Stopniowo, wyrabiając ręką, dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy. Gdy ciasto uzyska zwartą konsystencję, formujemy z niego kulę i wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w chłodnym miejscu, by dojrzewało przez trzy, a nawet cztery tygodnie. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Dojrzałe ciasto dzielimy na trzy równe części, przekładamy je do keksówek wyścielonych pergaminem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 40-50 minut.
Jeśli chcecie dodać do ciasta posiekane bakalie, wrzućcie je razem z przyprawami.
Ostudzone pierniki można przełożyć powidłami albo kremem orzechowym.
Dojrzewające ciasto piernikowe ma konsystencję plasteliny; łatwo je rozwałkować na cienki placek i powycinać foremką małe pierniczki na choinkę (piecze się je 10 minut).
Zobacz także inne przepisy świąteczne:
Lekue Classic keksówka 1210... | Silit Keksówka zamykana 637... | Tadar Keksówka silikonowa Z... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
120 ml płynnego miodu
2 łyżki brązowego cukru
120 g mąki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego anyżu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki cytrusów
1 jajko
60 ml mleka
masło i mąka do formy
Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. W rondelku rozpuszczamy miód i cukier. Przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, sól i proszek do pieczenia, wymieszane z orzechami i skórką. Powoli miksujemy, dodając jajko roztrzepane z mlekiem. Dalej ubijając, cienką strużką wlewamy miód z cukrem. Keksówkę natłuszczamy masłem i oprószamy mąką, wlewamy masę i wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 50 minut.
BOTTI HM0101 | Ravanson MR-7010 SET Life | ZELMER Mix Robi 381.61SL |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
500 g suszonych śliwek
koniak do namoczenia
3-4 goździki
400 g mąki
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 szklanka płynnego miodu
1,5 łyżki masła
1 jajko
1/2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
100 g migdałów
50 g pistacji (niesolonych)
150 g cukru pudru
nieco soku z cytryny
Wkładamy śliwki do miski i zalewamy koniakiem. Koniaku powinno być dość dużo, tak aby wszystkie owoce były przykryte. Drobno tłuczemy goździki, posypujemy śliwki, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Mąkę przesiewamy, łączymy z połową łyżki przyprawy do piernika, kakao, cynamonem i gałką muszkatołową, wlewamy miód i stopione, przestudzone masło, wbijamy jajko, dodajemy proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy, wyrównujemy.
Osączamy i kroimy śliwki, dodajemy pokrojone migdały i pistacje. Wsypujemy resztę przyprawy do piernika, mieszamy. Przygotowaną masę rozsmarowujemy na cieście piernikowym, na tej warstwie rozkładamy resztę ciasta. Pieczemy 50 minut w temp. 170°C.
Przygotujemy lukier: cukier puder rozcieramy z taką ilością soku z cytryny, aby powstała gęsta masa. Lukrujemy ostudzony piernik.
Ceramika Tułowice Ceramiczn... | FLORINA PREMIUM Talerze des... | CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TA... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |