Śledź na cztery sposoby

Śledzie z czosnkiem i majerankiem
Składniki:
500 g filetów śledzi (z beczki lub w oleju)
3/4 szklanki suszonego majeranku
5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
olej
Śledzie z beczki namocz w mleku przez noc. Podziel filety na porcje (ok. 4 cm). Przygotuj dwie miseczki: z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz z majerankiem. Kawałki śledzia obtaczaj najpierw w czosnku a potem w majeranku i układaj ciasno w słoiku. Całość zalej olejem (możesz użyć tego z tacki a następnie uzupełnić zwykłym) tak, żeby ryba była całkowicie zakryta. Wstaw na kilka godzin do lodówki - najlepsze jednak będą po dwóch-trzech dniach od przygotowania.
Zobacz także inne przepisy świąteczne:
![]() |
![]() |
![]() |
Gefu CARA Pojemnik na kuche... | Świat AGD Garnki i patelnia... | Bigjigs Akcesoria kuchenne ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Śledzie z suszonymi śliwkami i migdałami
Składniki:
500 g filetów śledzi (z beczki lub w oleju)
200 g suszonych śliwek bez pestek
20 migdałów
cukier
sok z cytryny
pieprz
olej
Śliwki namocz w wodzie i rozgotuj na gęstą papkę. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Migdały zalej gorącą wodą, odczekaj chwilę i usuń skórkę. Pokrój w piórka i dodaj do przetartych śliwek. Sos dopraw cukrem i pieprzem, dodaj kilka łyżek oleju. Jeśli jest za mało kwaśny, dodaj sok z cytryny. Śledzie z beczki namocz w mleku przez noc. Podziel filety na porcje (ok. 4 cm). Układaj ciasno w słoiku, przekładając sosem śliwkowym. Wstaw do lodówki, najlepsze będą po dwóch-trzech dniach od przygotowania.

Śledzie w sosie musztardowo-koperkowym
Składniki:
250 g filetów śledzi (z beczki lub w oleju)
2-3 łyżki słodkiej musztardy (np. miodowej)
1 łyżeczka ostrej musztardy (np sarepska)
1-2 łyżki cukru
1-2 łyżki octu winnego
1/2 szklanki oleju
3 łyżki posiekanego koperku
Przygotuj sos: Połącz w misce musztardy, cukier i ocet winny. Następnie, nie przerywając mieszania, stopniowo dolewaj olej tak, aby powstała emulsja. Na koniec dodaj koperek. Śledzie z beczki namocz w mleku przez noc. Podziel filety na porcje (ok. 4 cm). Polej sosem tuż przed podaniem. Tak przygotowany sos musztardowy możesz wykorzystać do łososia (wędzonego albo marynowanego).

Śledzie z grzybami
Składniki:
500 g filetów śledziowych
suszone ugotowane grzyby (z wywaru na zupę grzybową)
2 cebule
2 łyżki oleju
świeżo zmielony pieprz
Ugotowane suszone grzyby pokrój w paseczki. Cebule obierz i pokrój w cieniutkie piórka. Filety śledziowe pokrój w dzwonka. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj grzyby, dopraw pieprzem i, mieszając duś kilka minut (możesz dodać kilka łyżek wywaru grzybowego). Następnie zdejmij z ognia i przestudź. W misce ułóż filety śledziowe, dodaj grzyby z cebulą i wymieszaj.