4 piersi kaczki
sól
pieprz
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki masła
Sos:
1 szklanka bulionu drobiowego
1 szklanka soku pomarańczowego
po 4 łyżki białego wytrawnego wina i cointreau
sól, biały pieprz (zmielony)
1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu
Nacinamy w kratkę skórę na kaczych piersiach, nacieramy mięso mieszanką soli, pieprzu i tymianku. Wkładamy je na patelnię i smażymy na maśle z obu stron, aż przyrumieni się z zewnątrz, a w środku będzie lekko różowe (5-7 minut). Owijamy w folię aluminiową, aby nie wystygło. Do tłuszczu na patelni dodajemy bulion, sok, wino i cointreau. Zagotowujemy sos na mocnym ogniu. Przecedzamy przez sitko, przyprawiamy solą oraz białym i zielonym pieprzem.
Rada: Piersi kaczki smażymy krótko. Mięso w środku powinno być różowe.
![]() |
![]() |
![]() |
Banquet Patelnia Gourmet 40... | KINGHoff Patelnia kh-3817 | Patelnia do ryb Fissler Spe... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały seler
1 mały por
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy
2 gałązki tymianku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
4 podudzia z kurczaka
1,5 l wody mineralnej
sok z 3 cytryn
sól, pieprz
2 jajka ugotowane na półtwardo
Obrane warzywa kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą. Wrzucamy tymianek, ziele angielskie, liść laurowy i kawałki kurczaka. Podsmażamy, aż mięso będzie złociste. Zalewamy wodą mineralną i gotujemy na małym ogniu 25 minut. Wywar przecedzamy i miksujemy na krem z warzywami, kawałkami kurczaka oddzielonymi od kości i sokiem cytrynowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z połówkami ugotowanego jajka.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender Clatronic SM 3577 | BLENDER HENDI | Blender Kenwood HB 851 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
2 jajka
1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
sól
4 łyżki oleju
tłuszcz do smażenia
Farsz:
2 awokado
2 łyżki soku z limonki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
3 cebulki dymki (pokrojonej)
2 łyżki oleju
2 pomidory
sól
tabasco do smaku
szczypiorek
Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiewamy, dodajemy jajka, wodę i sól. Miksujemy. Odstawiamy na 30 minut. Dodajemy olej i smażymy naleśniki. Miąższ awokado skrapiamy sokiem z limonki, solimy, rozgniatamy, posypujemy kolendrą. Podsmażamy dymkę. Pomidory kroimy w kostkę. Łączymy awokado, dymkę i pomidory. Doprawiamy solą i tabasco. Posypujemy szczypiorkiem. Naleśniki nadziewamy i zwijamy w ruloniki.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition MAGNAT Komplet noż... | Gerpol Komplet noży ELEGANCE | Gerpol Komplet noży SAKO |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Ciasto filo mrożone (11 płatów)
1 kg liści szpinaku (2 opakowania mrożonego)
1 sucha bułka bez skórki
100 ml mleka
8 jajek
80 g świeżo startego parmezanu
około 500 g ricotty
1-2 łyżeczki majeranku
50 g masła
sól, pieprz, olej
Bułkę moczymy w mleku. 2 jajka roztrzepujemy i mieszamy z parmezanem, odciśniętą bułką, ricottą i uduszonym szpinakiem i majerankiem. Przyprawiamy. Arkusz ciasta układamy w tortownicy o śr. 26 cm posmarowanej olejem, tak aby wystawał 1 cm. Smarujemy olejem. W ten sposób układamy pięć płatów ciasta jeden na drugim. Ciasto smarujemy nadzieniem (1/4 nadzienia odkładamy), wierzch skrapiamy olejem. Robimy w nadzieniu sześć wgłębień: do każdego wkładamy kawałek masła i wbijamy 1 jajko. Przyprawiamy i smarujemy resztą nadzienia. Pozostałych sześć arkuszy po kolei układamy na nadzieniu, smarując każdą warstwę olejem. Wystające brzegi ciasta zwijamy do wewnątrz. Smarujemy wierzchnią
warstwę ciasta olejem i nakłuwamy ją w kilkunastu miejscach, aby ułatwić parowanie. Pieczemy w 200°C ok. 75 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Tescoma Forma na tort i bab... | Regulowana forma na tort Ok... | Regulowana forma na tort Pr... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
4 garście dowolnej zielonej sałaty
1 garść kiełków (dowolnych)
2 małe cukinie
1 + 2 łyżki oliwy
12 jajek przepiórczych
1 żółtko jajka kurzego
1 cytryna (sok)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
20 czarnych oliwek (bez pestek)
sól, pieprz
Sałatę myjemy i osuszamy. Cukinie kroimy na 12 kawałków o grubości 2 cm, w każdym ostrym nożem robimy dołek. Rozkładamy je na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia i pieczemy 5 minut w temp. 200°C. Wyjmujemy i skrapiamy łyżką oliwy, a następnie wbijamy na każdy kawałek jedno jajko przepiórcze. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 7 minut. W tym czasie ukręcamy sos z żółtka, 2 łyżek oliwy i soku z cytryny (składniki możemy zmiksować).
Doprawiamy go solą i pieprzem. Na sałatę wymieszaną z kiełkami wykładamy tuńczyka i oliwki. Polewamy sałatę sosem i układamy na niej kawałki cukinii z jajeczkami.
![]() |
![]() |
![]() |
MPM Patelnia do jajek Smoot... | Tescoma Patelnia Presto (59... | de BUYER Patelnia do jajek ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 szklanka orzechów włoskich
po 1/2 łyżeczki soli i mielonego kuminu
po 1/4 łyżeczki kardamonu i pieprzu
3 łyżki cukru
500 g pokruszonego sera pleśniowego,
po 100 g miękkiego sera koziego i twarożku naturalnego
50 g miękkiego masła
3-4 posiekane dymki (ze szczypiorem)
2 łyżki brandy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Orzechy prażymy, posypujemy cukrem, karmelizujemy 3 minuty. Wkładamy do miski z solą, kuminem, kardamonem i pieprzem, przykrywamy i potrząsamy, aby przyprawy oblepiły orzechy. Następnie siekamy. Keksówkę wyściełamy folią, tak aby wystawała poza brzegi formy. Odkładamy 100 g sera pleśniowego, resztę miksujemy na gładką masę z serem kozim, twarożkiem i masłem. Dodajemy dymkę i brandy. Mieszamy natkę i szczypiorek. Na dnie formy rozsmarowujemy 1/3 masy serowej. Posypujemy połową pokruszonego sera pleśniowego, potem połową orzechów, na koniec łyżką mieszanki pietruszki i szczypiorku. Powtarzamy. Na wierzchu rozsmarowujemy masą serową. Wystającymi brzegami folii przykrywamy wierzch terriny, wstawiamy na noc do lodówki.
Gdy terrina zastygnie, wyjmujemy ją ostrożnie z formy i zdejmujemy folię.
![]() |
![]() |
![]() |
Bosch MUM58720 | CLATRONIC KM 3610 | ETA 002890070 FRESH |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
Wino, które dłuższy czas leżakowało, trzeba wybudzać stopniowo. Obchodzimy się z nim delikatnie ? staramy się nie potrząsać butelką, nie odwracać jej do góry dnem, ostrożnie odkorkowujemy.
Warto je za to przed podaniem napowietrzyć. Między innymi temu służy dekantacja. To idealny sposób na dotlenienie i rozbudzenie trunku po okresie leżakowania (dzięki dekantacji oddziela się również osad). Zawartość butelki przelewamy do szklanego naczynia - najlepiej karafki, która podkreśli uroczysty wygląd świątecznego stołu.
Do piersi kaczki w sosie pomarańczowo-pieprzowym proponuję włoskie wino z regionu Veneto (Wenecja Euganejska) ? Amarone della Valpolicella. To dojrzałe wino ma wyraźnie owocowy charakter oraz mocną strukturę.
Do zimnych przekąsek świątecznego menu polecam natomiast niemieckiego rieslinga w wersji kabinet trocken, o dużej kwasowości i aromacie cytrusowów.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma
![]() |
![]() |
![]() |
Royal Leerdam Novum Kielisz... | Arcoroc Kieliszek do wina V... | Glasmark Kieliszek do Wina ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |