500 g mąki
100 g masła
250 g migdałów + 2 garście do dekoracji
120 g cukru
4 ugotowane żółtka
1 surowe żółtko
1 słoik marmolady malinowej
Polewa malinowa:
250 g masła
250 g cukru pudru
3-4 łyżki śmietanki 22 %
3-4 łyżki soku malinowego
Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej masło, siekamy nożem. Migdały sparzamy, obiera my ze skórki, drobno siekamy. Dodajemy do mąki wraz z cukrem, przetartymi przez sitko ugotowanymi żółtkami i żółtkiem suro wym. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli składniki nie chcą się skleić, dodajemy odrobinę wody. Schładzamy przez 1 godz. Dzielimy je na 4 równe porcje i wałkując, formujemy równe, kwadratowe placki. Układamy je na natłuszczonej blasze. Pieczemy 30 minut w 160°C. Placki studzimy i przekładamy marmoladą malinową (z dwóch placków robimy jeden mazurek). Przygotowujemy polewę: masło ucieramy z cukrem, śmietanką i sokiem malinowym. Smarujemy mazurki polewą i ozdabiamy obranymi migdałami. Ciasto będzie najlepsze po dwóch dniach od przygotowania, kiedy skruszeje.
Bosch MUM 54920 | Kenwood KMX97 | Severin KM 3890 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
200 g masła
200 g migdałów
200 g cukru
6 jajek
200 g mąki
3-cm kawałek posiekanej laski wanilii
skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
masło do wysmarowania formy
Po 1/4 łyżeczki:
utłuczonych goździków
cynamonu
gałki muszkatołowej
Lukier:
1 pomarańcza
250 g cukru w kostkach
1/4 szklanki wody
Do dekoracji:
pestki słonecznika
kolorowe drażetki
kolorowe lukry w tubkach
Ucieramy masło, dodajemy zmielone migdały i cukier. Dodajemy po jednym jajku i podsypujemy mąką. Do utartej masy wsypujemy przyprawy i skórkę z cytrusów. Zagniatamy ciasto. Przekładamy je do 2 natłuszczonych prostokątnych foremek (17 x 24 cm). Pieczemy 30 minut w temp. 160°C. Robimy lukier. Sparzoną pomarańczę osuszamy.
Pocieramy kostkami cukru o pomarańczę. Cukier zalewamy wodą, gotujemy gęsty syrop, stale mieszając.
Zdejmujemy z ognia i ucieramy przez ok. 20 minut, rozprowadzając sokiem wyciśniętym z pomarańczy i przecedzonym przez sitko. Przestudzone mazurki smarujemy lukrem i dekorujemy, koniecznie z pomocą dzieci.
AMBITION TALERZ DESEROWY 20... | DUO KWADRATY 5907666510957 | Duo Talerz deserowy WIEDEŃ ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
120 g miękkiego masła
150 g cukru
laska wanilii (lub ekstrakt z wanilii)
skórka otarta z cytryny
2 jajka
200 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
odrobina masła i mąki do formy
cukier puder do posypania (lub lukier do polania)
Masło ucieramy z cukrem, skórką cytrynową i wanilią (lub ekstraktem z wanilii) na białą, puszystą masę. Dodajemy jajka, ucierając mikserem na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy partiami przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą, dodajemy jogurt oraz sok z cytryny i krótko miksujemy.
Niedużą formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok. godziny (babka jest gotowe, gdy wbita w nią wykałaczka jest sucha). Formę odstawiamy na kratkę na 10-15 minut, by ciasto przestygło. Po wyjęciu z formy babkę możemy oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem (5 łyżek cukru pudru zalewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy kilka kropli soku z cytryny i dokładnie mieszamy).
Kaiser Home Forma na babkę ... | Lekue Crystal Silicone Form... | TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZK... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
4 jajka
awokado (obrane i pokrojone w kostkę)
pół ząbka czosnku
4 łyżki tartego twardego ostrego sera
1/3 szklanki listków świeżego lubczyku
garść świeżego szpinaku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
Jajka myjemy i gotujemy na twardo (4-5 minut, najlepiej w wodzie z dodatkiem łyżeczki octu). Wyjmujemy, zalewamy zimną wodą i tłuczemy skorupki (jeśli zostawimy jajka na kilka minut w zimnej wodzie, będzie je łatwiej obrać). Obieramy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka, wkładamy do miseczki, dodajemy awokado, czosnek, tarty ser, lubczyk oraz umyty i osączony szpinak. Miksujemy na gładki mus. Doprawiamy solą i pieprzem. Musem wypełniamy wgłębienia po żółtkach. Dekorujemy wiórkami żółtego sera i listkami lubczyku.
Florentyna talerz do jajek ... | Gadget Master Kwadratowe ja... | Westmark 10202260 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |