1 kg białej kiełbasy
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
1/3 szklanki sosu sojowego
pieprz
Cebule siekamy, czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą i sosem sojowym, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy z zalewy następnego dnia i pieczemy przez 1,5 godziny w średnio nagrzanym piekarniku (170°C).
Florina Blacha do pieczenia... | Inmet Blacha do pieczenia B... | Snb forma blacha do pieczen... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 kg białej kiełbasy
3-4 kwaśne jabłka
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
cynamon
5-6 ząbków czosnku
majeranek
Kiełbasę układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i nakłuwamy widelcem, by nie popękała. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180-200°C ok. 20 minut (kiełbasa powinna się zrumienić). Można też w pierwszym etapie pieczenia przykryć naczynie folią aluminiową, a po jej zdjęciu piec kiełbasę, dopóki nie uzyska ładnej rumianej skórki. Jabłka obiera my, kroimy w plasterki i dusimy na maśle na niewielkim ogniu. Posypujemy cukrem i cynamonem.
Można je podlać małą ilością wody. Podduszone jabłka układamy na kiełbasie. Posypujemy czosnkiem pokrojonym w plasterki i obficie majerankiem.
Ambition Deska do Krojenia ... | Kassel Deska do Krojenia 93601 | Zwilling Deska do krojenia ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
8 kawałków białej kiełbasy
olej do smarowania rusztu
Glazura:
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
sok z 1 małej cytryny
2 drobno posiekane ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony pieprz
Z miodu, musztardy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy glazurę. Kiełbaski wkładamy do wrzącej wody, gotujemy 3 minuty, następnie osączamy i osuszamy. Każdą kiełbaskę smarujemy przygotowaną glazurą i pieczemy na naoliwionym ruszcie przez 8-10 minut, kilkakrotnie obracając.
Broil King Wok żeliwny | HENDI BRYTFANNA ŻELIWNA 626... | Konighoffer Patelnia Grillo... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |