Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
4 żółtka
50 g cukru
cukier waniliowy
Masa:
3 białka
3 żółtka
100 g cukru
60 g mąki
300 g suszonej żurawiny
Mąkę siekamy z zimnym masłem, mieszamy z żółtkami utartymi z cukrem i cukrem waniliowym, szybko zagniatamy ciasto. Następnie owijamy je folią i chłodzimy w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i lekko podpiekamy w gorącym (200°C) piekarniku. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Łączymy z nią na przemian żółtka ubite z cukrem i mąkę. Na końcu mieszamy masę z żurawiną i przekładamy na upieczony kruchy blat. Pieczemy w 160°C około 40 minut. Upieczony mazurek dekorujemy migdałami.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition 99195 | Forma do pieczenia COEUR |
Kaiser forma do pieczenia |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Spód:
250 g mąki
120 g masła
120 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Masa marcepanowa:
200 g gotowej surowej masy marcepanowej
2 białka
Masa czekoladowa:
300 g kremówki
300 g gorzkiej czekolady
50 g miodu
50 g masła
Zimne masło siekamy z mąką, mieszamy z żółtkami, cukrem, solą i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i na 30 minut wkładamy do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na placek grubości 5 mm. Wycinamy 2 lub 3 krążki albo kwadraty, układamy je na wyścielonej pergaminem blasze i pieczemy 20 minut w 180°C. Masę marcepanową zagniatamy z białkami. Gdy placki się upieką i przestygną, dekorujemy ich brzegi masą marcepanową, tworząc z niej rancik, i zapiekamy (też w 180°C) na złoty kolor. Kremówkę gotujemy z miodem, zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i pokruszoną czekoladę, mieszamy, aż składniki się połączą (możemy to zrobić nad parą). Następnie rozsmarowujemy gęstą masę czekoladową na wystudzonych plackach, uważają, by nie wypłynęła poza rant z masy marcepanowej. Odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe mazurki dekorujemy, np. orzechami, owocami kandyzowanymi lub bakaliami.
![]() |
![]() |
![]() |
Bosch MFQ 3010 | RUSSELL HOBBS |
Zelmer 481.6 Ecru |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Spód:
2 szklanki mąki
200 g masła
2 żółtka
100 g cukru
łyżka araku
Wierzch:
800 g cukru pudru
2 cytryny
4 pomarańcze
plasterki pomarańczy usmażone w syropie (do dekoracji)
Z mąki, masła, zwykłego cukru, żółtek i araku jak najszybciej zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy je na 2-3 placki grubości 0,5 cm, układamy je w wyścielonych pergaminem do pieczenia blachach, nakłuwamy widelcem, wsuwamy do gorącego (200°C) piekarnika i pieczemy 15 minut. Cytrusy szorujemy, przelewamy wrzątkiem, a następnie ścieramy na tarce. Wsypujemy cukier puder i ucieramy, po czym przekładamy do rondla i, mieszając, podgrzewamy ok. 30 minut, aby masa dobrze odparowała i zgęstniała. Upieczone placki wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na pergaminie na blat kuchenny. Na każdym placku rozsmarowujemy część (1/2 lub 1/3 ? w zależności od liczby placków) masy pomarańczowej, zostawiając wzdłuż brzegów wąskie marginesy ciasta. Dekorujemy plasterkami pomarańczy.
![]() |
![]() |
![]() |
Berghoff - Tarka Pyramid | Leifheit 23206 Tarka Signature | Wielozadaniowa Tarka |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
350 g miękkiego masła
120 g cukru pudru
120 g migdałów w płatkach
skórka otarta z 1 cytryny
370 g mąki pszennej
4 ugotowane żółtka
1 surowe żółtko
szczypta soli
do przybrania:
wiśnie z konfitury
lukier:
cukier puder
sok z 1/2 cytryny
Masło utrzyj, tak aby miało kremową konsystencję, dodaj cukier puder, płatki migdałowe, skórkę otartą z cytryny, mąkę, przetarte przez sitko ugotowane żółtka, surowe żółtko i szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki do pieczenia. Zamiast wałkować ciasto, możesz pokroić je na plastry o grubości około 0,5 cm i tymi plastrami wylepić dno blaszki. Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój w plasterki, a potem każdy plasterek w paski. Z tych pasków ułóż na mazurku kratkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 35-40 minut - sprawdzaj, czy za mocno się nie rumieni - powinien być jasnozłoty. Kiedy mazurek ostygnie, w każdą kratkę włóż dobrze odsączone wiśnie z konfitury i polej lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.
![]() |
![]() |
![]() |
Gefu Piatto Wałek | Kaiser Kaiserflex Red Wałek do ciasta |
Lekue Wałek do ciasta |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |