500 g tłustego, niekwaśnego białego sera
6 żółtek jaj ugotowanych na twardo
300 g cukru pudru
250 g masła
garść migdałów
laska wanilii
3 łyżki wiśni z konfitury
Ser z żółtkami dwukrotnie mielemy w maszynce. Cukier z masłem ucieramy do białości, stopniowo dodajemy po łyżeczce zmielony ser i ucieramy, dopóki masa nie stanie się idealnie gładka. Dodajemy sparzone, obrane i drobno posiekane migdały oraz drobno pokrojoną wanilię. Dokładnie utartą paschę wykładamy na sito wyłożone lnianą ściereczką i odstawiamy na kilka godzin, by obciekła. Następnie wkładamy do formy, obciążamy okrągłą deseczką lub talerzykiem (o mniejszej średnicy niż rant formy), na to stawiamy jeszcze jakiś ciężki przedmiot i zostawiamy na noc w lodówce. Przed podaniem paschę dekorujemy wiśniami z konfitury.
150 g gorzkiej czekolady
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
1 kg tłustego mielonego sera
kieliszek brandy
8 żółtek ugotowanych na twardo
1 i 1/2 kostki masła
2 i 1/2 szklanki cukru pudru,
3 łyżki kakao
Czekoladę ścieramy na tarce. Orzechy siekamy. Rodzynki namaczamy w brandy. Ser i żółtka mielemy. Kostkę miękkiego masła ucieramy z 2 szklankami cukru pudru. Dodajemy po łyżce ser z żółtkami. Dwie łyżki masy serowej odkładamy, do pozostałej wsypujemy czekoladę, orzechy oraz osączone rodzynki (brandy zachowujemy do polewy). Masę serową nakładamy do wyłożonej gazą wysokiej formy z dziurką (można wykorzystać kubełek po lodach, w dnie wyciąć otwór). Przykrywamy talerzykiem, obciążamy. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pozostałe masło rozpuszczamy. Mieszamy z odłożoną masą serową, resztą cukru pudru, kakao i brandy. Paschę wyjmujemy na talerz, ozdabiamy polewą.
250 g bakalii
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
laska wanilii
szklankę śmietany 36%
200 g drobnego cukru
250 g masła
5-6 żółtek
Migdały i orzechy zalewamy wrzątkiem. Osączamy, obieramy ze skórek. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Mielemy ser. Odcedzamy rodzynki, odkładamy trochę do dekoracji. Orzechy i migdały drobno kroimy. Wyjmujemy miąższ z laski wanilii, morele i skórkę pomarańczową kroimy w paseczki. Ucieramy żółtka z cukrem, stopniowo dolewamy kremówkę, dodajemy miąższ wanilii, stawiamy naczynie na małym ogniu i, mieszając, podgrzewamy do ok. 85°C. Gdy masa przestygnie, ucieramy ją z masłem i twarogiem. Wsypujemy rodzynki i posiekane bakalie. Masę serową przekładamy na lnianą ściereczkę, którą mocujemy na misce. Obciążamy i zostawiamy na 10-12 godzin, aby obciekła. Gotową paschę dekorujemy bakaliami.
400 g miękkiego twarogu
150 g cukru
2 jajka
2 garści bakalii: suszonych moreli, żurawin i śliwek oraz daktyli, migdałów i orzechów: makadamia i nerkowców
1 łyżeczka esencji waniliowej
skórka otarta z 1 pomarańczy (umytej i sparzonej)
do posypania biała i ciemna czekolada
Twaróg ucieramy z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodajemy posiekane bakalie oraz esencję waniliową i skórkę. Przekładamy masę twarogową do miseczek i wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę. Posypujemy startą czekoladą.
Rada: Wiórki czekoladowe możecie zrobić, ścierając nożem tabliczkę czekolady po całej długości. Wyjdą takie fajne, zakręcone, cieniutkie rurki, które będą ozdobą każdego deseru.
Przepis: Tomek Woźniak