Wykwintne dania mięsne

W czasie wielkanocnej uczty wszystkie potrawy muszą się godnie prezentować. Mięso także. Spójrzcie, jak pięknie można je podać.
Rolada wołowa Rolada wołowa Fot. Łukasz Kozyra

Rolada wołowa

3-4 cebule
1,20 kg wołowiny zrazowej
150 g słoniny pokrojonej na szerokie cienkie plastry
1-2 czerstwe kajzerki
180 g sklarowanego masła
2 szklanki rosołu
łyżka wytrawnego czerwonego wina
świeżo utłuczony lub zmielony pieprz
sól


Cebule w łupinkach podpiekamy w gorącym (200°C) piekarniku. Mięso rozbijamy, formując cienki, szeroki, prostokątny płat. Następnie lekko je solimy i oprószamy pieprzem, przykrywamy jedną warstwą cienko pokrojonych plastrów słoniny i odstawiamy na bok. Ścieramy bułkę na tarce o najdrobniejszych oczkach, ucieramy z połową masła i z wystudzonymi, obranymi i pokrojonymi cebulami, doprawiamy pieprzem i solą. Rozsmarowujemy farsz na mięsie, zwijamy jak roladę i obwiązujemy bawełnianą nicią. Roladę obsmażamy na pozostałym maśle ze wszystkich stron na rumiano, podlewamy rosołem i łyżką wina. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Wystudzoną roladę kroimy na plastry. Podajemy z chrzanem i borówkami.

Zdjęcie Kinghoff Brytfanna 5,5 L KH-3849 Zdjęcie Kinghoff Brytfanna 5,8l Zdjęcie WMF Brytfanka 17/4002/6040
Kinghoff Brytfanna 5,5 L KH... Kinghoff Brytfanna 5,8l WMF Brytfanka 17/4002/6040
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Szynka w winie Szynka w winie Fot. Łukasz Kozyra

Szynka w winie

1 i 1/5 kg surowej szynki wieprzowej bez kości ze skórą
porcja włoszczyzny (bez kapusty)
1-1,5 szklanki wina malaga
sól


Mięso myjemy, rozbijamy, wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą tak, by było całkowicie przykryte, i na 4 godziny przenosimy w chłodne miejsce. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy oczyszczoną włoszczyznę, zalewamy zimną, lekko posoloną wodą i gotujemy 2-3 godziny na malutkim ogniu. Po 2 godzinach gotowania sprawdzamy, czy szynka jest już miękka, i ewentualnie dolewamy wody, żeby mięso ciągle było przykryte. Na 20-30 minut przed końcem gotowania wlewamy do garnka z mięsem malagę, zagotowujemy, ustawiamy jak najmniejszy ogień i dogotowujemy szynkę pod przykryciem. Miękkie mięso wyjmujemy z garnka, usuwamy skórę, kroimy na plastry równej grubości i układamy na półmisku. Podajemy z zielonym groszkiem, chrzanem i ewentualnie z ziemniakami.

Zdjęcie AMBITION KOMPLET NOŻY PURE LINE Z OSTRZAŁKĄ 20358 Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem
AMBITION KOMPLET NOŻY PURE ... Gerpol Komplet noży SAKO Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Wyborne zrazy siekane Wyborne zrazy siekane Fot. Łukasz Kozyra

Wyborne zrazy siekane

2 cebule
2 suszone grzybki
800 g wołowiny z tłuszczem (pierwszej krzyżowej)
kajzerka
2 żółtka lub całe jajko
pieprz
sól
120 g słoniny
mąka do panierowania
2 łyżki rosołu
łyżka kwaśnej śmietany


Jedną cebulę pieczemy w piekarniku, grzyby moczymy godzinę w małej ilości wody. Mięso z tłuszczem drobno siekamy, dodajemy wcześniej namoczoną i odsączoną bułkę, upieczoną i roztartą cebulę, żółtka lub całe jajko, mieszamy i doprawiamy masę solą i pieprzem. Formujemy podłużne zrazy. Słoninę drobno siekamy, smażymy w płaskim rondlu. Wkładamy oprószone mąką zraziki. Rumienimy je ze wszystkich stron. Wlewamy rosół, dokładamy posiekane grzyby i całą obraną cebulę. Przykrywamy i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Następnie usuwamy cebulę, a do rondla wlewamy śmietanę. Dusimy kolejne 15 minut (sos powinien nieco ściemnieć).

Zdjęcie Ambition Patelnia Głęboka Taurus 28cm Zdjęcie Pentolpress Patelnia Głęboka 28cm Zdjęcie Valdinox Patelnia Głęboka z Pokrywą Szklaną 28cm
Ambition Patelnia Głęboka T... Pentolpress Patelnia Głębok... Valdinox Patelnia Głęboka z...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Zwijana pieczeń cielęca Zwijana pieczeń cielęca Fot. Łukasz Kozyra

Zwijana pieczeń cielęca

1,5 kg cielęciny bez kości (np. z mostka)
sól
szczypta gałki muszkatołowej
sok z małej cytryny
150 g słoniny w cieniutkich plastrach
1-2 łyżki octu winnego
3 łyżki sklarowanego masła
łyżka śmietany


Mięso delikatnie rozbijamy, formując prostokątny płat. Z obu stron nacieramy solą i gałką muszkatołową, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, przykrywamy plasterkami słoniny i ciasno zwijamy, zaczynając od dłuższego brzegu. Obwiązujemy bawełnianym sznurkiem. Wkładamy do podłużnej salaterki, skrapiamy octem winnym, przykrywamy pergaminem i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni, by mięso skruszało. Następnie pieczemy ok. 75 minut na rożnie lub na ruszcie rozgrzanego do 180°C piekarnika (pod mięsem ustawiamy naczynie, do którego będzie ściekał sos). W czasie pieczenia często polewamy roladę sklarowanym masłem, a na końcu smarujemy łyżką śmietany. Gotową pieczeń kroimy na plastry.

Zdjęcie GORENJE BO 73 ORAW Zdjęcie Miele DG 6100 Zdjęcie Teka HR 750
GORENJE BO 73 ORAW Miele DG 6100 Teka HR 750
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Kaczka z jabłkami Kaczka z jabłkami Fot. Łukasz Kozyra

Kaczka z jabłkami

tusza kaczki
porcja włoszczyzny bez kapusty
3 duże kwaśne jabłka
2 duże białe cebule
3/4 łyżki masła
3/4 łyżki mąki
cukier
sól


Sprawioną kaczkę myjemy, kroimy na 4 porcje. Włoszczyznę myjemy, drobno siekamy, wkładamy do rondla z gotującą się posoloną wodą, zagotowujemy. Wkładamy kaczkę i gotujemy na małym ogniu ok. 80 minut. Ugotowane mięso przekładamy do miski, przykrywamy i trzymamy w cieple. Wywar odcedzamy do innego naczynia. Jabłka kroimy, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy, siekamy i wraz z jabłkami zalewamy w rondelku częścią wywaru, przykrywamy i dusimy, aż się rozgotują. W rondlu, w którym gotowała się kaczka, robimy zasmażkę (mąkę rumienimy na maśle i rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnego wywaru), dodajemy przetarte przez sito jabłka z cebulą. Przecieramy sos przez sitko i, jeśli będzie za kwaśny, doprawiamy cukrem, a jeśli za gęsty ? rozcieńczamy wywarem. Sos zagotowujemy i polewamy nim kaczkę.

Zdjęcie FISKARS Nożyce do drobiu 25 cm FF 859975 Zdjęcie Kinghoff Nożyce do Drobiu Stalowe Zielone 24cm Zdjęcie Wusthof Nożyce do drobiu 5511
FISKARS Nożyce do drobiu 25... Kinghoff Nożyce do Drobiu S... Wusthof Nożyce do drobiu 5511
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.