łyżka cukru
2 cebule
2 łyżki masła
łyżka mąki
500 ml piwa
sok z cytryny
sól i pieprz
800 g surowej białej kiełbasy
Cukier karmelizujemy na suchej patelni, dodajemy 200 ml wody i gotujemy, aż płyn zgęstnieje. Cebule obieramy, drobno siekamy i smażymy na maśle, dodajemy mąkę, piwo i 500 ml wody oraz karmel i sok z cytryny. Wkładamy kawałki kiełbasy i gotujemy 30 minut.
Rada: Jeśli wolicie kiełbasę z patelni, możecie ją obsmażyć, a sosem polać dopiero na talerzu.
Buffalo Pozioma nadziewarka... | Nacinarka elektryczna do ki... | Royal Catering Napełniacz d... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 główki czosnku, obrane i podzielone na cząstki
łyżeczka suszonego tymianku
liść laurowy
850 ml lekkiego bulionu z kurczaka
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
3 gałązki tymianku
8 kromek bagietki
150 g drobno startego sera gruyčre
łyżka octu
4 jajka
Czosnek, suszony tymianek i liść laurowy wkładamy do garnka, dodajemy bulion, oliwę, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Przecedzamy przez sitko do garnka, a czosnek przecieramy. Następnie dodajemy listki tymianku, ewentualnie doprawiamy. Przygotowujemy grzanki w piekarniku lub na patelni, pod koniec pieczenia posypujemy je tartym serem. Zagotowujemy duży garnek wody, dodajemy łyżkę octu, zmniejszamy ogień, tak aby woda delikatnie bulgotała. Wbijamy po jednym jajku.
Gdy wypłyną na powierzchnie, gotujemy około 4 minut. Na talerzu układamy po dwie grzanki posypane serem, na grzankach kładziemy ugotowane jajko i zalewamy porcją zupy.
KAROLINA TRENDY Serwis, zes... | Świat AGD Serwis obiadowy i... | THK Porcelanowy serwis obia... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Kruche ciasto:
200 g mąki
szczypta soli
100 g masła
jajko
2-3 łyżki wody
Nadzienie:
100 g rukoli
3 jajka
100 ml gęstej śmietany
gałka muszkatołowa
150 g sera koziego w roladce, pokrojonego w plasterki 1,5-cm
Masło siekamy z mąką, tak by powstała kruszonka, dodajemy sól, wodę i jajko. Wyrabiamy szybko ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15-20 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy. Dodajemy posiekaną rukolę. Na podpieczone spody kładziemy po plasterku koziego sera i zalewamy masą jajeczną z rukolą.
Pieczemy około 30 minut w 180°C.
Rada: Dzięki rukoli i serkowi koziemu tartaletki mają wyrazisty smak. Przyrządzając farsz, pamiętajmy o tym, aby z rukoli usunąć twarde łodyżki, a listki porwać na drobniejsze kawałki.
Lekue Foremka na mini tarta... | Lekue forma na tartaletki 1... | Lurch Flexi - form 85015 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
150 g marchewek obranych i przekrojonych na pół
150 g pietruszek obranych i przekrojonych na pół
20 g drobno posiekanej natki pietruszki
1,5 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki cukru trzcinowego muscovado
2,5 łyżki oleju z orzechów włoskich
szczypta papryki
sol i pieprz
Warzywa pieczemy w piekarniku w temp. 180°C. Z pozostałych składników przygotowujemy sos. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy ocet winny, cukier, olej i paprykę. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Sos powinien być gęsty. Upieczone warzywa polewamy sosem.
Rada: Pieczenie warzyw w piekarniku wydobywa z nich głębie smaku. Podane w całości wyglądają bardzo apetycznie.
Blacha do pieczenia CTA-AP ... | Florina Blacha SYNTHIA 24817 | SNB Blacha 00119 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
żółtko
2 łyżki śmietany
Nadzienie:
2 jajka
150 g cukru
150 g orzechów włoskich, mielonych
150 ml śmietany 12%
100 g masła
Siekamy masło z mąką i cukrem, dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy ciasto i formujemy kulę. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy ciasto, formujemy grubsze brzegi i pieczemy w temperaturze 200°C około 20 minut. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy śmietankę, orzechy. Gotujemy około 3 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Studzimy. Masło ucieramy, dodając porcjami masę orzechową. Gotową masę rozsmarowujemy na spodzie i dekorujemy. Schładzamy w lodówce.
AMBITION TALERZ DESEROWY 20... | Nuova R2S TALERZ DESEROWY -... | Nuova R2S TALERZ - Patisser... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Wino musujące wysokiej klasy lub tradycyjny szampan najlepiej pasują do uroczystego posiłku w niedzielę
wielkanocną.
Poza tradycyjnym szampanem warto polecić włoską franciacortę, hiszpańską cavę lub francuskiego cremant. Koniecznie w stylu brut lub bardziej wytrawnym, co zapewni orzeźwienie i dobrze połączy się z potrawami.
Wielkanoc wypada wczesną wiosną, w związku z tym mógłbym również polecić łagodne, świeże wina białe na bazie szczepu sauvignon blanc lub cytrusowe, lekko musujące vinho verde z północnej Portugalii. Hiszpańskie albarino z Galicji lub verdejo z kastylijskiej Ruedy to propozycje równie interesujące, choć odrobinę pełniejsze.
Do pełniejszych, cięższych potraw zaproponowałbym niezbyt ciężkie wino czerwone, tj. aksamitny merlot z Chile lub malbec z Argentyny. Na zakończenie warto podać nie za słodkie wino deserowe, które wraz ze świątecznym mazurkiem umili chwile spędzane przy wielkanocnym stole w gronie rodziny.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma
KIELISZKI DO WINA La Rocher... | Libbey AFICIONADO Balloon K... | Libbey WINE Karafka + 4 Kie... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |