4 szklanki mąki
ok. 2 szklanek mleka
15 żółtek
3 białka
1/2 szklanki sklarowanego masła
50 g drożdży
10 łyżek cukru
łyżeczka startych migdałów
1/2 laski wanilii
szczypta soli
Z przesianej mąki odsypujemy szklankę do miski i cienkim strumieniem wlewamy do niej szklankę gorącego mleka, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Nadal mieszając, wlewamy 1/4 szklanki zimnego mleka. Gdy składniki dobrze się połączą i wystygną, wlewamy drożdże rozprowadzone pozostałym mlekiem oraz żółtka ubite (w naczyniu wstawionym do miski z ciepłą wodą) i wszystko dokładnie mieszamy, przecieramy przez rzadkie sito i stawiamy w cieple. Gdy tak nastawione drożdże ruszą, wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy letnie masło, cukier, sól i dłońmi wyrabiamy ciasto ok. godziny. Następnie wgniatamy w nie starte migdały i miąższ wanilii. Gdy ciasto nie będzie się już kleić do dłoni i miski, dodajemy pianę ubitą z białek i dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem napełniamy nasmarowane masłem formy do bab (najlepiej z kominkami) trochę mniej niż do połowy ich wysokości, przykrywamy ściereczkami i trzymamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu. Gdy baby podrosną, wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy na złoto 50-60 minut (w zależności od wielkości formy). Wystudzone baby lukrujemy.
Kaiser Home Forma na babkę ... | Lekue Crystal Silicone Form... | Tescoma DELICIA 629220 Y |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
szczypta szafranu
30 ml spirytusu
60 g drożdży
150 g cukru
150 ml mleka
500 g mąki
12 żółtek
sól
cukier waniliowy
60 g rodzynek
60 g skórki pomarańczowej
200 g masła, topionego
Szafran zalewamy spirytusem i odstawiamy na dwie godziny. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy cieple mleko i 100 g mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce. Żółtka ucieramy z cukrem. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy, rodzynki, skórkę, szafran i masło. Wyrabiamy na jednolitą masę, napełniamy formę na babkę do 1/3 wysokości i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pieczemy w 180°C przez 1 godzinę.
IB Laursen Casablanca 1563-18 | Inter-Deco Szklany talerzyk... | Nuova R2S TALERZYK - Le Jar... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
3 szklanki mąki
po 1 łyżeczce zmielonego kardamonu i proszku do pieczenia
po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i soli
200 g miękkiego masła
1,5 szklanki (można mniej) cukru
2 przekrojone wzdłuż na pół laski wanilii
4 duże jajka
łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
szklanka tłustego mleka
mąka i masło do przygotowania formy
Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Formę na babkę ? może być z kominkiem ? smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Mieszamy mąkę z kardamonem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Ucieramy masło z cukrem. Gdy masa będzie gładka i jasna ? trzeba ucierać około 5 min ? dodajemy ziarenka z lasek wanilii. Ucieramy kolejną minutę, aby wanilia połączyła się z masą, potem, dalej ucierając, wbijamy po jednym jajku ? następne jajko dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Wlewamy sok cytrynowy, chwilę ucieramy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum, dodajemy na przemian porcje mąki i mleka. Przerywamy ucieranie, gdy wszystkie składniki się połączą. Ciastem napełniamy przygotowaną formę, lekko stukamy dnem formy o blat stołu, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Pieczemy około godziny. Wyjmujemy formę z babką z piekarnika. Studzimy ciasto przez godzinę w formie, a potem wyjmujemy je i studzimy jeszcze około godziny.
Hendi 637807 | Kuchenprofi Kubek z sitkiem... | Tala RETRO 10B00237 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
4 jajka
4 żółtka
2 białka
250 g cukru
szczypta soli
190 g mąki pszennej
160 g mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
300 g masła
1 opakowanie szafranu (0,5 g)
50 ml mleka
150 g bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, żurawina)
Szafran namocz w letnim mleku. Jajka, żółtka i cukier ubij na puszystą masę. Ubij na sztywno pianę z białek i odrobiny soli i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Do masy dodaj rozpuszczone ostudzone masło, wlej mleko z szafranem. Na samym końcu dosyp bakalie.
Foremki do babki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką pszenną. Ciasto przełóż do 2/3 wysokości foremek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez blisko godzinę. Po tym czasie wyjmij babki z piekarnika i jeszcze ciepłe wyjmij z foremek.
Po ostudzeniu udekoruj ciasto np. polewą czekoladową.
Przepis: Tomasz Deker
Rondelek Fissler Intensa 16... | Tescoma rondelek PRESTO 728616 | Tescoma Rondelek Ultima 780641 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |