Piękne babki wielkanocne

Drożdżowa, waniliowa czy z szafranem? Którą upieczecie w tym roku?
Babka drożdżowa Babka drożdżowa Fot. Łukasz Kozyra

Babka drożdżowa

4 szklanki mąki
ok. 2 szklanek mleka
15 żółtek
3 białka
1/2 szklanki sklarowanego masła
50 g drożdży
10 łyżek cukru
łyżeczka startych migdałów
1/2 laski wanilii
szczypta soli


Z przesianej mąki odsypujemy szklankę do miski i cienkim strumieniem wlewamy do niej szklankę gorącego mleka, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Nadal mieszając, wlewamy 1/4 szklanki zimnego mleka. Gdy składniki dobrze się połączą i wystygną, wlewamy drożdże rozprowadzone pozostałym mlekiem oraz żółtka ubite (w naczyniu wstawionym do miski z ciepłą wodą) i wszystko dokładnie mieszamy, przecieramy przez rzadkie sito i stawiamy w cieple. Gdy tak nastawione drożdże ruszą, wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy letnie masło, cukier, sól i dłońmi wyrabiamy ciasto ok. godziny. Następnie wgniatamy w nie starte migdały i miąższ wanilii. Gdy ciasto nie będzie się już kleić do dłoni i miski, dodajemy pianę ubitą z białek i dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem napełniamy nasmarowane masłem formy do bab (najlepiej z kominkami) trochę mniej niż do połowy ich wysokości, przykrywamy ściereczkami i trzymamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu. Gdy baby podrosną, wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy na złoto 50-60 minut (w zależności od wielkości formy). Wystudzone baby lukrujemy.

Zdjęcie Kaiser Home Forma na babkę 22cm Zdjęcie Lekue Crystal Silicone Forma na babkę 20cm 2412220N06M017 Zdjęcie Tescoma DELICIA 629220 Y
Kaiser Home Forma na babkę ... Lekue Crystal Silicone Form... Tescoma DELICIA 629220 Y
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Babka szafranowa
Babka szafranowa

Babka szafranowa

szczypta szafranu
30 ml spirytusu
60 g drożdży
150 g cukru
150 ml mleka
500 g mąki
12 żółtek
sól
cukier waniliowy
60 g rodzynek
60 g skórki pomarańczowej
200 g masła, topionego


Szafran zalewamy spirytusem i odstawiamy na dwie godziny. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy cieple mleko i 100 g mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce. Żółtka ucieramy z cukrem. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy, rodzynki, skórkę, szafran i masło. Wyrabiamy na jednolitą masę, napełniamy formę na babkę do 1/3 wysokości i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pieczemy w 180°C przez 1 godzinę.


Zdjęcie IB Laursen Casablanca 1563-18 Zdjęcie Inter-Deco Szklany talerzyk deserowy (325) Zdjęcie Nuova R2S TALERZYK - Le Jardin Secret WHITE 19 cm
IB Laursen Casablanca 1563-18 Inter-Deco Szklany talerzyk... Nuova R2S TALERZYK - Le Jar...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Babka waniliowa z kardamonem Babka waniliowa z kardamonem Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Babka waniliowa z kardamonem

3 szklanki mąki
po 1 łyżeczce zmielonego kardamonu i proszku do pieczenia
po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i soli
200 g miękkiego masła
1,5 szklanki (można mniej) cukru
2 przekrojone wzdłuż na pół laski wanilii
4 duże jajka
łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
szklanka tłustego mleka
mąka i masło do przygotowania formy


Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Formę na babkę ? może być z kominkiem ? smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Mieszamy mąkę z kardamonem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Ucieramy masło z cukrem. Gdy masa będzie gładka i jasna ? trzeba ucierać około 5 min ? dodajemy ziarenka z lasek wanilii. Ucieramy kolejną minutę, aby wanilia połączyła się z masą, potem, dalej ucierając, wbijamy po jednym jajku ? następne jajko dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Wlewamy sok cytrynowy, chwilę ucieramy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum, dodajemy na przemian porcje mąki i mleka. Przerywamy ucieranie, gdy wszystkie składniki się połączą. Ciastem napełniamy przygotowaną formę, lekko stukamy dnem formy o blat stołu, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Pieczemy około godziny. Wyjmujemy formę z babką z piekarnika. Studzimy ciasto przez godzinę w formie, a potem wyjmujemy je i studzimy jeszcze około godziny.

Zdjęcie Hendi 637807 Zdjęcie Kuchenprofi Kubek z sitkiem do przesiewania 1007002800 Zdjęcie Tala RETRO 10B00237
Hendi 637807 Kuchenprofi Kubek z sitkiem... Tala RETRO 10B00237
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Babka muślinowa z bakaliami i szafranem Babka muślinowa z bakaliami i szafranem Fot. Marcin Klaban

Babka muślinowa z bakaliami i szafranem

4 jajka
4 żółtka
2 białka
250 g cukru
szczypta soli
190 g mąki pszennej
160 g mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
300 g masła
1 opakowanie szafranu (0,5 g)
50 ml mleka
150 g bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, żurawina)


Szafran namocz w letnim mleku. Jajka, żółtka i cukier ubij na puszystą masę. Ubij na sztywno pianę z białek i odrobiny soli i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Do masy dodaj rozpuszczone ostudzone masło, wlej mleko z szafranem. Na samym końcu dosyp bakalie.
Foremki do babki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką pszenną. Ciasto przełóż do 2/3 wysokości foremek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez blisko godzinę. Po tym czasie wyjmij babki z piekarnika i jeszcze ciepłe wyjmij z foremek.
Po ostudzeniu udekoruj ciasto np. polewą czekoladową.

Przepis: Tomasz Deker

Zdjęcie Rondelek Fissler Intensa 1615816 Zdjęcie Tescoma rondelek PRESTO 728616 Zdjęcie Tescoma Rondelek Ultima 780641
Rondelek Fissler Intensa 16... Tescoma rondelek PRESTO 728616 Tescoma Rondelek Ultima 780641
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA