8 jajek na twardo
100 g wędzonego łososia
30 g kaparów
60 ml śmietany
łyżka musztardy
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
Obrane jajka kroimy na połówki. Żółtka wyjmujemy i siekamy. Łososia i kapary siekamy, dodajemy żółtka, śmietanę, musztardę, koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aby składniki farszu dobrze się połączyły. Napełniamy farszem połówki białek.
Gamm 122051758 | Severin EK 3161 | Steba EK5 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
6 jajek na twardo
3 łyżki masła
2 łyżki szczypiorku
sól
pieprz
żółtko
opcjonalnie szynka
łyżka sklarowanego masła
bułka tarta
Ugotowane jajka studzimy. Następnie przecinamy je na pół (zostawiamy skorupkę), wyjmujemy ostrożnie białka i żółtka. Jajka drobno siekamy, ucieramy z masłem, szczypiorkiem, solą, pieprzem i żółtkiem. Możemy dodać drobno pokrojoną szynkę. Nadziewamy skorupki, każdą z nich od nafaszerowanej strony "moczymy" w tartej bułce. Na patelni topimy sklarowane masło, układamy połówki jajek farszem do dołu, smażymy 5 minut.
Florentyna talerz do jajek ... | Florina Talerz na Jajka Egg... | JASŁO Talerz na jajka 21.5c... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
7 jajek na twardo
2 dymki lub małe cebule
2 twarde ogórki kiszone
łyżeczka oleju
łyżeczka majonezu
3/4 szklanki śmietany 18% wymieszanej pół na pół z jogurtem naturalnym
pieprz y sól
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
Obieramy jajka i przekrawamy na pół. Przygotowujemy sos: cebulki i ogórki kroimy w drobną kostkę. Jedno żółtko rozcieramy z olejem i majonezem (białko siekamy), mieszając, dolewamy śmietanę wymieszaną z jogurtem. Doprawimy solą i pieprzem, dodajemy połowę posiekanej zieleniny, posiekane białko, ogórki i cebulę. Pozostałe jajka układamy na talerzu, oprószamy solą i pieprzem, polewamy sosem, dekorujemy zieleniną.
Authentics EIKO 1028005 | Koziol Columbus 3004112 | Koziol Susi 3035525 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
6 jaj
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka siekanych innych ziół (np. bazylii, oregano, szczypiorku, tymianku)
1 łyżka startego sera typu parmezan
2 łyżki kremowego białego serka
400 g szpinaku mrożonego w liściach lub 1 kg świeżego
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy lub oleju
sól
gałka muszkatołowa
pieprz
Liście szpinaku umyj, usuń twarde końcówki i osusz (jeśli używasz mrożonego, rozmroź go i odciśnij z nadmiaru wody). Zioła umyj, osusz, obierz listki i drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Białka przełóż do miski i przykryj folią spożywczą, żeby się nie wysuszyły.
Przygotuj farsz: z połówek jajek wyjmij żółtka, zmiksuj je lub starannie rozgnieć widelcem z wszystkimi ziołami, dodaj parmezan, serek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest sucha, dolej odrobinę oliwy lub oleju. Farszem (np. za pomocą szprycy) napełnij połówki jaj.
Przygotuj szpinak: w rondelku rozgrzej oliwę (olej), zrumień posiekany czosnek, dodaj szpinak i duś ok. 10 min pod przykryciem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłóż na półmisek, obłóż faszerowanymi jajami i podawaj.
2measure Minutnik Podwójna ... | Gadget Master Minutnik Kuku... | MINUTNIK MECHANICZNY #MT24 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |