Babka jak się patrzy

Pięknie wygląda, obłędnie pachnie i wspaniale smakuje. Nic dziwnego, że błyskawicznie znika ze stołu. Może w tym roku upiec dwie?
Babka na białkach Babka na białkach ARTUR ROGALSKI

Babka na białkach

200 g masła
2 szklanki białek
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
300 g mąki
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkich bakalii (rodzynki, smażona skórka pomarańczowa)
aromat waniliowy

Ewentualnie do dekoracji:
lukier lub jasna polewa do ciast
skórka pomarańczowa smażona lub kandyzowana


Topimy masło. Z białek ubijamy sztywną pianę. Nadal delikatnie ubijając, kolejno dodajemy: cukier puder, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, letnie masło, bakalie i aromat waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą dużej formy na babę z kominkiem lub do 2 mniejszych (ciasto nie powinno sięgać wyżej niż do 2/3 formy!). Pieczemy 40-60 minut (w zależności od wielkości formy) w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto także w środku dobrze się upiekło. Gotową babkę możemy polukrować lub polać jasną polewą do ciast i ewentualnie posypać posiekaną smażoną lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

Zdjęcie La Cucina forma na babkę - 24 cm - czarny Zdjęcie Lekue Crystal Silicone Forma na babkę 20cm 2412220N06M017 Zdjęcie TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZKŁADANA DELICIA 22CM 623284
La Cucina forma na babkę silikonowa
Lekue Crystal Silicone Forma TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZKĘCANA
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Babka marmurkowa Babka marmurkowa RUA CASTILHO

Babka marmurkowa

200 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 jajka
4/5 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
łyżka kakao
tłuszcz i bułka do formy


Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i obydwa rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ucieramy do uzyskania puszystej masy. Masę łączymy z mlekiem. Ubijamy sztywną pianę z białek i delikatnie mieszamy z ciastem. 2/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Resztę ciasta mieszamy z kakao i wylewamy na wierzch jasnego ciasta. Pieczemy 45 minut w średnio gorącym piekarniku (160-170°C). Po upieczeniu możemy babkę polać polewą czekoladową.

Zdjęcie Święta Wielkanocne Zdjęcie Wielkanocne potrawy Zdjęcie Wielkanoc. Świąteczne dekoracje, prezenty, przepisy
Święta Wielkanocne Wielkanocne potrawy Wielkanoc. Świąteczne dekoracje i przepisy
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Babka migdałowa Babka migdałowa MARCIN KIEŁBIEWSKI

Babka migdałowa

1/2 kg mąki pszennej szymanowskiej
1,5 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do oprószenia babki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
10 białek
1/2 łyżeczki soli
50 ml oleju
100 g migdałów w słupkach
łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel aromatu migdałowego
masło, tarta bułka lub kasza manna do obsypania formy
kilka łyżek płynnego miodu
obrane migdały do dekoracji


Przesiewamy mąkę z połową cukru, proszkiem i sodą. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, utrwalamy resztą przesianego cukru. Do piany dodajemy ? na przemian, małymi porcjami ? mieszaninę mąki z cukrem oraz olej. Migdały mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z masą, na koniec dodajemy aromat. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180°C. Studzimy, oprószamy cukrem pudrem, polewamy miodem i posypujemy obranymi migdałami uprażonymi na patelni.

Zdjęcie Ideenshop świecznik 10991552 Zdjęcie Sklep podarki Art.Dekoracyjny-Jajko RTP-79896 Zdjęcie Zajączek z jajkiem wielkanocny zielony - 9 cm - 1 szt. WIE-0101/ZIE
Ideenshop świecznik
Wieniec wielkanocny JAJO Zajączek z jajkiem wielkanocnym
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Babka piaskowa z makiem Babka piaskowa z makiem BBS

Babka piaskowa z makiem

szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
4/5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
250 g cukru
4 jajka
1/3 szklanki mleka
szklanka maku
olejek migdałowy
tłuszcz i tarta bułka do formy


Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy, dodając stopniowo jajka, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak i dodajemy olejek. Jeszcze raz dokładnie ucieramy ciasto i wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Pieczemy 50 minut w 170°C. Ostudzoną babę posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Zdjęcie Chocobox Pralinki-wielkanocne 210 g Zdjęcie Chocolissimo Czekoladki: Wielkanocne jajka Zdjęcie Lindt Praliny Lindt Geschenkpackung 160g
Chocobox Pralinki-wielkanocne Chocolissimo Czekoladki: Wielkanoc Lindt Praliny Lindt Geschenkpackung
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: