200 g masła
2 szklanki białek
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
300 g mąki
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkich bakalii (rodzynki, smażona skórka pomarańczowa)
aromat waniliowy
Ewentualnie do dekoracji:
lukier lub jasna polewa do ciast
skórka pomarańczowa smażona lub kandyzowana
Topimy masło. Z białek ubijamy sztywną pianę. Nadal delikatnie ubijając, kolejno dodajemy: cukier puder, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, letnie masło, bakalie i aromat waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą dużej formy na babę z kominkiem lub do 2 mniejszych (ciasto nie powinno sięgać wyżej niż do 2/3 formy!). Pieczemy 40-60 minut (w zależności od wielkości formy) w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto także w środku dobrze się upiekło. Gotową babkę możemy polukrować lub polać jasną polewą do ciast i ewentualnie posypać posiekaną smażoną lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
La Cucina forma na babkę silikonowa |
Lekue Crystal Silicone Forma | TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZKĘCANA |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
200 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 jajka
4/5 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
łyżka kakao
tłuszcz i bułka do formy
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i obydwa rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ucieramy do uzyskania puszystej masy. Masę łączymy z mlekiem. Ubijamy sztywną pianę z białek i delikatnie mieszamy z ciastem. 2/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Resztę ciasta mieszamy z kakao i wylewamy na wierzch jasnego ciasta. Pieczemy 45 minut w średnio gorącym piekarniku (160-170°C). Po upieczeniu możemy babkę polać polewą czekoladową.
Święta Wielkanocne | Wielkanocne potrawy | Wielkanoc. Świąteczne dekoracje i przepisy |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
1/2 kg mąki pszennej szymanowskiej
1,5 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do oprószenia babki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
10 białek
1/2 łyżeczki soli
50 ml oleju
100 g migdałów w słupkach
łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel aromatu migdałowego
masło, tarta bułka lub kasza manna do obsypania formy
kilka łyżek płynnego miodu
obrane migdały do dekoracji
Przesiewamy mąkę z połową cukru, proszkiem i sodą. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, utrwalamy resztą przesianego cukru. Do piany dodajemy ? na przemian, małymi porcjami ? mieszaninę mąki z cukrem oraz olej. Migdały mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z masą, na koniec dodajemy aromat. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180°C. Studzimy, oprószamy cukrem pudrem, polewamy miodem i posypujemy obranymi migdałami uprażonymi na patelni.
Ideenshop świecznik |
Wieniec wielkanocny JAJO | Zajączek z jajkiem wielkanocnym |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
4/5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
250 g cukru
4 jajka
1/3 szklanki mleka
szklanka maku
olejek migdałowy
tłuszcz i tarta bułka do formy
Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy, dodając stopniowo jajka, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak i dodajemy olejek. Jeszcze raz dokładnie ucieramy ciasto i wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Pieczemy 50 minut w 170°C. Ostudzoną babę posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Chocobox Pralinki-wielkanocne | Chocolissimo Czekoladki: Wielkanoc | Lindt Praliny Lindt Geschenkpackung |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |