1 szklanka śmietany kremówki
1 laska wanilii
1 kg tłustego twarogu
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 żółtek
100 g rodzynek
100 g migdałów
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka otarta z cytryny
kieliszek rumu
Do dekoracji:
owoce kandyzowane i bakalie
Śmietanę zagotuj z laską wanilii, przykryj i zostaw do ostudzenia.
Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Skórkę pomarańczową drobno posiekaj, sparzone rodzynki namocz w rumie, twaróg zmiel i przetrzyj przez gęste sito.
W misce utrzyj żółtka z cukrem. Wlej ostudzoną śmietanę (wcześniej wyjmij z niej wanilię), wymieszaj.
Wstaw miskę do naczynia z gorącą wodą, mieszając podgrzewaj (ale nie gotuj!), aż masa zgęstnieje.
Zdejmij z ognia, dodaj masło, twaróg, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, rodzynki, migdały i skórkę otartą z cytryny, wymieszaj.
Masę włóż do miski, doniczki lub innej wysokiej formy wyłożonej gazą. Przykryj talerzykiem i obciąż (np. słoikiem z wodą). Wstaw do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu udekoruj bakaliami i owocami kandyzowanymi