Składniki:
4 białe kiełbasy
1/2 opakowania (ok. 225 g) mrożonego ciasta francuskiego
2-3 łyżki oleju
żółtko
Kiełbasy umyj i osusz. Każdą przekrój wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół (jeśli się uda, to na jeszcze cieńsze paski).
Na rozgrzanym oleju smaż paski kiełbasy często przewracając. Gdy będą zrumienione i zaczną się zwijać, zdejmij z patelni na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Rozmrożone ciasto francuskie potnij na paski o szerokości 2 cm, lekko skręć je spiralnie. Paskami ciasta owiń po kilka kawałków kiełbasy, tak by wyglądały jak wiązki chrustu. Posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem i włóż na blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10-15 minut.
Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo
4 łyżki naturalnego twarożku homogenizowanego
2 łyżki majonezu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy miodowej
po szczypcie mielonej papryki i curry
sól, pieprz
Jajka obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Utrzyj żółtka z twarożkiem i majonezem na jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem i podziel na dwie części. Do jednej dodaj koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę, do drugiej musztardę i curry. Białka jajek ułóż na półmisku, wypełnij pastami, udekoruj dowolnie (np. oliwkami pokrojonymi w plasterki, koperkiem, szczypiorkiem, kaparami).
Składniki:
5 jajek
2 pęczki rzodkiewek
2 ogórki
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
sos:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka musztardy
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka posiekanej natki
1 łyżka posiekanego koperku
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym i musztardą, dodaj natkę i koperek, dopraw pieprzem. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, pokrój w plasterki. Ogórki obierz, pokrój w małe słupki, posyp na sicie solą, wymieszaj i zostaw na 5 minut, aby wyciekł sok. Rzodkiewki umyj, pokrój w półplasterki. Szczypiorek umyj, dobrze odsącz i drobno pokrój. Na półmisku układaj warstwami ogórki, plasterki jajek i rzodkiewki, każdą warstwę polewając sosem i posypując szczypiorkiem.
Składniki:
1 opakowanie suchych wafli (prostokątnych lub kwadratowych)
1 puszka (ok. 400 g) masy krówkowej
200 g orzechów włoskich
Odłóż około 20 połówek orzechów, resztę posiekaj. Posmaruj masą wafel, posyp posiekanymi orzechami, przykryj drugim waflem i lekko dociśnij (posmaruj tyle wafli, na ile masz ochotę i na ile starczy ci masy krówkowej). Zakończ masą, na której ułóż dekoracyjnie połówki orzechów.