Wielkanocne last minute

Na to, by wyrosły drożdżowe baby, upiekły się pasztety, wypełniły bakaliami mazurki, potrzeba czasu. A to jest dzisiaj deficytowy towar. Podpowiadamy, jak szybko - i z poszanowaniem tradycji - przygotować świąteczne smakołyki.
 Fot. Marcin Urban

Chrust z białej kiełbasy

Składniki:

4 białe kiełbasy

1/2 opakowania (ok. 225 g) mrożonego ciasta francuskiego

2-3 łyżki oleju

żółtko

Kiełbasy umyj i osusz. Każdą przekrój wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół (jeśli się uda, to na jeszcze cieńsze paski).

Na rozgrzanym oleju smaż paski kiełbasy często przewracając. Gdy będą zrumienione i zaczną się zwijać, zdejmij z patelni na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Rozmrożone ciasto francuskie potnij na paski o szerokości 2 cm, lekko skręć je spiralnie. Paskami ciasta owiń po kilka kawałków kiełbasy, tak by wyglądały jak wiązki chrustu. Posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem i włóż na blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10-15 minut.

 Fot. Marcin Urban

Jajka z kolorowymi pastami

Składniki:

10 jajek ugotowanych na twardo

4 łyżki naturalnego twarożku homogenizowanego

2 łyżki majonezu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka musztardy miodowej

po szczypcie mielonej papryki i curry

sól, pieprz

Jajka obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Utrzyj żółtka z twarożkiem i majonezem na jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem i podziel na dwie części. Do jednej dodaj koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę, do drugiej musztardę i curry. Białka jajek ułóż na półmisku, wypełnij pastami, udekoruj dowolnie (np. oliwkami pokrojonymi w plasterki, koperkiem, szczypiorkiem, kaparami).

 Fot. Marcin Urban

Sałatka wiosenna

Składniki:

5 jajek

2 pęczki rzodkiewek

2 ogórki

pęczek szczypiorku

sól, pieprz

sos:

3 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

łyżeczka musztardy

świeżo zmielony pieprz

1 łyżka posiekanej natki

1 łyżka posiekanego koperku

Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym i musztardą, dodaj natkę i koperek, dopraw pieprzem. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, pokrój w plasterki. Ogórki obierz, pokrój w małe słupki, posyp na sicie solą, wymieszaj i zostaw na 5 minut, aby wyciekł sok. Rzodkiewki umyj, pokrój w półplasterki. Szczypiorek umyj, dobrze odsącz i drobno pokrój. Na półmisku układaj warstwami ogórki, plasterki jajek i rzodkiewki, każdą warstwę polewając sosem i posypując szczypiorkiem.

Mazurek andrutowy z orzechami

Składniki:

1 opakowanie suchych wafli (prostokątnych lub kwadratowych)

1 puszka (ok. 400 g) masy krówkowej

200 g orzechów włoskich

Odłóż około 20 połówek orzechów, resztę posiekaj. Posmaruj masą wafel, posyp posiekanymi orzechami, przykryj drugim waflem i lekko dociśnij (posmaruj tyle wafli, na ile masz ochotę i na ile starczy ci masy krówkowej). Zakończ masą, na której ułóż dekoracyjnie połówki orzechów.

Copyright © Agora SA