Falafel
Składniki:
600 g ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimniej wodzie)
1 pęczek natki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g ziaren sezamu
3-4 łyżki mąki pszennej
oliwa do smażenia
Krok 1
Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Odsącz i zmiksuj w blenderze.
Krok 2
Natkę pietruszki, cebulę i czosnek posiekaj.
Krok 3
Do ciecierzycy dodaj posiekane warzywa i przyprawy, dolej około 4 łyżek wody i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa się nie klei, dodaj mąkę.
Krok 4
Z masy uformuj palcami nieduże kulki.
Krok 5
Kulki lekko spłaszcz i obtocz w ziarenkach sezamu.
Krok 6
Usmaż w dobrze rozgrzanej, głębokiej oliwie, kilkakrotnie odwracając, tak by "kotleciki" równomiernie się przyrumieniły. Podawaj z zieloną sałata lub z pikantnym sosem pomidorowym.
źródło: Okazje.info