Falafel

Wegetariańska odpowiedź na mięsny kebab. Ta mocno aromatyczna potrawa pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie podawana jest jako przekąska lub danie główne z chlebkiem pita i warzywami. Można ją tez przygotować z bobu.

Składniki:

600 g ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimniej wodzie)

 

1 pęczek natki

 

1 mała cebula

 

3 ząbki czosnku

 

1 łyżka soli

 

1 łyżka mielonej kolendry

 

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

 

1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego

 

1 łyżeczka mielonego cynamonu

 

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

100 g ziaren sezamu

 

3-4 łyżki mąki pszennej

 

oliwa do smażenia

Krok 1

Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Odsącz i zmiksuj w blenderze.

Krok 2

Natkę pietruszki, cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 3

Do ciecierzycy dodaj posiekane warzywa i przyprawy, dolej około 4 łyżek wody i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa się nie klei, dodaj mąkę.

Krok 4

Z masy uformuj palcami nieduże kulki.

Krok 5

Kulki lekko spłaszcz i obtocz w ziarenkach sezamu.

Krok 6

Usmaż w dobrze rozgrzanej, głębokiej oliwie, kilkakrotnie odwracając, tak by "kotleciki" równomiernie się przyrumieniły. Podawaj z zieloną sałata lub z pikantnym sosem pomidorowym.

źródło: Okazje.info

Więcej o: